Petrol Tesisi’ne Hayır İnisiyatifi petrol dolum tesisi konusunda hükümetin sessiz tavrını eleştirerek, konuyu sorgulamaya devam edeceğini bildirdi.

İnisiyatifin temsilcileri bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde basın toplantısı düzenleyerek, ilgili bakanlık, kurul ve komitelere cevaplanmak üzere bazı sorular yöneltti.

Bakanlıklara yöneltilen sorular bir bildiri şeklinde basına da dağıtıldı.

KÖROĞLU

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Teksen Köroğlu tarafından okunan basın açıklamasında, halkın tüm hassasiyetine, karşı çıkışına ve fayda maliyet analizine karşı birkaç kişinin tesiste istihdamı için Başbakanlığın tesisi yaptırma kararlılığında olduğu savunuldu.

Köroğlu konuşmasında, turizm arazisi, kamu bankalarından kredi, petrol depolama gibi faaliyet ve imkanların yasalar, kurallar ve uluslararası hukuk dışında elde edilebildiğini ve bunun tipik bir az gelişmişlik yapısını çağrıştırdığını öne sürdü.

Köroğlu, açıklamasında enerji ve kirli sanayi konusunda ihalesiz ve teklifsiz verilen lisansları da eleştirdi ve KKTC’de hemen hemen her mercinin “ÇED Raporu olumluysa istediğime lisans veririm” görüşünde olduğunu savundu.

Köroğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın hem çevre hem turizm konusunda taşıdığı risklere ve ülkenin önemli bir kesiminin tesise “hayır” demesine rağmen “Çevresel Etki ve Değerlendirme” (ÇED) raporuna uygun görüş veya evet demesinin doğru olmayacağını da ifade etti.

Depolanacak miktarın Maliye Bakanlığı’na “küçük gösterileceğini” kaydeden Köroğlu, imzayı Maliye Bakanı’nın atması halinde tarihe “ülkesini yok edecek bakanlık” olarak geçeceğini savundu.

ÇED Kurulu’nun dokunulmazlığı varmış gibi “gelen görüşe göre karar verdik” deme hakkı olmadığını kaydeden Köroğlu, geçecek tüm kararların ÇED Kurulu’nu da sorumluluk altına sokacağını, “siyasi gelecek adına ülke geleceğini yok etme potansiyeli taşıyan bir projeye, dairelerden gelen “sözde” olumlu görüşlere göre karar verilemeyeceğini bildirdi.

Devlet Emlak Müdürü başkanlığında, Çevre Müdürü, Jeoloji Maden Müdürü, Şehir Planlama Müdürü, Sanayi Dairesi Müdürü, ile İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarından birer müdürün yer aldığı, “Enerji Depolama Komitesi”ne de eleştiriler getiren Köroğlu, alınan bir kararla bu kişilerin “uzman” yapıldığını, konunun ilerde yargıya intikal etmesi durumunda kirliliğin faturasının ödenemeyeceğini de sözlerine ekledi.

“BAKANLIKLARDAN RANDEVU TALEBİMİZ VAR”

Köroğlu, sorgulamaya devam edeceklerini belirterek, ilgili Bakanlıkların tümünden randevu talep ettiklerini fakat henüz yanıt alamadıklarını, TC büyükelçiliğinden randevuya onay almalarına rağmen gününün henüz kesinleşmediğini de bildirdi.

Toplantıda bulunan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, hükümete yönelttikleri soruların yanıtlarını alamadıklarını ve yetkililerin sessizliğini koruduğunu dile getirirken, Yeşil Barış hareketi Başkanı Doğan Sahir de bölgenin kır çiçekleriyle dolu, deniz kenarında yemyeşil bir orman arazisi aynı zamanda sit alanı olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim