Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref ÜnlüsoyerÇevre Koruma Dairesi’nin 18/2012 Sayılı Çevre Yasasının 29. Maddesi Uyarınca açıklamada bulundu.
“Ülkemiz 8Nisan 2013 tarihinden itibaren toz fırtınasının etkisi altında bulunuyor. Çevre Koruma Dairesi Hava Kalitesi Ölçüm Ağından elde edilen sonuçlara göre son 24 saatte çapı 10 mikrometreden küçük olan partiküler madde konsantrasyonunun saatlik ortalaması;
Lefkoşa’da 511 µg/m ³ ( mikrogram / metreküp), Gazimağusa’da 57 µg/m ³, Girne’de 212 µg/m ³ , Güzelyurt’ta 92 µg/m ³, Kalecik’te 98 µg/m ³, Teknecik’te 133 µg/m ³ ve Alevkayası’nda 285 µg/m ³ değerine kadar ulaşmıştır. Partiküler madde konsantrasyonu için tespit edilen günlük ortalama sınır değeri olan 50 µg/m ³ değerini günün sonunda büyük oranda geçeceği tahmin edilmektedir.
Solunabilen küçük boyuttaki partiküler maddelerin sağlığa olan olumsuz etkilerinden dolayı özellikle toza karşı hassasiyeti olan kişiler ile yaşlı ve çocukların bugünlerde zorunlu olmadan dışarıya çıkmamaları ve açık havada çalışmak zorunda olan kişilerin kendilerini koruyucu önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.
Hava kalitesi ile ilgili bilgiler www.cevre.gov.ct.tr adresinden takip edilebilmektedir.


Editör: TE Bilisim