Beşparmak Grubu, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Güney Kıbrıs Futbol Federasyonu (KTFF-KOP) arasında yürütülen görüşmeleri desteklediğini ve bu yöndeki girişim ve çabaları anlayışla karşıladığını açıkladı.

Beşparmak Grubu’ndan yapılan yazılı açıklamada, KTFF-KOP ilişkisi ve görüşmelerini birinci ağızdan öğrenmek amacıyla 31 Ocak’ta KTFF’nin ziyaret edilerek, Başkan Hasan Sertoğlu ile görüşüldüğü, olası bir ilişki/işbirliğinde gözetilecek ilkeler hususunda görüş ve hassasiyetlerinin örtüştüğünün saptandığı kaydedildi.

Açıklamada, genelde spor, özelde de futbolun halkın tüm kesimlerini ilgilendiren ciddi bir mesele olduğuna işaret edilerek, bu konuda Kıbrıs Türk halkının kabul edilemez haksızlıklara uğratıldığına dikkat çekildi.

İki kurucu ve egemen halka dayalı kurgulanan 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın, Annan Planı dâhil, bu güne kadar yapılan tüm çözüm planları ve şu an süregelen görüşmelerde “sporun” hep kurucu ortakların/devletlerin yetkisinde kalan bir alan olarak görüldüğü vurgulanan açıklamada, Kıbrıslı Türk gençlere uluslararası arenada yarışma olanağı yaratmak için, ilgili spor örgütleri ve Rum tarafıyla temas ve ilişkileri iyileştirme konusunda girişimde bulunmanın doğal olduğu vurgulandı.

“AST-ÜST İLİŞKİSİ OLAMAZ... KTFF’NİN KOP VESAYETİNE GİRMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“On yıllardır yaşadıklarımız ve ilişkilerimizin zeminini oluşturan gerek uluslararası anlaşmalar, gerekse BM Güvenlik Konseyi kararları, Rumlarla ilişkilerimizin toplumsal eşitlik ilkesini gözetecek şekilde düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır. Başka bir anlatımla toplumsal eşitlik, üst-alt ilişkisini ve vesayeti reddeder. Futbol özelinde de KOP-KTFF ilişkisi üst-alt ilişkisi olamayacağı gibi, KTFF’nin KOP vesayeti altına girmesi de kabul edilemez.

Sonuç itibarıyla, sürdürülebilirlik açısından bu ilişkinin doğru kurgulanması gereğini vurgulayarak, Beşparmak Grubu olarak bu yöndeki girişim ve çabaları anlayışla karşılıyoruz.”
Editör: TE Bilisim