Girne   Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu “4.0 Değişen Gazetecilik” Zirvesi’nin ikinci gününde; Show TV’den Dinçer Karaca, Posta Gazetesi’nden Suna Akyıldız, Haber Spikeri ve Sunucu Ece Pirim, Oyuncu Umut Oğuz ve Acun Medya ve Toros Üniversitesi’nden Teknoloji Programcısı Dr. Volkan Güngör konuşmalarını gerçekleştirdi.

Oğuz: “İzleyiciler Artık Samimiyet Bekliyor”

Oyuncu Umut Oğuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen 2 gün oturumunda Oğuz; “İzler kitle artık tamamıyla samimiyeti arıyor. İzleyiciler artık samimiyet bekliyor. Şuan ki dizi ve filmlerde tam anlamıyla onu veren bir yapımı konuşmak söz konusu değil. İnternette var olan Netflix gibi uygulamalar bize bu samimiyeti daha fazla veriyor ve dönüp izler kitle samimiyet burada ifadesini kullanıyor” şeklinde konuştu.

Karaca: “Çok Fazla Bilmediğimiz, Duymadığımız 300’e Yakın NASA Çalışanımız Var”

Arama Motorları, Haber Servisleri ve Gazeteciliğin Dönüşümü hakkında konuşma gerçekleştiren Show Tv’den Dinçer Karaca; “Ülkemizde aslında çok başarılı dünyaya açılmakta olan genç yazılımcılar yetişiyor. Dünyaya açılmış ama çok fazla bilmediğimiz, duymadığımız 300’e yakın NASA çalışanımız var. Ancak bunlara ek olarak Türkiye’nin kendine ait globalleşen bir arama motoru hala bulunmamakta” dedi.

Karaca; “Reyting sistemi Türkiye’de denekler vasıtasıyla ölçülüyor. Bu deneklerin içinde 2000 kadar cihaz konuluyor ve bu 2000 cihazı kullananlar seçiliyor. Bu seçilenlerin içerisinde kumandada ki belirli tuşlarla kişilerin ne izledikleri sistematik olarak bu cihazlar sayesinde belirleniyor. Bütün reklam pastası 2000 kişi üzerinden dönüyor. Dolayısıyla biz kanallar olarak reytingleri baz alıp onlara göre program seçimi yapıyoruz.” diye belirtti.

Posta Gazetesi Magazin Şefi Gazeteci Suna Akyıldız zirve de medyada kariyer hakkında açıklamalarda bulundu.

Akyıldız; “Her haberin mutlaka bir doğruluk payı vardır. Ancak bu kanıtlandıktan sonra haberin doğruluğu ortaya çıkıyor. 90’lı yılların magazinin de, sosyal medya bu kadar aktif değildi. Herkes istediği haberi rahatça yazabiliyordu fakat şimdi, sosyal medya da herkes o kadar aktif ki; haberini yaptığınız kişi çıkıp karşı gelebiliyor. Yani gelişen teknoloji sosyal medya bazında haberin ilerleyişine yön verebiliyor” ifadelerini kullandı.  

Akyıldız: “Sosyal Medya Herkesin Kendi Gazetesidir”

Suna Akyıldız yetenekli gençlerin çok fazla olduğunu vurgulayarak; “Kendi kariyerimle alakalı olarak koyu bir Beşiktaşlıyım. 6 yıldır köy okulları için çalışıyoruz. Medyayı son 10 yıldır bu yönde kullanarak kariyerimi bu tarafa doğru çekmek istiyorum. Ancak burada en önemlisi medyayı doğru kullanabilmek. Bu mecralardaysanız bu alanı doğru değerlendirmek gerekir. Çünkü sosyal medya herkesin kendi gazetesidir” dedi.

Zirve de konuşmacılar arasında bulunan Haber Spikeri ve Sunucu Ece Pirim, televizyon gazeteciliğinde değişen birçok şeyin yer aldığını belirterek; “Televizyon hepimize çok renkli geliyor. Doğal olarak görsel bir şey barındırıyor içerisinde ve televizyon camiasında yer almak insanlara görsel anlamada daha fazla şeyler sunuyor. Bu yüzden dinleme ikinci planda oluyor. Aslına televizyon karşısında dekor, renk ve konuşmalar gözlerimizi dolduruyor” ifadelerini kullandı.

Pirim, kulvarın televizyon olduğunu belirterek bu alanda ilerlemek gerektiğini vurguladı.

Acun Medya ve Toros Üniversitesi Akademisyeni Teknoloji Programcısı Dr. Volkan Güngör; “Girne Amerikan Üniversitesi Smarth Healt Life Center ile birlikte Türkiye ve KKTC‘de ilk olacak olan bu bölgede ki en büyük genetik araştırmalar üzerine bir genetik laboratuvarını kuruyoruz. Bunların yazılımsal anlamda ki boyutlarında biz Dinçer Karaca ile birlikte olacağız. Girne Amerikan Üniversitesi’nde okurken burada ki medya kuruluşlarında teknoloji programları yapmaya başladım. Kıbrıs gerçekten çok önemli bir mutfak ve burada yaptığınız işleri Türkiye’de gerçekten önemseniyor.”  ifadelerini kullandı.

Güngör, GAÜ’de okuyan bir öğrenci olduğunu belirterek; “Aslında burada olmanızın iletişim alanında da birçok katkısı var. Bende GAÜ’de lisansımı tamamladım. Ada şartlarını da göz önüne alındığında basın alanında çalışabileceğiniz, stajlarınızı tamamlayabileceğiniz ve en önemlisi de ülkeler arası temasları gözlemleyebileceğiniz bir üniversitedesiniz” dedi.

Tüm konuşmacılara konuşmalarının ardından teşekkür plaketini GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar takdim etti.

Editör: TE Bilisim