Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 57’nci Mehmetçik Üzüm Festivali’nin açılışında Kıbrıs konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İletişim çağında Kıbrıs Türk halkının dünyadan kopuk bir şekilde yaşamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, referandumda yüzde 65 ile çözüm istencini ortaya koymuş bir toplumun buna maruz bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ın; Mont Pelerin, Cenevre ve Crans Montana’ya uzlaşma niyeti ile gitmediğini dile getirerek, çözüm konusunda Kıbrıs Türk tarafının, uyum içinde çalışarak atılması gereken tüm adımları attığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmelerde parametrelerden dolayı değil, söz konusu parametrelerin içine girmek istemeyen Rum tarafının anlayışı nedeniyle bir uzlaşıya varılamadığını da dile getirdi.

“Ya Federatif bir anlayışla siyaseten eşit varlığımızı içlerine sindirecekler, ya da iki ayrı varlık bu topraklarda kök salmaya devam edecek” diyen Akıncı, farklı görüşlere sahip olan siyasi partiler ve örgütlerin de aynı konsensüste birleştiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “ya Federatif bir anlayışla siyaseten eşit varlığımızı içlerine sindirecekler ya da iki ayrı varlık bu topraklarda kök salmaya devam edecek” diyerek, görüştüğü farklı görüşlere sahip olan siyasi partiler ve örgütlerin aynı konsensüste birleştiğini belirtti.

“Uzlaştığımız nokta şu iki şeyi kesinlikle Kıbrıs Türk halkı ve örgütleri istememektedir, bunlardan bir tanesi Kıbrıs Rum tarafının üniter bir devletinde azınlık olmayı asla kabul etmemektedir. Bunun yanında Türkiye’nin bir vilayeti olmayı da istememekdedir” diyen Akıncı, Türkiye’nin zaten yeni bir vilayete ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rum tarafı çok ciddi değerlendirme yapmalı. Akıp giden zaman birleşmeye doğru akmıyor, ayrı ayır kökleşmeye doğru gidiyor bunun farkına varsınlar” ddedi.

Türkiye’den bir spor takımı ile Limasol’dan bir Rum takımının müsabakasının bazı tepkilere neden olduğuna atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, “bir dostluk maçına itirazımız mı var? Asla, resmi maçlar yapılıyor onlara da itirazımız yok yalnız isyanımız var, Kıbrıs Türk gençleri niye bundan mahrum? Niçin bunu yapamıyor, bundan uzak kalıyor, bunun için isyan ediyor, bu haklı bir isyan” dedi.

Editör: TE Bilisim