Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan hükümeti kurma görevini alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Hedefimiz en geç hafta başında bu işe bir nokta koymaktır”dedi.

Erhürman, hedeflerinin ülkede birleştirici,hiçkimseyi ötekileştirmeyen bir hükümet kurmak olduğunu vurguladı.

Erhürman, hükümeti kurma görevini aldıktan sonra basına açıklamalarda bulundu.

4 parti olarak çalışmaları uzun bir süreden beridir sürdürdüklerini  hatırlatan Erhürman,önce gayri resmi olarak başkanlar düzeyinde,ardından da resmi olarak görüşmeler yaptıklarını anımsattı.

CTP, DP ve HP’nin dün akşam 4’lü koalisyon yönünde karar aldıklarını  anımsatan  Erhürman, TDP parti meclisinin de bu akşam benzer yönde karar almasının beklendiğini, TDP’nin kararından sonra 4 parti başkanının yeniden biraraya geleceğini ve yeni hükümetin kurulması çalışmalarının hızlandırılacağını söyledi.

Erhürman, 4’lü koalisyonun bu ülkede denenmemiş bir formül olduğuna işaret ederek, “Evet Avrupa’da 3’lü ve 4’lü koalisyonlar denendi,ancak bizim ülkemizde yeni bir deneme gibi görülüyor”dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Ama hepimizin üzerinde anlaştığı nokta şudur ; “Hümetin kaç partiden oluştuğundan ziyade, hangi parti ne kadar bakanlık aldığından ziyade, ilkeler üzerinde uzlaşmaktır. Biz bu koalisyonun temelini oluşturacak ilkeler konusunda 4 siyasi partinin genel başkanları olarak uzlaşı içindeyiz.Bir diğer konu ise; Bakanlıkların hangi partilerde olacağından ziyade hükümetin bir bütün olarak ülkeyi yönetmesi önemli. Hükümetin her bir bakanlıktan bir bütün olarak sorumlu olması ve yetkili olması önemlidir. Zaten parlamenter demokrasinin doğası da bunu gerektirir”şeklinde konuştu.

“Bakanlıkların kimde, bakanların kim olacağından” ziyade, bu temel ilkelerde birleşmenin önemli olduğunun altını çizen Erhürman “Bu konuda  tam bir fikir birliği içinde olduğumuz söylenebilir.”dedi.

CTP Genel Başkanı,  hedeflerinin ülkede birleştirici, hiçkimseyi ötekileştirmeyen bir hükümet kurmak olduğunu belirterek, özellikle son günlerde yaşananlardan sonra bunun daha da önem kazandığını vurguladı.

“Eşitlikçi, ülkenin tüm kesimlerini kucaklayan bir hükümet kurma hedefindeyiz demokrasi,özgürlük ve eşitlik temel ilkelerimiz   arasındadır. Hukukun üstünlüğü en temel ilkelerimizden birisidir.Bunların üstünde yükselen bir hükümet modelini sonuca taşımaktır.” diyen Erhürman, hükümet kurma noktasında sona doğru gidildiğini söyledi.

“Önümüzdeki süreyi çok tasarruflu kullanmak ve zaman kaybetmemek zorundayız”diyen Tufan Erhürman, “Hedefimiz bu hafta sonuna kadar, en kötü ihtimalle hafta başında bu işe bir nokta koymaktır. Umarım başarılı oluruz. Ülkemiz ve halkımız için hayırlı olsun.”dedi.

Gazetecilerin, 4-5 günün  uzun bir süre olup olmadığının sorulması üzerine ise Erhürman, “Uzun değil, çünkü hükümet programı yazılması gerekir.Yazılma aşamasında.Ben maksimim süreyi söylüyorum ki gereksiz gecikme durumu olmasın.  Hedefimiz en kısa sürede bunu bitirmektir.Şu ana kadar koalisyon protokolü, bakanlıkların dağılımı da hazırlanmış, halledilmiş durumda. Hükümet programının yazılması gerekiyor.”dedi.

Bakan ve Bakanlıklarla ilgili  soruya karşılık ise CTP Genel Başkanı Erhürman, “Partilerin kendi içinde değerlendirmeleri var.Biz de kendi içimizde değerlendirme yapıyoruz.Bu konuda da fikir alışverişi var.Hükümet bir bütün olarak hareket edecek. Henüz basına açıklanacak net bir tablo yok”dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, bir soru üzerine Cumhurbaşkanı ile ülkede son yaşanan olaylarla ilgili daha önce olduğu gibi bugün de konuştuklarını söyledi.

“Bu konuyu 4 parti ile de konuştuk, UBP ile de konuştuk. Bu siyasi partilerin en birinci görevlerinden biridir.Aynı zamanda ülkeyi yönetenlerin de en birinci görevidir”diyen Erhürman, bu gerginliklerin biran önce aşılarak,  toplumun tamamını kucaklayan bir yapının oluşmasının herkesin üzerinde uzlaştığı nokta olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim