26 Şubat 1992 tarihinde Karabağın Hocalı şehrinde Ermenistan silahlı birleşmelerinin sivil halkımıza yaptığı soykırım halkımız tarafından unutulmamaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti genelmilli lideri rahmetli Haydar Aliyev'in 1996 yılında aldığı kararla Hocalı Soykırımı kurbanları her yıl ülkemizde ve tüm dünyada anılmaktadır.Bu hususta Haydar Aliyev Vakfı tarafından Hocalıya Adalet Anım törenleri yıllardir Azerbaycanın hak sesini dünyaya duyurmaktadır. Bu gün başkent Baküde de silsile törenlerle Hocalı Soykırımı kurbanları anılmışdır.

Günün birinci yarısında Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkan Yardımcısı, Uluslararası Diaspora Merkezi KKTC İlişkileri Temsilcisi Elçin Süleymanov , Azerbaycan Cumhuriyeti Hocalı Gencler Teşkilatı, Hocalı Veterenler Gazetesi Editörlüğü, ve Bakü Devlet Sanayi ve Petröl Yüksek Okulunun Direktörlüğünün ortaklaşa düzenlediği Hocalıya Adalet Konferansında açılış konuşması yapmışdır. Törenden önce Teşkilat Başkanlığıyla Baküde Hocalı Anıtına çiçek sunulmuş ve yüksek okulda konferans verilmişdir. Açılış konuşmasında Süleymanov " işkenceler içerisinde diri insanın derisini soyma, hamile kadınların karnını oyarak kedi yavrusu yerleşdirme , benzinle sivil halkı yakma , kendi topramızda oturan sivil halka işkence uygulayarak soykırım yapan Ermenistanın o gün 7000 ahalısı olan şehre yaptıklarının soykırım olmakla , aynı zamanda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ilgili maddelerini çiğnemekle Türk cihanına, Müsliman alemine, insanlığa terör emelleriyle İnsan Haklarını dar ağacəna çekmişdir "- dedi. Kuzey Kıbrıs Diaspora çalışmalarından bilgi veren Başkan Yardımcısı Kıbrls Türk halkının da haksız embargolara maruz kaldığını, diasporamızın kurulmasında rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaşın, Millet Vekili Zorlu Törenin büyük emekleri olduğunu gencliğin bilgisine aktarmışdır.Konferans sonunda Azerbaycan Cumhuriyeti Hocalı Gençler Teşkilatı ve Veteran Gazetesinin Hocalı Şehit ve Gazi ailelerini, Karabağ Savaşı Ailelerini desteklediği gerekçesiyle Süleymanov teşkilatın Fahri Ödülüne layık görülmüş, bunun kendileri için en büyük sevinç olduğunu söylemişdir.


Günün ikinci yarısında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslarası Diaspora Merkezinin Baküde "Paradise" Otelinde dünyanın farklı ülkelerinden Diaspora Başkanlarının katılımlarıyla düzenlenen Hocalıya Adalet ve Değerlendirme Paneline katılmışdır. Uluslarası Diaspora Merkezi Başkanı İsmail Ağayev, İsrayılın Yakın Doğu Ülkeleri DünyaBarış Büyükelçisi, Azerbaycan-İsrail Diasporası Başkanı Alexander Shopiro Suliman ve Elçin Süleymanov Panelin açılış konuşmasını yapmışdırlar. Süleymanov burdakı yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bu gün resmi törenlerle Hocalı Soykırımının anıldığını, öğrenci birliği başkanlık dönemlerinden çalışmaların bu gün de ikinci vatan tarafından devam etdirildiğinin sevincini yaşadığını söledi. Kuzey Kıbrısa yapılan haksız embargoların bir gün biteceğinin umutunda olduğunu onlarında zamanında Hocalıya benzer bir kader paylaşdıklarını belirtti.Hocalıda yapılan soykırımın dünyada en büyük misli ve beraberi görünmemiş cinayet adlandıran Süleymanov bu yolda her zaman müzakere sürecinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyevi desteklediğini söyledi. Konuşmasının sonunda Süleymanov Dünya Barış Büyükelçisine , Başkan Ağayeve, farklı ülkelerden panele katılan Diaspora Başkanlarına, bilim adamlarına teşekkürlerini sunarak "Hocalıya Adalet istemek, insanlığın, Türk Cihanının, dünyanın borcudur, bu vahşet her zaman borç faturası olarak uluslarası camiada Ermenistandan sorulacaktır" -dedi.
 
Editör: TE Bilisim