KKTC’de yayıncılık alanında etik "kodlara" uyulması konusunda aktif çaba göstermek üzere oluşturulan “Medya Etik Kurulu”nun çalışmalarına ve kurulun alacağı kararlara uyacağını kabul eden 6 örgüt, bugün Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği lokalinde bir deklarasyon imzaladı.

Deklarasyona, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Ogün Genç Kaçmaz, Haber Kameramanları Birliği Temsilcisi Savaş Leylek, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Hüseyin Çakmak, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (BAY-SEN) Başkanı Salih Sakallı, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Başkanı Hüseyin Güven imza koydu. Bu arada Dış Basın Birliği (DBB) Başkanı Fevzi Tanpınar’ın yoğun olması dolayısıyla basın toplantısına katılmadığı ve deklarasyonu daha sonra imzalayacağı belirtildi.

GÜVEN: “ETİK MEDYANIN İÇ SORUNU...”

“Medya Etik Kurulu Deklarasyonu”nun basın mensuplarıyla paylaşıldığı imza töreninde söz alan KTGB Başkanı Hüseyin Güven, “medyada etik” konusunun yıllardır tartışıldığına dikkat çekerek, bunun medyanın iç sorunu olduğunu söyledi.

Söz konusu sorunun çözülmesi için yıllardır çalışma yapıldığını ancak başarıya ulaşılamadığını belirten Güven, “Hemen hemen her gün etik dışı yayınlarla karşılaşıyoruz” dedi.

“BASIN ETİK YASA TASLAĞI...”

KTGB eski Başkanı Cenk Mutluyakalı’nın yönetimi döneminde “Basın Etik Yasa Taslağı” hazırlandığını anlatan Hüseyin Güven, söz konusu tasarının İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’na sunulduğunu anımsattı.

Taslağın halen bakanlıkta olduğunu kaydeden Güven, taslağın ne zaman ve ne şekilde ele alınacağı konusunda bilgileri olmadığını ifade ederek şöyle dedi:

“İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Meclis’teki bir konuşmasında yasanın geçirileceğini söyledi. Böylece taslağın halen gündemlerinde olduğunu öğrendik. Oradaki ifadede sanki “Medya Etik Kurulu” kurulunca gazeteciler cezalandırılacak, yazıları engellenecek gibi bir hava oluşturuldu ama öyle bir şey yok...”

Güven, Gazeteciler Birliği yeni yönetiminin, yasanın Meclis’ten yakın zamanda geçmeyeceğini düşündüğünü, bu nedenle, konunun sivil bir inisiyatif olarak gündeme gelmesi kararına varıldığını söyledi.

“AMACIMIZ GAZETECİLERE SANSÜR UYGULMAK, CEZA VERMEK, MESLEKLERİNİ YAPARKEN ONLARA ENGEL ÇIKARMAK DEĞİLDİR”

Deklarasyonun taslağını, örgütlerle gerçekleştirdikleri toplantılar sonucunda oluşturduklarını kaydeden Güven, “Medya Etik Kurulu’nun oluşturulmasında ve bu ilkelerin belirlenmesindeki amacımız gazetecilere sansür uygulamak, ceza vermek, mesleklerini yaparken onlara engel çıkarmak değildir. Aksine biz gazeteciliğin kuralları içinde en özgür biçimde yapılması için çaba harcayan örgütleriz...” ifadelerine yer verdi.

“Esas amacımız; etik anlamdaki doğruları kamuoyu ile paylaşmaktır” diyen Güven, etik dışı yayın yapan kurumları uyaracaklarını, bu uyarının içinde herhangi bir para ya da hapislik cezası olmadığını söyledi.

Güven, temel beklentilerinin medyada etik dışı yayın sorununun uyarı ve eğitimle sonlanması olduğunu söyledi.

Etik kodların zamanla değişebileceğinden söz eden Güven, bunları takip etmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

“DEKLARASYON ÜLKEDEKİ TÜM YAYIN KURULUŞARI İLE PAYLAŞILACAK”

Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’nu denetleyecek 7 kişilik bir kurul oluşturulacağını yineleyen Hüseyin Güven, deklarasyonun ülkedeki tüm yayın kuruluşları ile paylaşılacağını söyledi.

Yayın kuruluşlarının ziyaret edilerek deklarasyonun imzalanmasını talep edeceklerini belirten Güven, “Hedefimiz; bütün yayın kuruluşu yöneticilerinin bunu imzalamasıdır. İşte o zaman etik kurulu daha başarılı çalışır. Herkes deklarasyonun altında imzası olduğu için daha sorumlu davranırsa uyarma, kınama cezası dahi vermeden sorunları halledebiliriz” dedi.

Hüseyin Güven konuşmasında, gazetecilerin kamu yararına hizmet verdiğini anımsatarak, “Bin bir zorluk altında çalışan arkadaşlarımız göreve azar işitmek, aşağılanmak için gitmiyor” diyerek basın mensuplarının maruz kaldığı üzücü olaylara dikkat çekti.

Herkesi yetki sınırları içinde davranmaya çağıran Güven, “Meslektaşlarımız kimsenin memuru ya da kölesi değildir” dedi.

Güven, Gazeteciler Birliği’nin üyesi olsun ya da olmasın medyada yasadışı davranışa, mesleki engellemeye ve baskıya maruz kalan herkesin örgütlü olarak yanında bulunacaklarını vurguladı.

Hüseyin Güven, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde, TAK Yasası gereği hayata geçirilmesi gereken Personel Çalışma Esasları Tüzüğü’nü onayladığını kaydederek, “tüzüğün; TAK çalışanlarının mesai dışında gazetecilik mesleğini yapmasına sınırlama getireceğini” iddia etti. Güven, “gazetecilerin çalıştıkları kurumun esiri olmadığını” dile getirerek, “Kişisel görüşlerini paylaşmak bir gazetecinin en doğal hakkıdır” dedi.

LEYLEK: “ZAMAN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Haber Kameramanları Birliği Temsilcisi Savaş Leylek de söz alarak, basın toplantısı, etkinlik gibi haberler için belirli bir saat verildiğini ancak buna uyulmayarak basın mensuplarının bekletildiğini söyledi

Leylek, devlet ve hükümet yetkilileri ile sivil toplum yetkililerinin zaman konusunda hassas davranmasını istedi.
Savaş Leylek, “Zaman bizim için önemlidir” diyerek, özellikle özel sektörde elaman sıkıntısı yaşandığını ve basın mensuplarının habere yetişmek adına zamanla yarıştığını söyledi. 
Editör: TE Bilisim