Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK), Üst Kademe Yöneticilerinin siyasi kadro olmaktan çıkarılması amacıyla hazırladığı değişiklik yasa tasarılarını Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.

KHK Basın Bürosu imzasıyla yapılan “KHK Üst Kademe Yöneticileri Siyasi Olmaktan Çıkarılıyor” başlıklı açıklamada, “Kamu Hizmeti Komisyonu’ndaki Genel Sekreter ve Müdürlüklere atamaların bundan böyle siyasi saiklerle değil, liyakati esas ile Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılmasını sağlamak üzere, iki yasada değişiklik yapılması öngörülüyor” denildi.

Açıklamada,  hazırlanan tasarıların “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Kamu Hizmeti Komisyonu ve Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları (Değişiklik) Yasa Tasarısı” olduğu ifade edildi.

KHK değişiklik yasa tasarılarına ekli olarak Başbakanlığa gönderilen yazıda özetle şöyle denildi:

“Kamu Hizmeti Komisyonu Dairesi üst kademe yöneticilerinin üçlü kararname kapsamında olmasının, başka kurumlardakinden daha anlamsız ve sorun yaratıcı bir düzenleme olduğu son gelişmelerle daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

KHK Başkanlığı’nın itirazlarına rağmen iki yıl önce, siyasi tasarruflarla yapılan üst kademe yöneticileri değişikliğindeki isabetsizlik sonucu, Sınav İşleri Müdürü’nün sınav güvenilirliğini sarsan belge ve imza sahteleme suçlamasıyla ceza davası açılması nedeniyle görevden alınmak zorunda kalınması; ancak yerine, uygun bulunan önerimize rağmen atama kararnamesinin imza prosedürünün dört aya yakın bir süreden beri Cumhurbaşkanlığı tarafından tamamlanmayarak bu önemli kadronun boş bırakılması, üçlü kararname sisteminin KHK için ciddi sakıncalarını net olarak ortaya çıkarmıştır.

Bu durumun düzeltilmesi için gerekli yasal değişiklik tasarıları ekte sunulmaktadır.

Söz konusu yasal değişiklikler yapılırken, geçiş dönemiyle ilgili görüşlerimizi de belirtmek isteriz.

İdari İşler ve Sicil İşleri Müdürü’nün emekli olması ve Sınav İşleri Müdürü’nün de görevden alınmış olması nedeniyle 2 müdürlük mevkiimiz halen münhal bulunmaktadır. Bu durum Kamu hizmeti Komisyonu üst kademe yöneticilerinin siyasi atama olmaktan çıkarılması için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Halen görevde bulunan Genel Sekreter Eren Ertürk’ün; atandığı günden itibaren görev bilinci yüksek, çalışkan ve Kurumun daha ileri noktalara taşınmasına yönelik çalışmaları ile katkı koyan bir kamu görevlisi olduğu dikkate alınarak, yeni yapıda pozisyonunun korunmasını sağlayacak uygun bir düzenleme yapılmasının olanaklarının araştırılmasını tavsiye ediyoruz.

Yine eski İdari İşler ve Sicil İşleri Müdürü Hüseyin Arifoğlu da kurum içerisinde çekirdekten yetişmiş, bilgili, çalışkan ve dürüst kişiliğiyle Kurumumuza uzun yıllar katkı koyan ve halen de müşavir olmasına rağmen çalışmaya devam eden değerli bir kamu görevlisidir.

Müşavir Hüseyin Arifoğlu’nun görevdeki gayreti ve çalışmaları, şu anda boş bulunan İdari İşler ve Sicil İşleri Müdürü mevkiindeki eksikliği de gidermektedir. Bu nedenle kendisinin müşavirlik durumunun da ortadan kaldırılabilmesine olanak sağlamak ve eski görevinde değerlendirilmesi amacıyla gerekli yasal değişikliklerin yapılmasının Kurumumuz ve hizmet yararına olacağı düşünülmektedir.”

Editör: TE Bilisim