Sağlık Bakanlığı ile TIP-İŞ arasında 11 Mayıs 2017 tarihinde varılan mutabakat gereği imzalanan 6 maddelik protokolün, Sağlık Bakanlığı tarafından yerine getirilmesi gereklen tüm soruımlulukları protokolde verilen tarihlerden önce tamamlanmıştır. Protokolde birinci madde de belirtilen kamu hastanelerindeki ve sağlık merkezlerindeki altyapı, alet, nalzeme ve doktor eksikliği konusunda Sağlık Bakanlığı üzerine düşen görevi yapmış, ilk kez 22 adet solunum cihazı tedarik edilerek Dr. Burhan Nalbantoğlu hastanesinin mevcut yoğun bakım servislerinde hizmete konmuştur. Mevcut solunum cihazları da bakıma alınmış en kısa sürede servislere iyade edilecektir.

Yıllardır varolan altyapı sorunları Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu göreve geldiği tarihten itibaren, çözülmeye başlanmış, devam eden sorunlarla ilgili ise çalışmalar yapıulmaktadır. Doktor eksikliği kosunda bakanlığın yapmış olduğu yağun çaba ve çalışma sonrası son 2 ayda toplam 11 yeni doktor mevcut hastanelerde işe başlamıştır. Bu konudaki çalışmalar sonlandırılmamış olup, bakanlık yeni doktor alımı konusunda girişimlerini sürdürmektedir.

Hastanelerde eksilen malzemelerle ilgili ise Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana tarafından hastane Başhekimlerine verilen alım yetkisi ile eksiklikler daha süratli bir şekilde giderilmektedir.

Protokolün ikinci maddesinde 5-6 yıldan beridir çözülmemiş olup dönemimizde gündeme alınan doktorların özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili Kamu Sağlık Çalışanları Değişiklik Yasası protokolde verdiğimiz tarih olan 29 Mayıs 2017 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliği ile geçirilmiştir. Üçüncü maddedeki özel hasta bakma hakkının muayene, tetkik ve her türlü tedaviyi içerecek şekilde düzeltilmiş olup, Döner Sermaye Yasası ve Tüzükleri yine protokolde verdiğimiz tarih olan 14 Haziran 2017 de geçirilmiştir. Ayrıca protokolün dördüncü maddesi olan özel hasta hakkı ile ilgili yasa ve tüzüklerin ve döner sermaye ve tüzüklerinin yöntemleri ve uygulamaları konusunda TIP-İŞ ile varılan uzlaşı sonucu yeni tüzük ve yasalara adepte edilmiştir.

Protokolün altıncı maddesi olan hekimlerin sürekli eğitimleri konusunda Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda sendikanın talep ettiği düzenleme tarafımızca yapılmış, yıl sonu bütçe görüşmeleri çerçevesinde ele alınacaktır. Prrotokoldeki beşinci madde olan 2008-2011 arası kamuda göreve başlayan hekimlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılması gereken çalışmalar başlatılmış olup ilgili bakanlıklar olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı ve bakanlığımız arasında toplantılar devam etmektedir. En kısa sürede bu konunun da çözüme kavuşturulup gerekli bilgi doktorlara ulaştırılacaktır. 

Editör: TE Bilisim