Girne Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi Yerleşkesi’nde yer alacak sergide Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili, orijinal yağlı boya tablolar, gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, çini tablolar, 16. yüzyıl seyir aletlerinin replikaları ve bilgi panoları bulunacak.

Bu çerçevede sergide Osmanlı ordusunun Güney Anadolu kıyılarında toplanması, Osmanlı donanmasının Kıbrıs’ın kuzeyinde Venedik donanması ile mücadelesi, Osmanlı ordusunun Larnaka  kıyılarına çıkması, kıyıda yapılan savaşlar, Lefkoşa kalesinin kuşatılması ve fethedilmesi, kale çevresindeki Osmanlı kampları ve kurulan top bataryaları, Mağusa şehri kuşatması ve burada Osmanlı ordusu ile donanmasının müşterek harekatı ile ilgili sanatsal eserler bulunacak.

Açıklamaya göre, Fetih süresince Osmanlı ordusuna kumanda eden Lala Mustafa Paşa, Osmanlı Donanmasının önemli amiralleri Piyale Paşa  ve Kılıç Ali Paşa’nın yağlı boya portreleri  ile  Mağusa limanı önünde Venedik ve Osmanlı donanmaları arasındaki deniz savaşı, Osmanlı-Venedik kadırgaları arasındaki mücadele ve bu konudaki  yağlı boya tabloları serginin önemli eserleri arasında yer alacak.

Sergiyi gezen ziyaretçilerin, Kıbrıs’ın Fethi ile ilgili tüm bu detayların İznik çinilerine  ve yağlı boya tablolara aktarılmış  hallerini görecek ve fethi bir anlamda tüm safhalarıyla yeniden yaşayacakları kaydedildi.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi, Kıbrıs’ın Fethini  anma ve anlama etkinlikleri kapsamında düzenleyeceği serginin yanı sıra fethin tarihsel, sosyal, ekonomik, kültürel boyutlarını ve günümüze etkilerini inceleyen sempozyumlar ve bilimsel toplantılarla Fethin Kıbrıs, Akdeniz ve dünya açısından önemi hakkında toplumsal farkındalık faaliyetleri yapılacak.

Editör: TE Bilisim