Toplantının tamamlanmasıyla,  gelen hafta Bayram tatili olmasından dolayı geriye Haziran ayında toplantı günü kalmayan Meclis’in Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan yasama yılı tatili başladı.

ERÇAL

Bugünkü toplantıda, CTP Milletvekili Hüseyin Erçal “Su Yönetimimiz”  konulu güncel konuşma yaptı.

Su yönetiminin dünyanın en önemli konularından biri olduğunu belirten Erçal, hükümeti su yönetimi konusunda “aymaz ve vurdumduymaz” olarak niteledi.

Erçal, 1974 sonrası dönemin büyük çoğunluğunda ülkeyi  yöneten zihniyetin su   uygulamalarını  dikkate almadığı için ciddi kuraklık ve tuzlanma tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Su aküferlerinin büyük oranda tuzlandığını söyleyen Erçal, geleceği kurtaracak planların uygulanmadığını söyledi.

Erçal, hükümetin su konusunda bir yılda olumlu bir adım atmadığını, Su Yasası’nın çıkarılmadığını, Türkiye’den gelen suyun verimli kullanılmasını sağlayacak yönetimin gerçekleştirilmediğini, Türkiye’den gelen  suyun ancak yüzde 30’unun kullanılabildiğini, bazı yerleşim birimlerinin halen su alamadığını  kaydetti.

Türkiye’den gelen suyun yüzde 50’sinin tarımda kullanılması konusunda halka umut pompalandığını ancak bu suyun  “nüfusun bir milyona dayanması” nedeniyle 15 yıl sonra içme ve kullanma suyu olarak bile yetmeyeceğini söyledi.

Erçal Türkiye’den gelen suyun bitmez tükenmez olmadığını, ihtiyaçların her geçen gün arttığını, yeni su kaynakları yaratmanın bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Erçal, Lefke ve Güzelyurt bölgelerinde tarımın güçlendirilmesi için Türkiye’den gelen suyun bu bölgelere tarım amaçlı olarak verilmesi gerektiğini ifade etti.

Erçal, Meclis’in tatile gireceğini hatırlatarak, 3 aylık Meclis tatilinin çok fazla olduğunu, ülkeyi yöneten Meclis için 3 aylık tatilin fazla ve lüks olduğunu, tatilin kısaltılması için düzenleme yapılması gerektiğini  dile getirdi.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da “ Okullar Kapanırken İskele Karpaz’da  Eğitim” başlıklı konuşma yaptı.

Hamzaoğulları  toplu kamu taşımacılığı yapan otobüs sahiplerine  9 ayda bir kez ödeme yapıldığını hatırlattı.

Hamzaoğulları İskele Karpaz’da öğretmen eksikliğinin giderilmediğini savundu ve bunu eleştirdi.

Biray Hamzaoğulları, halen daha İskele Karpaz’da 48 öğrencisi bulunan birleştirilmiş sınıflar bulunduğunu belirtti.

Erenköy Lisesi’nin sportif başarılarına değinen Hamzaoğulları, bu okulun spor salonu ihtiyacının karşılanmadığını söyledi.

Hamzaoğulları Mehmetçik Ortaokulu’nun liseye dönüştürülmemesine bir anlam veremediğini, “küçük krallıkların” buna izin vermediğini ifade etti.

Hamzaoğulları, Mehmetçik Ortaokulu’na  liseye dönüştürülerek sahip çıkılabileceğini kaydetti.

Hamzaoğulları,  karnesinde zayıfları bulunan öğrencilerin Bakanlar Kurulu kararıyla geçirilmesinin yanlış olduğunu,  çarpım tablosunu bilmeyen lise mezunları yetişeceğini söyledi.

ÖZDENEFE

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe,  “Girne Bölgesindeki Sıkıntılar” konulu konuşma yaptı.

Özdenefe bugün Genel Kurulda denetim günü olduğu halde hükümetten eleştirilere yanıt verecek bakan bulunmadığını,  sorulara yanıt alamayacaklarını belirterek eleştirdi.

Ödenefe, Girne’de artık yaşanmadığını, insanların mecbur kalmadıkça evden çıkmak istemediklerini, trafikte başlarına neyin geleceğinin belli olmadığını söyledi.

Özdenefe, Girne’de , izinsiz ve plansız yapılaşmanın Girne’nin sonunu getireceğini ifade etti.

Özdenefe, trafik ve plansız yapılaşma  nedeniyle insanların evde hapis yaşadığını, evden çıkmak istemediklerini, Girne’nin turizm merkezi olmaktan çıkıp kanalizasyon atıklarının büyük çoğunluğunun  denize döküldüğü bir merkez haline geldiğini söyledi.

Özdenefe, altyapının bittiğini, herkesin kaderine terk edildiğini ancak olumsuzlukları düzeltme yoluna gidilmediğini söyledi.

Özdenefe, Girne’deki turistik tesisin kaçak kat yapımıyla ilgili  Girne Belediyesi’nin açtığı  davayı geri çekmesini eleştirerek, ülkedeki bütün inşaatların izinlendirildikten sonra yapılması gerektiğini, bunun tersinin devlet yönetimi  ile bağdaşmadığını ifade etti.

OĞUZ

Oturduğu yerden Özdenefe’nin konuşmasına karşılık veren UBP Milletvekili Dursun Oğuz,  Girne’nin hassasiyetinin  herkesin hassasiyeti olduğunu, Girne’nin cazibe merkezi olmasının bedelini ödediğini, Girne ile ilgili olumsuzluklarda geçmişten gelen bütün yönetimlerin sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.

Oğuz, Girne’ye turist  akımı ve göç olması nedeniyle altyapının yetersiz kaldığını ve  büyük sorunlarla karşılaşıldığını, bu sorunların çözümünün hep birlikte üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Oğuz Girne’deki sorunların çözümünde diğer siyasi partilerin  ve sivil toplum örgütlerinin katkılarına açık olduklarını da ifade etti.

TÖRE

“Cenevre’ye Giderken  Toprak Mülkiyet ve Garantilerin Durumu” konulu güncel konuşma yapan UBP Milletvekili Zorlu Töre, ülkede sorunların bulunduğunu ancak devlet yaşatılırsa ve toprak bütünlüğü korunursa  sorunlara çare üretilebileceğini dile getirdi; devlet elden  gider, güvence gider ve Türkiye garantör olmaktan çıkarsa  birleşik bir Kıbrıs’ın kaç yıl yaşayacağını sordu.

Devlet arazilerinin verilmesinde etik değer aranması gerektiğini söyleyen Töre,  yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini, ancak muhalefetin yatırım amaçlı arazileri peşkeş çekiliyor diye niteleyerek ülkede yatırımlara karşı bir tavır sergilediğini söyledi.

Muhalefetin çözüm olunca refah olacak söyleminin doğru olmadığını söyleyen Töre,  3-5 dönüm arazinin  verilmesine karşı  çıkanların  çözümle 450 bin dönüm arazi ve 60’a yakın  yerleşim biriminin verilmesine neden karşı çıkmadığını,  bunların Rumlara verilmesinin yasa ve Anayasa’ya  Cumhurbaşkanı’nın yeminine aykırı olup olmadığını sordu.

Töre, konuşmasında TAK’ı da eleştirerek, “konuşmalarını kırptığını ve  kısa yer verdiğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın garantileri de sulandırma yolana gittiğini, toprak düzenlemesinde  harita sunduğunu iddia eden Töre,  Cumhurbaşkanı Akıncı’ya “Senin kararlılığın bu halkı yeniden göç ettirmek mi? Garantileri sulandırmak mı?” diye sordu.

Töre, Cenevre’de  ne kadar tavizci ve teslimiyetçi olunursa olunsun, Rumların Kıbrıs adasını Helen adasına  dönüştürülmesini  sağlamayacak bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini iddia etti.

Töre, Kıbrıs Türk halkının yüzde  70’inin  mevcut  şartlardaki bir anlaşmaya hayır diyeceğini öne sürdü.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ise, “Hükümetin Arazilerle İlgili İcraatları” konusunda konuşma yaptı.

Uluçay, hükümetin arazi icraatları ile Kıbrıs konusunun ilişkilendirilmemesi gerektiğini,2004 yılında iki lider arasında uzlaşma olmadığını, BM tarafından referandum sunulduğunu, Kıbrıs Türk halkının yüzde  65’inin  plana evet dediğini anlattı.

28 Haziran’da gerçekleşecek toplantıda bir anlaşma çıkarsa halkın önüne geleceğini hatırlatan Uluçay, ülkedeki arazi politikalarının Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmemesi gerektiğini yineledi.

Meclis Başkanı Sibel  Siber’in  Başsavcılık’tan aldığı görüşe değinen Uluçay, devlet araziler konusunda kalıcı devlet politikasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Uluçay,  Rumlardan kalan malların KKTC malına dönüştürüldüğünü, yasaya göre bu malların orman, yeşil saha, park, su kaynakları  ve benzeri i amaçlar doğrultusunda değerlendirilebileceğini belirtti.

Uluçay, 2004 yılından 2017 yılına kadar arazi uygulamaları devlet politikasına dönüştürülemediği için Başsavcılık’ın uygulamaların Anayasa ve İTEM Yasasına aykırı olduğu yönünde  raporlar yayınladığını ifade etti.

Anayasa ve yasanın yatırımlara imkan verdiğini belirten Uluçay, hangi alanlarda hangi yatırımın  nasıl yapılacağının,  hangi bölgelerde yatırımın teşvik edileceğinin  doğru planlanması halinde  ekonominin yatırımlardan kazanç sağladığını aksi takdirde ekonomiye getirisi olmadığını dile getirdi.

Ercan’ın devri konusuna değinen Uluçay, “tek havaalanı yolcu trafiğine açılabilir” koşulu nedeniyle Geçitkale Havaalanı’nın atıl vaziyette durduğunu, Geçitkale Havaalanı’nın  ekonomiye kazandırılma olasılığının önüne geçildiğini söyledi.

Uluçay, Ercan Havalimanı işletmeciliği sözleşmesinin 4 yıl daha uzatılmasını eleştirdi ve ciddi maddi kayıpların söz konusu olacağını söyledi.

Uluçay, kırsal kesim arsası dağıtımlarında  altyapı eksikliği bulunduğunu, söz konusu arsaların  kağıt üzerinde parsellendiğini, kırsal kesim arsalarının altyapısı  yapılmadan kağıt üzerinde dağıtılmasının ekonomiye ve gençlere  bir fayda sağlamayacağını vurguladı.

Uluçay, arazi politikalarında yasalara uyulmamasının Kıbrıs sorununa da yansımaları olacağını belirtti.

Uluçay,  28 Haziran’da Cenevre’deki Kıbrıs  görüşmelerinin   bir sonuca ulaşmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Uluçay’ın konuşmasının ardından  Genel Kurul  toplantısı, yazılı  sorular ve verilen cevapların okunması,  sözlü sorular ile  sözlü soruya dönüştürülen yazılı soruların okunmasıyla tamamlandı.

Cumhuriyet Meclisi bugünkü Genel Kurul toplantısını tamamlayarak  yaz tatiline girdi.

Meclis, yasa gereği 1 Temmuz’da tatile girmesi gerekirken, Meclis Genel Kurulunun 26 ve 27 Haziran’daki birleşimleri Ramazan Bayramı’na denk geldiği için yapılamayacağından 1 hafta erken tatile girmiş oldu.
Meclis komiteleri ise  tatil boyunca çalışmaya devam edecek.

Editör: TE Bilisim