Ülkemiz önemli bir süreçten geçmekte ve tarihi günler yaşamaktayız. Halkımız, tarihinde ilk kez hükümetin icraatları ile bu kadar zor duruma düşürülmüştür. Ülke, UBP’nin yarattığı kaosu tam anlamıyla her alanda yaşamaktadır ve devletin tüm organları karmaşa içindedir. Karar mekanizmaları, parçalanmış iktidarın oyuncağı olmuş, UBP’li bakanların yaptıkları ayyuka çıkmış, adalet ve toplum vicdanı büyük yaralar almıştır.

Göreve geldiği 2009 yılından beri aldığı kararlar, attığı adımlar nedeniyle mahkeme koridorlarından kurtulamayan UBP’nin akıl almaz uygulamaları ülke gibi Lefkoşa belediyesini de çöküşe sürüklemiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimine kurban edilen KTHY gibi Lefkoşa Türk Belediyesi de UBP’nin kurultay hesaplaşmalarına kurban edilmiştir ve fatura çalışanlara ve halka çıkarılmıştır. Halkımız bunu elbette unutmayacaktır!

Belediyedeki gidişata dur demek için CTP’li meclis üyelerimizin aylar önce yönetime sunduğu istifalar ile “Lefkoşa için sokaktayız” diyerek Lefkoşalının tek çıkış yolunun seçim olduğunu belirtmiştik.

Partimizin ve belediye çalışanlarının tüm uyarılarına rağmen belediyenin kaynakları sömürülmüş, yaratılan mafya düzeninde halkın vergisi, güveni, varlığı ayrıcalıklı olan kişilere teslim edilmiştir. Bunu yalnız biz değil, Sayıştay raporları da söylemektedir. Yapanın yanına kar kalan ve UBP’nin yarattığı bu sistem artık bitmiş, batmış, kokmuştur. Bir yıldır çöplerle ve grevlerle yaşamak zorunda kalan Lefkoşalı hiç bu kadar küçük duruma düşürülmemiş, çağdışı bir yaşama mahkum edilmemiştir.

Hatırlarsınız, Haziran ayıydı…
Belediyedeki makam odasında Cemal Bulutoğluları şehrin anahtarını Başbakan İrsen Küçük’e verirken övgüler düzüyor, hükümetle aralarında müthiş bir uyum olduğundan ve büyük projelerden bahsediyordu. Basına verilen fotoğraflarda şehrin temsili altın anahtarını alan Başbakanın yüzünde de güller açmıştı. Ancak işler değişmiş olacak ki UBP’deki siyasi hesaplaşmalar nedeniyle Lefkoşalıyı rehin alan ve istifa etmemek için aylardır direnen Cemal Bulutoğluları, istifa ettiği gün UBP Kurultayı'na ‘kurban’ edildiğini söyleyerek, “Bunlar siyasi oyunlar ama bu filmin sonunu ben yazacağım” demişti.
Oysa biz bu filmin sonunu söylediğimizde sene 2010 idi…
Lefkoşa Belediye Başkan Adayımız Semavi Aşık, belediyenin mafya tarafından yönetildiğini ve elindeki belgelerle belediyenin batacağı uyarılarını düzenlediği basın toplantısıyla duyurmuş, parti sözcülerimiz ve belediye meclis üyelerimiz de her fırsatta bunu kamuoyu ve yetkili mercilerle paylaşmıştı.

Filmin sonu dediğimiz gibi mutsuz bitmiştir. Aylardır maaşlarını alamayan emekçiler, UBP’nin faşist uygulamaları neticesinde polis şiddetini artırmasıyla yerlerde sürüklenmiş, aldıkları darbeler nedeniyle böbrek yaralanması gibi teşhislerle hastanelere kaldırılmıştır. Açlık grevine dahi başlayan bu emekçiler, Başbakan İrsen Küçük tarafından terörist ilan edilmiştir.

Gerek yasadışı ve usulsüz borçlanmalar ve gerekse keyfi istihdamlarda Cemal Bulutoğluları ile UBP Hükümeti, belediyeyi birlikte bugünkü içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Cemal Bulutoğluları yönetemediği belediyenin itibarını sıfırla çarparken CTP’li belediye başkanının kendisine bıraktığı mirasa da sahip çıkamamıştır. Mali disiplinin yanı sıra dış ilişkiler, kültür-sanat gibi tüm konularda da üstün çabalar ortaya koyan CTP’li yönetim döneminde maddi kaynak bulma sıkıntısı yaşanmazken şimdi kaybedilen itibarın yarattığı güvensizlik nedeniyle fonlardan yararlanma durumu da ortadan kalkmıştır.

Bulutoğluları ayrıca halka ait olan kamu alanlarını peşkeş çekmiş, yeşil alanları öldürmüş, Lefkoşalıyı evine hapsetmiştir. İnsanlara lağımlı su içiren Cemal Bulutoğluları’nın belediye evlerinin satışı sırasında topladığı paradan da hiç kimsenin haberi yoktur. Bu evleri alanlar pişman olmuş, belirsizlik içinde beklemeye mahkum edilmiştir. Zamanında açılan ihale ile Lefkoşa’yı ilaçlama işini neredeyse iki katı fazla teklif veren firmaya teslim eden Bulutoğluları aynı zamanda belediyenin tüm birimlerini de şahsi çıkarları için kullanmıştır.

Yapanın yanına kalmayan bir düzen kurulacak!!!

Cemal Bulutoğluları’nın 8 yıllık başkanlık döneminde belgelerle ortaya konmuş birçok usulsüzlükleri vardır. Bizler bu yeni dönemde Lefkoşa’da yaratılan enkazı temizlerken yapanın yanına kalamayacağı, adaletli bir düzenin de oluşturulması için yargı yolunun en sıkı takipçisi olacağız.
Ülkedeki siyasi anlayışı demokratik bir seçimle değiştirecek olan halkımız, UBP’nin oluşturduğu siyasi rezillikleri temizlemeye Lefkoşa’dan başlamalıdır. Yönetim kabiliyeti olmayan, kaynakların kontrolü ve kullanımını yalnızca UBP’nin imtiyazlılarına sunan bu kişiler, kirlettikleri siyaset sahnesinden artık inmeli, cezalarını çekmelidirler.

Sevgili Lefkoşalılar;

Yeni bir siyasi sürece girmekteyiz. Yapılmakta olan popülist politikalarla ülkenin getirildiği durum ortadadır. UBP’nin bu halktan çaldıkları artık çuvala sığmamaktadır. UBP’nin Parti – Devlet bütünleştirmesi ile yaratılan bu düzende Kıbrıs Türk Halkının yaşatılmak istenmesi kabul edilebilir değildir. Kıbrıs Türk halkı bu uygulamaya laik olmadığını bu gidişata dur diyerek; iradesini ortaya koyacaktır.
Toplumsal güvenin tesisini ancak yeni bir yönetim inşa edebilir. Burada Lefkoşalıya düşen görev çok büyük ve tarihi önem taşımaktadır. Yeni seçilecek olan belediye yönetimine sendika, belediye çalışanları, muhalefet ve iktidar partileri ile Lefkoşa halkı sahip çıkmalı ve devlet aklının gerektirdiği şekilde belediye elbirliği ile yeniden ayağa kaldırılmalıdır.

Uzun süredir Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan krizin nasıl aşılacağını tartışan Cumhuriyetçi Türk Partisi, yönetiminde bulundurduğu tüm belediyelerde yönetim ve disiplin kabiliyetini sergilemiş, kendinden sonrakilere emanet edeceği belediyeleri şeffaflıkla ve hizmet aşkıyla yönetmiştir.

Yerel yönetimlerdeki deneyimlerimize dayanarak denk bütçe hedefi ile gelir-gider yönetimini elinde tutabilecek ve minimum borçlanma ile belediyeyi ayağa kaldırarak, çalışanların haklarını gününde teslim edebilecek kadrolarımız, bilgi birikimimiz ve tecrübemiz vardır. Ülke yönetimine talip olduğumuz gibi Lefkoşa Türk Belediyesi’ne de talibiz.
Son olarak beklentimiz, istifalarını sunmayan UBP’li meclis üyelerinin de derhal istifa etmesi ve demokratik sürecin önünün açılması sonucu en erken zamanda top yekûn seçime gidilmesidir. Artık kaybedecek vaktimiz yoktur. Lefkoşalı yeni başkanı ve meclis üyelerini seçip derhal çalışmaya başlamalıdır. UBP hala daha belediyeyi rant aracı olarak kullanmak için siyasi hesaplar peşinde koşmaya artık bir son vermeli, bu halka ihaneti daha fazla sürdürmemelidir.
Bilinmelidir ki hem Lefkoşa’ya hem ülkemize olan sevdamız daima var olacaktır.


Hakan Kuntay
Yerel Yönetimler Sekreteri
Editör: TE Bilisim