Meclis Genel Kurulu bugünkü toplantısını tamamladı.

ERHÜRMAN: “HUHUKİ STATÜ KİMSENİN İKİ DUDAĞI ARASINDA OLMAMALI”

Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi konusunda söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, din görevlerinin hukuki statüsünün sağlamlaştırılması gerektiği görüşünü savunmaya devam ettiğini belirterek, hukuki statünün kimsenin iki dudağı arasında olmaması gerektiğini kaydetti.

“Dini inanç ve ibadet esaslarının tüm işlerini yönetmek” başlıklı maddeyi okuyarak buna eleştiri yapan Erhürman, bir başka maddede “Din İşleri Başkanlığı’nın yazılı izni olmaksızın hiçbir cami veya mabette veya bunlar dışında herhangi bir yerde vaizlik, imamlık yapamaz” şeklindeki ifadelerin ciddi tartışmaları getireceğini anlattı.

Erhürman, ülkedeki laiklik anlayışının batıyı değil Türkiye’yi örnek aldığını söyledi.

Bütçede Cem Evi için ödenek ayrıldığını hatırlatan Erhürman, “Buradaki ibadethane için Din İşleri Başkanlığı’nın izni gerekecek mi? Gerekecekse Din İşleri Başkanlığı’nda alevi kişiler de olacak mı?” diye sordu.

Erhürman, geçici 2. maddede “görev yapan din işleri başkanı görevden alıncaya kadar görevde kalmaya devam eder” maddesini de eleştirdi.

ÇAKICI: “OY VERMEM MÜMKÜN DEĞİL”

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz’u yasanın peşinde koşmasının dikkatini çektiğini belirterek, yasaya oy vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bilim insanı olarak bir ülkeye cami yapılması gerektiğini savunduğunu belirterek, her dine mahsup insanın ibadetini hür ve dilediği şekilde yapması gerektiğini vurguladı.

“ALEVİLİK İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREK”

Çakıcı bununa yanında Alevilerin de dini ibadetlerini hür bir şekilde yapabilmesi için yasal düzenleme gerektiğini kaydetti.

Ülkede eğitim ile kurs düzenleme işlerinin Milli Eğitim Bakanlığı görevleri arasında bulunduğunu belirten Çakıcı, bakanlığın bu görevi hafızlık kursu ile sınavlarında yerine getirmediğini savundu.

HAÇ VE UMRE PARALARI…

“Harç ve umre paralarının nereye yatırılıyor?” diye soran Çakıcı, paranın Diyanet İşleri Başkanlığı’na yatırılması gerekirken bunun Din İşleri Sendikası ve bankalara yatırılmakta olduğunu savunarak, bunun suç olduğu ve araştırılması gerektiğini söyledi.

“SAADET ZİNCİRİ”

Konu ile ilgili paraların Ziraat Bankası’na yatırıldığına dair elinde belgeler de bulunduğunu ifade eden Çakıcı, ülkede saadet zinciri kurulamayacağını vurguladı.

OĞUZ: “ÇAKICI POPÜLİZM YAPIYOR”

Ardından söz alan UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, kimsenin kendilerine laikliği ve Atatürkçülüğü öğretmeye kalkamayacağını belirterek, popülizm yaptığını iddia ettiği Çakıcı’nın ifadelerinin üzdüğünü söyledi.

Din İşleri Başkanlığı’nda yeter sayıda mezun genç olması halinde ülkeye din görevlisi gelmesinin gerekmeyeceğini ifade eden Oğuz, kendilerinin Türkiye’den sadece ihtiyacı karşılamaya yönelik bir talebi olduğunu kaydetti.

ÇAKICI

Bunun üzerine tekrar söz alan Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı,  konuşmasında Din İşleri’nin Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yerine geçtiği ile haç ve umre paralarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na yatılması gerektiğini dile getirdiğini ve bunun “popülizm” anlamı taşımadığını söyledi.

KAŞİF

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif de tasarının madde madde görüşülmesine geçilmesi sırasında nisap için yoklama istenmesini eleştirdi.

Genel kurulda daha sonra önerinin madde madde görüşülmesine geçildi.

Değişiklik önerilerinin de sunulduğu bu aşamada, bazı gerginlikler de yaşandı.

DENKTAŞ

Bu esnada söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ülkede sadece İslam dini değil değişik dinlere mensup insanların yaşadığını belirterek, bu konuda tek yetkinin Din İşleri Dairesi olduğunu söyledi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yasa önerisinin bazı maddelerinde sıkıntılar bulunduğu ve düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de sıkıntı bulunan maddelerin istenilmeyen kavga ve tartışmaların yaşanmasına yol açabileceğine dikkat çekti.

OĞUZ

UBP Genel Başkanı Dursun Oğuz da “vaiz ve imam”ın herhangi bir ibadethanede sürekli bu işi yapanları kapsadığını ifade ederek, bu ayırımın yapılmasıyla yasa önerisindeki endişelerin aşılabileceğini söyledi.

ÇAKICI

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı ise bugün Meclis’te “rezil bir gün yaşanmakta olduğunu” savunarak, sıkıntılar bulunan yasa önerisinin neden alelacele kabul edilmek istendiğini sordu.

Önerinin komitede düzeltilebileceğini belirten Çakıcı, bu aşamada inatlaşmaya gerek bulunmadığını söyledi.

Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin madde madde görüşülmesinin tamamlanmasının ardından önerinin ivediliği olmaması nedeniyle bütününün oylanması bir sonraki birleşime bırakıldı.

ÖĞRETMENLER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI ONAYLANDI

Ardından Meclis Genel Kurulu’nda Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülerek kabul edildi.

VERGİ USUL (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

Toplantıda daha sonra Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. Yasa tasarısının üçüncü ve son görüşmesi, ivediliği olmadığı bir sonraki oturumda gerçekleştirilecek.

Ardından gruplar arası varılan mutabakatla Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü çalışmaları tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı yarın yapılacak.

Editör: TE Bilisim