Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, okul öncesi eğitim için okul ve sınıflara öğretmen yardımcıları istihdamı ve eğitimde eşit öğrenim hakkının ihlal edilmesine göz yumulduğu iddiası ile ilgili şikayeti değerlendirerek raporunu yayınladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, okul öncesi eğitim kurumlarında okul aile birliklerinin veya idarenin, 4 yaş grubu öğrenciler için yaptığı öğretmen yardımcısı istihdamlarını gayrı yasal buldu.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu gayrı yasallığa göz yummasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ombudsman, bakanlığın bunu önlemesi ve yasada öngörülen 100 öğretmen yardımcısı kadrosunu yasal yollarla doldurarak okula gitmeyen 4 yaş grubu çağ nüfusunun yüzde 44’üne eşitlik ilkesine uygun öğrenim ve eğitim hakkı tanıması gerektiğini kaydetti.

Ombudsman Dizdarlı, öğretmen yardımcılarının yokluğunda eğitimin zorlaşacağı okullara yasada öngörülen şeklide Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından ivedilikle öğretmen yardımcıları istihdam edilmesi ve yasal mevzuat yerine getirilene kadar yeni oluşumlara fırsat verilmemesi gerekliliğine işaret etti.

Ombudsman, aksi halde, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın okullardaki denetimini iyice kaybetme noktasına geleceği uyarısında da bulundu.

Editör: TE Bilisim