Spor Sonrasında Beslenme:

Spor müsabakasından ya da antrenmandan sonra vücutta besin ve sıvı değerlerinde spordan ya da antrenmandan önceye kıyasla azalma meydana gelir. Bu azalmayı ortadan kaldırmak ve dengeyi sağlamak adına sporun ağırlığına göre yani zorluğuna göre beslenme stratejileri gerçekleştirilebilir. Bunu bazı spor dallarında sporcuların bağlı olduğu kulüp doktorları üstlenir, bazı sporlarda ise sporcunun özel doktoru bu prosedürü uygular. İşin püf noktası öncelikle sıvı kaybının giderilmesidir. Alınacak gıdalar sayesinde yakılan kaloriler geri kazanılır. Sporcuların dikkat etmeleri gereken fakat önem verilmeyen bir konu da sıcak besin ( Çorba, patates yemeği vb. ev yemekleri) tüketirken soğuk su içmeleridir. Bu olay aslında sağlığımıza zararlıdır çünkü yenilen besinin yağları soğuk suyla buluşunca yağın yapısı gereği katılaşır, bu katılaşmalar insanların damarlarında tıkanıklığa yol açar. Bunu ortadan kaldırmak için bazı milletler mesela Çinlilerin bazıl arı yemeğin yanında sıcak su içerler. Evet şu unutulmamalıdır ki: Her spor dalının kendine özgü bir stili ve zorluğu vardır buna göre her sporcu farklı oranlarda kalori yakar ve sıvı tüketir. Bu konuyu kendi özel doktorlarıyla ya da kulüp doktorlarıyla açıklığa kavuşturup doğru beslenme planlarını gerçekleştirebilirler.

Sporcu Beslenmesi, sporcu diyeti, spor öncesi beslenme, sporcu besinleri, spor esnasında beslenme ve spor sonrası beslenme tekniklerini anlattık. Vücut Geliştirme Programları makalemizi de okumanızı önemle tavsiye ediyoruz. Sporcu Beslenmesi hakkındaki diğer makaleleri de okuyunuz. yüzlerce spor dalı ve bu dallarda yarışan, mücadele veren binlerce sporcu var. Sadece futbolu esas alırsak ülkemizde profesyonel olarak beş bin, amatör olarak belki de on binlerce insan futbola zaman ayırmakta ve futbol oynamaktadırlar. Basit bir örnekten başlamak gerekirse, sıradan bir vatandaş bile halı sahada futbol oynamadan önce yada oynadıktan sonra veyahut oyun esnasında besin ve sıvı alımına dikkat etmelidir.

Niçin dikkat etmelidir diye bir soru sorarsanız, bunun birkaç tane cevabı olacaktır bunlar arasında önem sırası insanlar için değişkenlik gösterir. Bazı sporcular önce sportif başarıyı seçerler bazıları ise sağlıklarını düşünürler. Ama az biraz düşünüldüğünde, bu hayatta insanların huzurlu olabilmesi ve mutlu yaşayabilmeleri için sağlık en mühim etkendir. Sağlıklı bir sporcu elinden gelenin en iyisini yapar ve hedeflediği başarıyı gerçekleştirmek onun için daha basittir. Aynı zamanda sporcular multivitamin takviyeleri ile de beslenmelerine katkıda bulunmaktadır. Multivitamin konulu makalemize de göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun için sporcu beslenmesi konusunu birkaç başlık altında incelememiz gerekir.

Sporcu Beslenmesi : Spor Öncesi Beslenme
Spor Öncesi Beslenme: Sabah uyandınız kahvaltınızı yaptınız ve antrenman yapacaksınız. Unutmamanız gereken bir şey var antrenman önce nasıl beslendiniz ? Öncelikle en önemli unsur fiziksel mücadeleden önce sporcunun karnının ne aç ne de tam olarak tok olmaması gerekir bu etken sporcunun performansına direkt olarak etki eder ve başarıyı da olumlu yada olumsuz yönde etkiler. Bunun için antrenmandan önce antrenmana kadar olan sürede vücudumuzun sindirebileceği besinler tüketmeliyiz. Eğer hangi besinlerin ne kadar sürede sindirilebildiğini bilmiyorsa bir sporcu diyetisyenlerden yardım istemelidir. Sıvı dengesi de çok önemli bir unsurdur sporcu beslenmesi konusunda bilakis vücudumuzun yüzde altmış beşi sudan oluşur. İnsan susadığı zaman alternatif içeceklerle değil suyla susuzluğunu gidermelidir. Antrenmanlardan önce sıvı dengesi iyi ayarlanmalıdır. 

Örnek Bir Sporcu Beslenme Programı alttaki resimde yer alıyor.


Sporcu Beslenmesi : Spor Esnasında Beslenme

Spor Esnasında Beslenme: Spor yaparken, sporcular katı olarak beslenemeyecekleri için sadece sıvı dengesini sağlamaya çalışırlar. Bunun için şunları bilmekte fayda vardır; spor yaparken aktiviteler esnasında daha insan yorulmadan önce vücut ısınmaya ve sıvı tüketmeye başlar. Bir tane örnek vermek gerekirse Formula 1 sporunda bir yarış esnasında herhangi bir pilot üç ile beş litre arasında sıvı kaybına uğrar. Bu durumu bilen sağlık ekibi Formula 1 araçlarına özel olarak yaptıkları düzenekle yarış esnasında pilotların su ihtiyacını karşılayarak her yarışta sporcuların sıvı dengesini korumaya çalışırlar. Futboldan örnek vermek gerekirse yazın oynanan maçlarda özellikle ilk yirmi dakika geçince su molası yapılarak futbolcuların sıvı dengesi sağlanmaya çalışılır. Tüm bu verdiğimiz örneklerle spor esnasında sıvı dengesinin korunmasının ne kadar önem verilen ve verilmesi gereken bir konu olduğunu anlıyoruz.

Futbolcular için örnek Futbolcu Beslenme Programı alttaki resimde yer alıyor.




Sporcu Beslenmesi : Spor Sonrasında Beslenme
Spor Sonrasında Beslenme: Spor müsabakasından ya da antrenmandan sonra vücutta besin ve sıvı değerlerinde spordan ya da antrenmandan önceye kıyasla azalma meydana gelir. Bu azalmayı ortadan kaldırmak ve dengeyi sağlamak adına sporun ağırlığına göre yani zorluğuna göre beslenme stratejileri gerçekleştirilebilir. Bunu bazı spor dallarında sporcuların bağlı olduğu kulüp doktorları üstlenir, bazı sporlarda ise sporcunun özel doktoru bu prosedürü uygular. İşin püf noktası öncelikle sıvı kaybının giderilmesidir.

Alınacak gıdalar sayesinde yakılan kaloriler geri kazanılır. Sporcuların dikkat etmeleri gereken fakat önem verilmeyen bir konu da sıcak besin ( Çorba, patates yemeği vb. ev yemekleri) tüketirken soğuk su içmeleridir. Bu olay aslında sağlığımıza zararlıdır çünkü yenilen besinin yağları soğuk suyla buluşunca yağın yapısı gereği katılaşır, bu katılaşmalar insanların damarlarında tıkanıklığa yol açar. Bunu ortadan kaldırmak için bazı milletler mesela Çinlilerin bazıl arı yemeğin yanında sıcak su içerler. Evet şu unutulmamalıdır ki: Her spor dalının kendine özgü bir stili ve zorluğu vardır buna göre her sporcu farklı oranlarda kalori yakar ve sıvı tüketir. Bu konuyu kendi özel doktorlarıyla ya da kulüp doktorlarıyla açıklığa kavuşturup doğru beslenme planlarını gerçekleştirebilirler.

Sporcu Beslenmesi, sporcu diyeti, spor öncesi beslenme, sporcu besinleri, spor esnasında beslenme ve spor sonrası beslenme tekniklerini anlattık. Vücut Geliştirme Programları makalemizi de okumanızı önemle tavsiye ediyoruz. Sporcu Beslenmesi hakkındaki diğer makaleleri de okuyunuz.


Editör: TE Bilisim