Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın Beylerbeyi’nde restore ettiği tarihi yağ değirmeni turizme dönük kullanılması kapsamında bugün imzalanan protokolle köy kooperatifine devredildi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Turizm Planlama ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi teknik elemanları tarafından gerçekleştirilen restorasyon TC Yardım Heyeti’nin katkılarıyla gerçekleşti ve yaklaşık 270 bin TL’ye mal oldu.

Beylerbeyi köyü Yağ Değirmeni’nde, bugün saat 10:30’da gerçekleşen imza törenine Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ile Beylerbeyi Köy Kooperatifi Başkanı Erol Uysal imza attı.

Bakan Üstel tören öncesinde değirmen binasını gezerek restorasyon hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yağ değirmeninin karşısında bulunan bir diğer eski yağ değirmeni binasını da inceledi ve buranın da ilerde restorasyonunun yapılması için çalışma başlattı.

Protokole göre kooperatif değirmen binasını orta, uzun ve kısa vadede sadece Kıbrıs kültürü ve turizmine hizmet amaçlı kullanacak veya kiralayabilecek. Verilecek hizmetlerle satılacak ürünlerin ücreti ise bakanlık tarafından belirlenecek.

Törene, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Bakanlık Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Turizm Pazarlama Dairesi Müdürü Derviş Gezer, Turizm Planlama Müdürü Turgut Muslu, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlü Soyer, Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısu, kooperatif Başkanı Erol Uysal ile bazı bakanlık yetkilileri ve köylüler katıldı.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel yaptığı konuşmada, bakanlığın Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile birlikte başlattığı çalışmalar kapsamında ülke genelindeki eski eserleri ülke ekonomisi ile turizmine kazandırmaya çalıştıklarını belirterek, bu çalışmalar neticesinde Beylerbeyi’ndeki bir tarihi yağ değirmeninin daha restorasyonunu tamamladıklarını kaydetti.

Finansmanı TC Yardım Heyeti, restorasyonunu ise Turizm Planlama ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi personeli tarafından yapılan çalışmada ortaya güzel bir iş çıktığını belirten Bakan Üstel, söz konusu değirmeni turizm amaçlı kullanılmak üzere Beylerbeyi köy kooperatifine devretmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

“Ülke geneli atıl vaziyetteki tarihi eserlerimizi yenileyerek ülke ekonomisi ile turizmine kazandıracağız” diyen Bakan Üstel, Beylerbeyi’ndeki bu çalışma yanında ayrıca köyde bulunan bir diğer eski yağ değirmeninin de restorasyonu için de çalışma başlattıklarını belirtti.

Yapılan restorasyonun turistik bir belde olan Beylerbeyi’ne hayırlı olmasını dileyen Bakan Ünal Üstel, manastırı gezmeye gelen turistlerin yağ değirmenini de görebilmelerini sağlayacaklarını kaydetti.

UYSAL

Beylerbeyi köy kooperatifi Başkanı Erol Uysal da konuşmasında köydeki eski eserin ülke ve belde turizmine kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, katkı koyanlara şahsı ve köy halkı adına teşekkürlerini sundu.
Editör: TE Bilisim