Uzun yıllardır titizlikle korunan 1880-1909 arası Kıbrıs Müftüsü olan Hacı Ali Rıfkı Efendi’ye ait 60 belge ve fotoğraf, Müftünün torunu Akile Hıfzı Kader tarafından KKTC Milli Arşiv Merkezi ve Arabahmet Bölgesi’nde konuşlanan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) yetkililerine teslim edildi. Manevi değeri oldukça yüksek belge ve fotoğrafları aileden teslim alan Milli Arşiv Müdürü Gökhan Şengör, Kıbrıs’ta Türk kültürünün korunup yaşatılmasına gösterdikleri duyarlılık nedeniyle Kader ailesine teşekkür etti.AkıleH.Kader de Kıbrıs’ta kültürel mirasın korunup yaşatılmasına vermekte oldukları özel önem nedeniyle KKTC Milli Arşiv Merkezi ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’ni kutladı.

Milli Arşiv Merkezi ve KAÜ’ne teslim edilen belgeler arasında dönemin Zaman Matbaasını ve çalışanlarını birebir tasvir eden bilinen tek fotoğraf da bulunmakta. Müftü Hacı Ali Rıfkı Efendi’nin Kıbrıs’taki ilk Türkçe GazeteLimasol’da11 Temmuz 1889 da yayımlanan SADED ve daha sonra ZAMAN gazetelerinde yer alan makaleleri oldu.

Donemin Kıbrıs Müftüsü Hacı Ali Rıfkı Efendi görevini ifa ederken Lefkoşa Türk Lisesi Kuruluş Komisyonluğu Başkanlığı(Mektebi İdadi Komisyon Reisi) yapmış, eğitim ve bilimle ilgili yayınlarından dolayı dönemin Osmanlı Padişahından 3. ve 2. derece Mecidi Nişanı ve Nişanı Humayun-u Osmaniye rütbesi aldı.

Kıbrıs Müftüsü olan Hacı Ali Rıfkı Efendi, gerek 1881 de İngiliz Valisi’ne gönderdiği protesto telgrafı ve 1895 de Rumların Kıbrıs Valisine verdikleri Ayrıcalık Taleplerine (Enosis) karşı diğer yetkililerle birlikte güçlü karşı çıkışlar yaparak taleplerin reddedilmesinde rol oynadı.

Milli Arşiv Merkezi’ne sunulan belgelerin birer kopyası da Müftü Hacı Ali Efendi-zade Hacı Hafız Şefik Efendi’nin Kamil Paşa Sokak No3 numaralı Arabahmet deki evinde pek yakında açılacak olan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin Osmanlı Medeniyetleri Kütüphanesinde yer almak üzere Girne Amerikan Üniversitesi’nden Dr..Zeki AKÇAM’a teslim edildi.Lha
 
Editör: TE Bilisim