Lapta’nın göbeğinde bulunan tarihi Rum mezarlığının Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un girişimleri sonucu yok olduğu öne sürülüyor. Edinilen bilgilere göre Namsoy ve ekibi, mezarlıktan çıkan kemikleri çöpe attı ve mezarlığı tamamen yok etti.

Mezarlık içerisinde bulunan kilise de yok edilmiş durumda. Kilisenin girişinde tarihi bir kapı olduğu ve yıkım esnasında bu tarihi kapının da yıkıldığı iddia edildi. Mezarlıktan arta kalan mezar taşları ise kilise içerisinde duruyor.

Lapta’da bulunan tarihi Rum mezarlığının yerinde yeller esiyor. UBP Genel Sekreteri ve Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un, Lapta içerisinde bulunan tarihi mezarlık verdiği iddia edilen talimatla adeta yok oldu. Olayın uluslararası hukuka taşınabileceği konuşuluyor. 1963 yılında çıkan savaşın ardından oluşturulan mezarlıkta yaşamını yitiren Kıbrıslı Rumların olduğu belirtildi. İddialara göre Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, 4 yıl önce toparladığı ekibiyle birlikte mezarlık hakkında yıkım kararı çıkarttı ve tarihi mezarlığı yok etti. Namsoy’un emriyle mezarlık içerisine giren kepçe ve dozerler mezarlığı adeta yok edercesine talan etti. Mezarlık içerisinde bulunan tarihi kilise de yıkımdan nasibini aldı. Kilisenin girişi için kullanılan tarihi kapının da dozerler tarafından yıkıldığı ileri sürüldü. Hayatını kaybeden Kıbrıslı Rumlara ait mezar taşları ise kilise olarak kullanılan mezarlığın içerisinde atıl durumda bulunuyor. Mezarlığın dışında bulunan duvar kapının da Lapta Belediyesi tarafından beton örülerek kapatıldığı görüldü.
Kemikleri çöpe attı

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, 4 yıl önce çıkarttığı karar ile Lapta’nın göbeğinde bulunan mezarlığı yıktırdı. Mezarlıktan çıkan kemiklerin ise dikkatsiz bir şekilde çöpe atıldığı iddia edildi. Namsoy’un bu yaptığına ise kimsenin ses çıkarmaması dikkat çekti. Yapılan yıkımda ölülere ait kemiklerin çöpe atılması karşısında Rum yakınlarının ise nasıl bir tavır takınacağı merak konusu haline geldi. Olayın uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınması bekleniyor.
Kilise artık kilise değil

Lapta’daki Rum mezarlığı içerisinde bulunan küçük kilisenin de yıkımdan nasibini aldığı gözlemlendi. Kiliseye ait tarihi kapının yıkım esnasında yok edildiği ve kilisenin kapısız kaldığı öğrenildi. Kilise içerisinde Hristiyanlık inancına ait herhangi bir bulgu kalmamış durumda. Dozer ve kepçelerle yok edilen tarihi mezarlıktan çıkan mezar taşları ise kilise içerisinde gizli tutuluyor. Haberal Kıbrıslı Gazetesi, bölgede yaptığı incelemede mezar taşlarının tarihi kilise içerisinde atıl bir şekilde tutulduğunu gözlemledi.
Rumların tepkisi ne olacak?
Yaşanan olayın karşısında Lapta’da mezarları bulunan Rumların yakınlarının takınacakları tavır merak konusu haline gelmiş durumda. Yakınlarının kemiklerinin çöpe atıldığının Güney Kıbrıs’ta öğrenilmesinin ardından Kıbrıslı Rumların olayı önce iki toplumlu kültürel miras komitesine, daha sonra da Avrupa Parlamentosuna taşıyacaklarına kesin gözle bakılıyor. 

HABERAL KIBRISLI
Editör: TE Bilisim