Görüşmede Bakan Sucuoğlu’na KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut ve Bakanlık Müdürü Ümit Özkıran eşlik etti.
Turizm Bakanı Sucuoğlu görüşmede, TİKA’nın Türki Cumhuriyetler için çok önemli bir kurum olduğunu söyleyerek, KKTC’de özellikle eski eserlerin restorasyon projeleri için yapılabilecek işbirliği seçeneklerini görüştü.
Bakan Sucuoğlu, Lefkoşa’ya oluşturulması düşünülen Arkeoloji Müzesi için de TİKA Başkanı Serdar Çam’dan destek sözü alırken, önümüzdeki günlerde TİKA tarafından oluşturulacak olan bir teknik heyetin KKTC’ye gelerek hem Arkeoloji Müzesi oluşturulması konusunda hemde eski eserleri ilgilendiren konularda Turizm Bakanlığı ile kordineli bir şekilde araştırma ve incelemelerde bulunacağını söyledi.
Ülkemizdeki tarihi yapıların onarımı için ‘Restoratör’ personelin yeteri kadar olmadığına da değinen Sucuoğlu, TİKA tarafından açılacak olan Restoratör Eğitim Programları’na personel gönderilmesi konusunda işbirliği yapma kararı alındı.
Sucuoğlu, Turizm Bakanlığı olarak TİKA’nın bilgi ve tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyleyerek,her zaman birlikte çalışmaya dahazır olduklarını ifade etti.

ÇAM: “İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
TİKA Başkanı Serdar Çam ise Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, TİKA’nın yurt dışındaki Türki Cumhuriyetlere yaptığı katkılar hakkında bilgi verdi.
Çam, TİKA’nın Türkiye Başbakanlığı’na bağlı olarak çalıştığını ve 50 ülkede Program Koordinasyon Ofisi ile faaliyet gösterip,140 ülkede de proje üretimi yaptığını söyledi. TİKA’nın yılda yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar kalkınma yardımı yaptığına da değinen Çam, özellikle eski eserlerin restorasyon projelerine büyük katkılar yaptıklarını belirtti.

TİKA’nın kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında işbirliği mekanizması görevi yürütmekte olduğunu da ifade eden Çam,TİKA’nın tüm bu aktörleri ortak paydalarda buluşturmakta ve Türkiye’nin kalkınma yardımlarını kayıt altına almakta olduğunu ifade etti.
KKTC ile de her zaman işbirliği yapma arzusunda olduklarını söyleyen Çam, en kısa zamanda teknik bir heyeti KKTC’ye göndererek, özellikle eski eserleri ilgilendiren konularda araştırma, inceleme ve katkı yapabileceklerini söyledi.

Çam Türkiye’nin TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaştığını da belirtti.
 
Editör: TE Bilisim