Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki (LTB) avans krizi aşıldı. İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda gerçekleştirilen üst düzey toplantıda varılan uzlaşma sonrası, çalışanların  maaşlarının ödenmesi için verilecek olan 6 milyon lira belediyenin hesabına aktarıldı.

LTB Asbaşkanı Özel Kadıoğlu imzasıyla İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’na verilen avans talep yazısının ardından,  Maliye Bakanlığı, 6 milyon TL’yi LTB’nin Yakın Doğu Bankası’nda bulunan hesabına aktardı.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu,  Başsavcı Aşkan İlgen, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, LTB Asbaşkanı Özel Kadıoğlu ve BES Başkanı Savaş Bozat’ın katılımıyla yapılan ve uzlaşıya varılan toplantının ardından, Kadıoğlu ile BES Başkanı Bozat ve sendika yetkilileri Maliye Bakanlığı’na gitti.

Burada Maliye Bakanı Ersin Tatar ile görüşen yetkililer, Maliye Bakanlığı’ndan 6 milyon TL’lik çeki aldı. Görüşmede Bütçe Dairesi ile Hazine Dairesi müdürleri de hazır bulundu.

Bu gelişmeler sürerken  LTB çalışanları da Belediye önünde toplanarak  eylem yaptı. Çalışanlar büyük bir heyecanla çıkacak kararı bekledi.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar kabulünde yaptığı konuşmada, LTB’de yaşanan sıkıntıların ülkeyi aştığını ve internet kanalıyla dünyaya da konu olduğuna işaret ederek, bugünün artık LTB’de yeni bir başlangıç olmasını ve sorunların kökten çözülmesini temenni etti.

Halkın da LTB’deki sorunlara köklü bir çözüm beklediğini, bu yüzden bu süreç atlatılır atlatılmaz Ziraat Bankası’ndaki kredinin hemen değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Maliye Bakanı Tatar, bu kredinin alınması durumunda belediyenin büyük bir tasarrufa gideceğini, çünkü faiz oranlarının mevcut borç faizlerine göre daha düşük olduğunu, bunların hesaplamalarını yaptıklarını söyledi.

Bugün belediyeye aktarılan 6 milyon TL ile hükümetin bugüne kadar LTB’ye yaptığı katkıların 12 buçuk milyon TL’yi bulduğunu kaydeden Tatar,  grevden dolayı yaşanan sıkıntılı süreçte ise çöp toplamaya 3 buçuk milyon TL ödeme yapıldığını göz önünde bulundurduklarında bu paranın 16 milyon TL’ye çıktığına dikkat çekti.

Bu paraların çalışanın parası olduğuna vurgu yapan Tatar, çalışanların artık ekmek teknesine sahip çıkması ve bu gemiyi yüzdürebilmek ve gelirleri nasıl artırabileceği konusunda çalışmalar yapması gerektiğini kaydetti.

Bugünün LTB’deki sorunlara köklü çözüm bulunabilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Tatar,  hükümet olarak ellerinden geleni yaptıklarını, eksikleri olabileceğini ancak bu süreçte herkesin eksikleri bulunduğunu kaydetti ve hep birlikte çalışarak bu gemiyi kurtarabileceklerini vurguladı.

BES’e de bu konuda büyük görevler düştüğünü, hoşgörüyle çalışıp daha gerçekçi olunması gerektiğini ifade eden Tatar, halkın artık bu sorundan kurtulmak istediğini yineledi.

KADIOĞLU

LTB Asbaşkanı Özel Kadıoğlu da, bu sürecin uzlaşıyla tamamlanmasına çalışanlar adına  çok sevindiğini vurguladı ve çalışanların 100 günü aşkın bir süredir evine ekmek parası götüremediğini anımsattı.

Kadıoğlu, istifalarının gündemde olduğunu ve bu konuda son kararı Cumartesi günü toplanacak Belediye Meclisinde vereceklerini belirterek, zor bir görevin kendilerini beklediğini, ancak görevin artık çalışanda olduğunu söyledi.

Çalışanın tahsilat yaparsa ödenebileceğini, devlet katkılarının yeterli olmadığını, bu yüzden çalışanların 8 değil, 16 saat çalışması gerektiğini ifade eden Kadıoğlu, LTB’nin çalışanların ekmek teknesi olduğuna vurgu yaptı.

BOZAT

BES Başkanı Savaş Bozat da, LTB’de bugünkü noktaya yasalara ve kanunlara uyulmadığından dolayı geldiğini belirterek, çalışanların sadece yasal haklarını istediğini vurguladı.

LTB’de uzun süredir maaşların gününde ve düzenli ödenmediğini, çalışanların yasal yatırımlarının yapılmadığını anımsatan Bozat,  bu konuda istifa edip görevi bırakan eski LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nı suçladı ve LTB’nin bu durma gelmesine sebep olduğunu savundu.

“Lefkoşa’da elini kolunu sallayarak gezen Cemal Bulutoğluları tutuklanmalıdır” diyen Bozat, Bulutoğluları, sorumlu Belediye Meclis üyeleri ve hatta sorumlu çalışanlar varsa bile, ‘LTB’nin neden bu duruma geldiği’ konusunda sorgulanması gerektiğini ifade etti ve yargının hesap sormasını istedi.

Bozat, belediyenin geleceğine katkı koymaya ve yetkililerle birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade ederek, bunun istikrarlı bir yönetimle olabileceğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim