Ticaret Dairesi Müdürlüğü piyasa denetimlerini sürdürüyor. Yapılan denetimlerde ve ALO 171 Tüketici Şikâyet Hattına gelen şikâyetlerde;

Garanti Süresi Yasal olarak 2 yıldır
Bazı firmaların Garanti Süresini 1 yıl olarak belirttikleri tespit edilmiştir. 40/2003 sayılı Tüketicileri Koruma Yasası’nın 11’inci maddesinin 5’inci fıkrasında Garanti Süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Satıcı veya sağlayıcı firmalar, ister yazılı ister sözlü olarak garanti süresini 2 yılın altında olduğunu söyleseler bile bu geçerli değildir. Ayrıca her hangi bir sanayi ürününün üreticisi yazılı olarak 2 yılın üstünde garanti vermişse, verilen ekstra sürede yasal olarak geçerlidir.

Kredi Kartına komisyon alınması yasal değildir
Dairemize, bazı firmaların sattıkları ürünlerde kredi kartıyla ödeme yapıldığında (tek çekim) komisyon adı altında etiket fiyatının üstünde para aldıkları şikâyetleri gelmektedir. 40/2003 sayılı Yasa’nın 17’inci maddesinde “Mal ve hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, mal veya hizmeti sunan veya satan satıcı tüketiciden komisyon adı altında ilave ödemede bulunmasını isteyemez” şeklinde amir madde bulunmaktadır. Mal ve Hizmet sunan veya satan firmalarımız aynı Yasa’nın cezai hükümler içeren 31’inci maddesinde, “mahkûmiyetleri halinde Asgari Ücretin bir buçuk katına kadar para cezasına çarptırılabilirler” hükmü olduğunu hatırlatmak isteriz.

Tüketicilerimiz Haklarını, ALO 171 Tüketici Şikâyet Hattından öğrenebilirler
Tüketicilerimiz, hakları ile ilgili tüm bilgileri ALO 171 Tüketici şikâyet hattını arayarak alabilirler. Tüketici hattı arandığında mesai saatlerinde bir memurumuza, Mesai saatleri dışında ise telefon numaralarını ve kısaca şikâyetlerini telesekretere anlatabilirler. Ertesi ilk mesai günü telesekreter mesajları dinlenecek ve tüketicimiz memurlarımız tarafında aranacaktır.
Tüm halkımızın bilgisine saygı ile arz olunur.



Ticaret Dairesi Müdürlüğü
Editör: TE Bilisim