Son yıllarda uyuşturucu madde faaliyetleri kapsamında işlenen suçlarda artış olduğu gerek başlatılan soruşturmalarla gerekse yapılan birtakım istatistiki çalışmalar sonrasında elde edilen verilerle ortaya konmuştur.

        Yasadışı madde kullanımının ülkemizde artmasının en büyük nedenlerinden birisi, son döneme kadar sadece Polisiye tedbirlerle mücadele edilebileceğine dair yanlış inanıştır. Oysa madde kullanımı bir başlangıç değil, kişinin gelişimi sürecinde o güne kadar yapılan yanlışların bir sonucudur.

 Bu nedenle madde kullanımı ile mücadelede en büyük görev ailelere ve eğitim kurumlarına düşmektedir. Biz Polis Genel Müdürlüğü olarak, Kurum, Kuruluş ve Okullardan gelen eğitim taleplerine hiç düşünmeden olumlu yanıt vererek katkı koymaktayız.

 Yasadışı madde kullanımı ile mücadelenin asıl hedefi ailelerin eğitimi ve eğitim kurumlarının bilinçlendirilip bu konuya yönlendirilmesi, gençlere yönelik faaliyetlere önem verilmesi ve gençlerin konuya sahiplenilmesinin sağlanarak gençlerle birlikte mücadelenin yapılması gerekmektedir.

 Bağımlılıkla mücadelede aile içi eğitim çok önemlidir. Ailelerin çocukları ile sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri, onları dinleyebilmeleri, sosyalleşmeleri yönünde çaba sarf etmeleri belki de en önemlisi “hayır” diyebilecek öz güveni gelişmiş çocuk yetiştirmelerini amaç edinmeleridir. Gençlerle ilgili sloganımız ise “Gençlerin bağımlı değil, bağımsız olmalarıdır”. Hiçbir bağımlı sağlığını kaybetmek, işini kaybetmek, arkadaşları ve toplumdan dışlanmak, tutuklanıp cezaevine gitmek düşüncesiyle maddeye başlamamıştır. Ama kullanımın sonu maalesef budur. Madde kullanımı aile içerisinde çözümlenebilecek bir sorun değildir. Eğer ailesinin böyle bir kuşkusu varsa hemen ilgili uzman ve psikologlara mutlaka danışsınlar. Ayrıca 156 Narkotik İhbar Hattından bizlere ulaşarak yardım talep edebilirler.

 

            2012 yılında uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda ele geçirilen uyuşturucu madde miktarı ve işlem yapılan sanık sayısı Ek’te kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. 
Editör: TE Bilisim