KIBRIS TİME

Gazimağusa’da Ayluga (Çanakkale) göleti 3 Mart tarihinden itibaren Mehmet İstemi Kaya ve Orbay Kaya kardeşler tarafından temizlenerek ve ağaçlandırılmaya başlandı.

Mehmet İstemi Kaya 3 Mart tarihinde bu yerle ilgili Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Orman Dairesi
ile sözleşme yapıp kiralandığını söyledi.  Bugüne kadar otuz kamyonun üzerinde inşaat ve evsel  atıklarla birlikte kanserojen asbest atıklarını toplayıp, attıklarını dile getiren Kaya, Rum zamanından kalma ağzı açık durumda tehlike saçan yol kenarındaki su değirmeni kuyusunu da temizleterek, insanların ve hayvanların düşmeyeceği şekilde etrafının ördüğünü belirtti. Kaya, kuyunun Su İşleri Dairesi'ne tekrardan kaydını yaptırıp, bölgeye kazandırıldığını vurguladı.

200 adetin üzerinde Zeytin ağacı ve 100 ağacın üzerinde Servi ağacını satın alınarak,  dikimini yaptıklarını belirten Kaya, bu ağaçların en ekonomik şekilde sulanabilmesi için depo ve otomatik  damlama sulama sistemi kurulduğunu vurguladı.

Kaya, etrafta bulunan ağıllardaki hayvanların kısa süre önce Gazimağusa Kaymakamlığının biraz daha ileride yapmış olduğu koruluğu mahvettiği gibi bir akıbetin burada da gerçekleşmemesi için tüm çevrenin 1,20 m boyunda tellerle çevrildiğini ve üzerine doğa ve kuşların korunması ve çöp atılmaması ile ilgili  de uyarı levhalarının konulduğunu söyledi.

Bu verilen alanda yürüyüş yolu, çöp temizliği ve ağaç dikiminin büyük kısmının tamamlandığını belirten Kaya, eski
ağaçların bakımı da yaparak doğaya kazandırdıklarını vurguladı.

Mehmet Kaya, amaçlarının geçmişte Sivil Toplum Örgütleri'nde de yapmış olduğu gibi hem çevreyi temizlemek hem de ailelerin çocuklarıyla birlikte gelip vakit geçirebilecekleri bir yer yaratmak olduğunu söyleyerek devam etti; Alanda yapılaşma gibi bir amaçlarının olmadığını, zaten buranın yapılaşmaya kapalı bir alan olduğunun bilincinde olduklarını ve tek  hedeflerinin gelecek nesillere daha güzel bir Dünya, daha güzel bir KKTC bırakmak olduğunu söyledi.

Kıbrıs Time olarak Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu'ndan bilgi aldık.

KANU YARARINA OLMAMASINDAN DOLAYI FESH ETTİK

Karzaoğlu, bu alan için talep geldiği zaman kullanılacak alana meyve ağacı ekileceğini ve bu yönde talep yapıldığını dile getirdi. Fakat 3 Mart'ta yapılan dilekçenin ardından 10 Mart tarihinde Bakanlık üzerinden kendisine bu alanın piknik alanı olarak kullanılmak istediği yönünde yeni bir yazı geldiğini söyledi.

Karzaoğlu şunları söyledi; 'Kullanılacak alanın Kamu yararına olmadığından dolayı sözleşmeyi fesh ettim.  Meyve ağacı ekilecek diye verildi daha sonra piknik alanı için yeniden talep yapıldı. Telleme izni alınmadı. Telleme izni için benden yazı alıp, Kaymakamlığa gidilmesi ve daha sonra tellenmesi gerekiyordu. Bu alan için kimden telleme izni alınmıştır? 

Buradaki niyet orayı sahiplenmektir.  Biz de sözleşmedeki talep amaçlarına uymadıkları için ve yetkili makamlardan Bakanlar kurulu kararında; kamu yararı ağaçlandırma dışındaki faaliyet yapıldığından dolayı bu sözleşmeyi iptal ettik.
 
3 Mart tarihinde sözleşme imzalandı ve 10 Mart tarihinde piknik sahası yapılacak diye Bakanlığa dilekçe gönderildi. Eğer bu arkadaşlar gerçekten ağaçlandırma yapmak istiyorlarsa biz onlara ağaçlandıracakları alan veririz.

Şahıslarının dilekçelerinde yazılı olan 'meyve ağaçları dikilecek' diye 1 yıllığına kiralanmıştı sonra bakanlığa başvurdular ve amaçları dışında farklı bir talep yaptılar. Bu şahıslar mesai dışında hafta sonu atık binaları temizlediler. Biz de kamu yararının ihlal edilmesi üzerine 24 Temmuz tarihinde bu sözleşmeyi fesh ettik.'
 



Editör: TE Bilisim