Profösör Gökçekuş, Uluslararası Bilimsel Çalışmalara Katkı Koymaya Devam Ediyor
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, 2013 yılı içerisinde düzenlenecek iki uluslararası kongrenin bilim kurullarında görev yapıyor.

Profesör Gökçekuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sürdürdüğü Bilimsel çalışmaların yanında yürüttüğü idari görevlere ek olarak, yurtdışındaki birçok bilimsel etkinlikte de görev almaya devam ediyor.
Bu yıl içerisinde, dünyayı ve dolayısıyla ülkemizi de yakından ilgilendiren, “Atık” ve “İklim Değişikliği” konularının ele alınıp irdeleneceği iki önemli uluslararası konferansın Bilim Kurullarında çalışmalarını sürdürüyor.
Bu önemli iki konferans:

22-24 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek “ İstanbul Uluslararası Katı Atık, Su ve Atıksu Kongresi 2013” (http://istanbul3wcongress.org) ile 3-5 Haziran 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek, “ III. Türkiye İklim Değişikliğ Kongresidir. (http://www.tikdek.itu.edu.tr)dir.

Prof. Gökçekuş; III. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi’nin hedefini şöyle ifade etti: “Küresel ısınma, iklim değişikliği ve sera etkisi terimlerinin birbirleri ile ilişkili olduğu bilinmesine karşılık, bugün için ezici bir çoğunlukla iklim değişikliği terimi ağırlıklı olarak gündemde kalmaktadır. İnsanın çevre ve özellikle atmosferik çevre ile olan karşılıklı ilişkilerinin ayrıntıları, son 30-40 yılda daha iyi anlaşılır hale gelmiştir.

Bu ayrıntılar arasında gelecekte ortaya çıkabilecek kuraklık ve düşük akımlar, sulaklık ve yüksek (taşkın) akımlar, küresel soğuma ve ısınmanın nedenleri bulunmaktadır. İklim değişikliğinin akılcı ve katılımcı çözümlerinin neler olabileceği hakkında yapılan değişik ulusal ve uluslararası toplantılarda, iklim değişikliğinin bilimsel, politik, sosyal, ekonomik ve sürdürülebilirlik açılarından da ele alınarak incelemesinde her toplum, ülke ve bölge için sayısız yararlar bulunmaktadır.

Bir ülkenin gelecekteki gelişmelerine hız vermesi için atmosferi kirletmesine karşılık uluslararası sınırlamaların getirilmesi de gündem başlıkları arasında bulunmaktadır. Yapılan uluslararası çalışmaların verdiği yön ve bilgilerin yerel olarak uygulamaya konulması ve iklim değişikliğine karşı ortak bir tavır sergilenmesi için karşılıklı tartışma ve eleştirilerde bulunularak en iyi çözümlerin o yer ve yöre için bulunmasına çalışılmalıdır.
Ayrıca içinde iklim değişikliğinin değişik konuları ile ilgili derleme, çalışma ve projeler ile araştırma yapan kişi, kurum, birim ve merkezlerin bir araya getirilmesi için toplantılar yapılmalı ve bunlar arasında en iyi eşgüdüm sağlanmalıdır”.
Editör: TE Bilisim