“Apostolos Andreas Manastırı’nın Yakın Çevresinin İyileştirme Projesi” ni bugün Başlatan Başbakan İrsen Küçük, Rum tarafına çağrı yaparak, KKTC olarak Apostolos Andras Manastırı’nın restorasyonunu da kaynağı ile birlikte üstlenmeye hazır olduklarını vurguladı.

KKTC finansmanı ve inisiyatifi ile gerçekleştirilecek olan “Apostolso Andreas Manastırı’nın Yakın Çevresinin İyileştirme Projesi” Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner’in de katılımlarıyla, Başbakan İrsen Küçük tarafından başlatıldı.

Projenin birinci etap ihale kapsamında 5 bin 50 metrekarelik araç yolu ile 70 araçlık otoparkın zemini asfaltla kaplanacak. Projenin devamında bin 625 metrekare kaldırım ve yaklaşık 3 bin metrekare parke taşı döşenecek.

Projenin ikinci etabında ise hediyelik eşya satışı yapan esnaf için dükkanların yapımı, idari bina ve konaklama üniteleri oluşturulması, kafeterya ve peyzaj çalışmaları yer alıyor.

Konaklama ünitelerinin kontrolü Dipkarpaz Belediyesi’ne devredilecek. Projenin, Haziran ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük yaptığı açıklamada, Apostolos Andreas Manastırı’nın, Hıristiyan dünyası ve Güney Kıbrıs için önemli ibadet ve ziyaret yerlerinden biri olduğunu belirterek, çevresinin düzenlenmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Başbakan Küçük, geliştirdikleri Apostolos Andreas Manastırı’nın Yakın Çevresinin İyileştirme Projesi” kapsamında, manastır etrafındaki seyyar satış dükkanları konusunda da düzenleme yapıldığını, ayrıca bölgedeki mevcut binaların düzenlenerek turistlerin konaklama hizmetine sunulacağını ifade etti.

Başbakan Küçük, projenin tamamen KKTC’nin kaynağı ve inisiyatifinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Başbakan İrsen Küçük, Apostolos Andreas Manastırı’nın da tamirata ihtiyacı olduğunu belirterek Rum tarafına çağrıda bulundu ve talep olması halinde KKTC olarak Apostolos Andras Manastırı’nın restorasyonunu kaynağıyla birlikte üstlenmeye hazır olduklarını vurguladı.

Açıklamasının ardından kiliseye giderek burada görevli din adamıyla Rumca sohbet eden Başbakan Küçük çıkışta yaptığı açıklamada Rum tarafındaki 2 camiye verilen kasti hasara dikkat çekti.

Adada iki ayrı halkın iki ayrı inancı ve ibadethaneleri bulunduğuna işaret eden Başbakan Küçük, “Ayrı bölgelerde de olsa bu ibadethanelerin korunması, kasti hasar verilmemesi gerekir” dedi.

Başbakan Küçük, KKTC olarak Apostolos Andreas Manastırı’nın çevre düzenlemesini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, ibadethaneler konusunda aynı hassasiyeti Güney Kıbrıs’tan da beklediklerini ifade etti.

Güney Kıbrıs’taki iki camiye verilen hasarı münferit olaylar olarak kabul ettiklerini söyleyen Küçük, Rumlardan da Güney’deki, Türklerin kutsal mekanlarının korunmasında özen göstermelerini beklediklerini söyledi.

MUM DİKMEDİ

Başbakan İrsen Küçük basın mensuplarının ısrarlarına rağmen kiliseden çıkışta “yanlış anlaşılır” diyerek mum dikmedi.

“Niçin mum yakmadınız şeklindeki ısrarlı sorulara karşılık olarak da “Çeşitli yorumlara neden olurdu, yoruma açık kapı bırakmamak için mum dikmedim ama içimden dua ettim. Nasıl yorumlarsanız yorumlayın” diye cevap verdi.

YOL YAPIMI

Açıklaması sırasında çevre örgütlerinin büyük eleştirilerine neden açan Karpaz’daki yol yapım çalışmalarına da değinen Başbakan Küçük, yolun ihalesinin 8 metre uzunluğuna göre yapıldığını, ancak uygulama safhasında çevre dokusunun bozulmamasına özen gösterilerek uzunluğun 6 metreye düşürüldüğünü ifade etti.

Başbakan Küçük, yolun Milli Park’ın içine girmemesine büyük özen gösterildiğini ve çalışmaların da bu doğrultuda sürdürüldüğünü kaydetti.

Küçük, yol yapım sırasında çevreyi ve dokusunu değiştirecek planlama ve uygulamalardan kaçınıldığını vurguladı.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de yaptığı açıklamada, Karpaz turizmi açısından büyük önem taşıyan Apostolos Andreas Manastırı’nın Hıristiyan alemi açısından da önemli ziyaret yerlerinden olduğunu belirtti.

Söz konusu manastırın KKTC’nin önemli kültürel miraslarından biri olduğunu söyleyen Üstel, 1974 yılından bu yana çevre düzenlemesinin hiç yapılmadığına dikkat çekti.

Bakan Üstel Kültürel Miras Komisyonu’nda Rum tarafına konuyla ilgili yaptıkları çağrılara hiçbir yanıt alamadıklarını belirterek, KKTC olarak çere düzenlemesini üstlendiklerini söyledi.

Apostolos Andreas Manastırı’nın çevresiyle ilgili turistlerin de yoğun şikayetleri bulunduğunu belirten Üstel, proje ile manastırın çevresine çağdaş bir görünüm kazandırılacağını kaydetti.

Proje kapsamında kilise hariç tüm çevresine müdahale edileceğini söyleyen Üstel, kilisenin de restorasyonu için finansmanın hazır olduğunu belirterek Rum tarafına çağrıda bulundu.
Editör: TE Bilisim