Maliye Bakanlığı’nın, değiştirilmiş şekli ile 24/82 sayılı Gelir Vergisi Yasası’nın 60(1). maddesine istinaden; yükümlülerin hesaplarını tutması, teftiş veya kontrol etmesi için vermeye yetkili olduğu “Bağımsız Muhasip ve Murakıp’ın hesap tutma ve teftiş etme belgesi” önceki gün hak sahiplerine dağıtıldı.

Bakanlık olarak 9 Mayıs 2014 tarihinde muhasebe mesleğinin Avrupa Birliği normlarında sürdürülebilir bir yapıda icra edilebilmesini sağlamak amacıyla; Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek Yasa Tasarısı’nı KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne iletilmesini sağlamış, ancak Meclisin yoğun gündemi dolayısıyla ilgili yasa gündeme alınamamıştır.

Diğer meslek örgütlerinde olduğu gibi bu meslekte de ortaya çıkan yeni eleman ihtiyacını karşılayabilmek için, bakanlığımız; objektif, şeffaf kriterler ve herkese eşit mesafede durma prensibinin yanı sıra Yasa Tasarısındaki yapıyla benzeşen bir formatta Muhasebe Sınav Komitesi’ni oluşturmuştu. Komitemiz “Bağımsız Muhasip ve Murakıp’ın hesap tutma ve teftiş etme belgesi” vermek için ikinci kez sınav gerçekleştirerek yeni yetki belgesi almaya hak kazananları belirledi.

Vergi Dairesi çalışanları yanında Kuzey Kıbrıs Hesap Uzmanları Birliği ve Kuzey Kıbrıs Chartered Certified Accountants ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği üyelerinin katılımıyla oluşturulanMuhasebe Sınav Komitesi’nin yaptığı, Bağımsız Muhasip ve Murakıp hesap tutma ve teftiş etme A yetkisi ile B yetkisi yazılı sınavlarında başarılı olanlara belgeleri takdim edildi.

Komite,4 Haziran 2015’te A yetkisi ile ilgili yapılan sınava katılan 11 kişiden 4 adayı, ve B yetkisi ile ilgili yapılan sınava giren 34 kişiden 6 kişiyi başarılı bulmuştur.

Sınavda başarılı olanlara “Bağımsız Muhasip ve Murakıp’ın hesap tutma ve teftiş etme” yetki belgeleri Maliye Bakanı Zeren Mungan ve komite yetkilileri tarafından verilmiştir.



 
Editör: TE Bilisim