TDP TOCEK’ten yapılan açıklamada, Mağusa'da önceki gün bir kadının daha yaşamının elinden alındığı, olayın 2017 yılı içerisinde yaşanan 5. kadın cinayeti olduğu belirtilerek, kadın cinayetlerinin çoğunun eş veya sevgili olmak üzere erkekler tarafından işlendiğine dikkat çekildi. 

Bir kadının yaşam hakkı elinden alınırken, aynı dramı yaşayan yüzlerce kadına da korku salındığını, önlem alması gereken mercilerin ise halen "Bizim ülkemizde böyle şeyler yoktur" anlayışı ile hareket ettikleri savunulan açıklamada, “Kadına yönelik şiddeti nereye kadar görmezden geleceksiniz?" diye soruldu.

"KADIN SIĞINMA EVİ AÇMAK DEVLETİN GÖREV VE SORUMLULUĞU"

Olayın ciddiyetini kavramayarak gerekli önlemleri almayan, ilgili yasaları geçirmeyen ve kadın sığınma evlerini yaşama koymayan devletin kadın cinayetlerinde rolünün çok büyük olduğu savunulan açıklamada, hükümetin kadın sığınma evlerini açmamasının hiçbir mazereti olamayacağı ifade edildi.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) tarafından açılan Sığınma Evi'nin şiddet gören kadınlarla dolu olduğu, yeni başvuruların da sürdüğü belirtilen açıklamada, toplumun her ferdinin can güvenliğini korumanın, haklarını gözetmenin ve Anayasal haklarını güvence altına almanın devletin her kurumunun asli görevi olduğu hatırlatıldı.

"İLGİLİ YASALAR GEÇMEDİ"

Ülkede “Ev İçi Şiddet Yasası”nın çok büyük bir eksiklik olduğu, söz konusu yasanın hayata geçirilmesi için gereken çalışmaların biran önce yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası'nın da halen Meclis'te bekletildiği ifade edildi.

Açıklamada, “Tüm devlet kurumlarını istisnasız her olayı ciddiyetle ele almaya ve önlem alıcı uygulamalarla benzeri olayların yaşanmaması adına programlı bir çalışmaya davet ederiz.” denildi.

Editör: TE Bilisim