Gazeteci - Yazar, Vatan Gazetesi sahibi Erten Kasımoğlu’nun geçen yıl yayınlanan “Fırtınalı Günler” adlı belgesel kitabının yeni baskısı çıktı.

2002 sonrası siyasi - ekonomik ve sosyal gelişmelerin yanısıra Annan Planı’nın gündeme gelmesiyle yaşanan referandum, sınır kapılarının açılması, seçimler ve yönetimde köklü değişiklikler gibi önemli tarihsel süreçlerin kayıt altına alındığı ve o günlerle ilgili birçok belge ve döküman ile Kasımoğlu’nun seçme makalelerinin yer aldığı kitap, araştırmacılar ve üniversite öğrencilerine önemli bir kaynak oluşturuyor.

“Fırtınalı Günler” 42 yıllık meslek yaşamındaki 5. kitap olan Erten Kasımoğlu’nun, 1970’de “Yeşil Deniz” adlı şiir kitabı, 1980’de “Siyasi Partiler Platformunda Bu Toplum” adlı belgesel araştırma  - röportaj kitabı, 1987’de yayınlanan ve daha sonra 3 kez yeni basımı yapılan  Kıbrıs Türk halkının toplumsal varoluş tarihinde R. Denktaş’ın mücadele anıları ve döneme ait birçok belge ve dökümandan oluşan araştırma - inceleme kitabı “Eski Günler, Eski Defterler”, 1998 yılında ise 1991-1998 yıllarını kapsayan kendi makalelerinin yer aldığı “İpin Ucu” adlı kitabı yayınlandı.

ERTEN KASIMOĞLU'NUN ÖZGEÇMİŞİ

1951 yılında Girne’nin Zeytinlik köyünde dünyaya geldi. Çocukluk ve ilkokul yılları köyde geçti. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilanından sonra babasının Lefkoşa’da görev alması ile ailece Lefkoşa’ya, bugün kendi gazetesi olan Vatan’ın merkez bürosunun yer aldığı Arabahmet Mahallesi’ne yerleştiler.

5 kardeşin ikinci çocuğu olan Erten Kasımoğlu henüz daha ortaokul ve lise eğitimi sırasında okul dışı zamanlarında Halkın Sesi gazetesinde çalışmaya başlar. Lise yıllarında önceleri okul yıllığı ve Çığır adlı okul gazetesinde, daha sonra ise Halkın Sesi’nde şiir, öykü ve makaleleri yayınlanmaya başlar. 1970 yılında ilk şiir kitabı olan “Yeşil Deniz” yayımlanır.

Öğrencilik döneminde yapmış olduğu sosyal içerikli yağlı boya resimleriyle de dikkat ceken Erten Kasımoğlu’nun 1970'li yıllarda yayınlanan politik ve sosyal içerikli karikatürleri de Kıbrıs Türk basınında ve o günlerin toplumsal sosyo - ekonomik ve siyasal gündeminde büyük ses getirir.

Askerlik göreviyle birlikte liseyi bitirdikten sonra Türkiye’de gazetecilik ve matbaacılık eğitimi görür. Buradaki eğitim süresi boyunca Halkın Sesi gazetesi Ankara muhabirliğini de sürdürür. Adaya döndüğü 1971’den itibaren aynı gazetede fiilen gazeteciliğe başlar. Halkın Sesi’nde yüzlerce araştırma - inceleme - röportaj ve makalesi yayımlanır.

Bu yıllarda makale, haber, röportaj, araştırma ve inceleme dallarında birçok başarı ödülüne layık görülür. 1980 yılında “Siyasi Partiler Platformu’nda Bu Toplum” adlı kitabı yayımlanır.

1982 yılında Kıbrıs’ta yayım hayatına atılan ilk renkli gazete olan Kıbrıs Postası’nın Genel Yayın Koordinatorü ve Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerini 1988 yılına kadar sürdürür.

Kıbrıs Postası’ndaki görevi sırasında KKTC’nın ilanı arifesinde ve sonrasında İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkleri gündeme getirmek için Londra’daki soydaşların sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarını ilk kez ayrıntılı bir biçimde gündeme getiren birçok araştırma, inceleme, röportaj ve makalesi yayımlanır.

Bu yıllarda “Tren Kaçmasa” adlı makalesi ile Dr.Fazıl Küçük Gazetecilik Başarı Ödülü’ne layık görülür.

1987’de “Eski Günler Eski Defterler” adlı üçüncü araştırma - inceleme kitabı yayımlanır ve kısa sürede kitabın 3. baskısı yapılır. 1988 yılında Kıbrıs Gazetesi’nin yayın hayatına atılma hazırlıklarının başlaması ile bu gazetenin İngiltere Bürosu’nu kurma görevini üstlenerek Londra’ya gider. 1991’e kadar bu gazetenin Londra temsilciliği görevini yürütür. İngiltere’den adaya döndükten kısa bir süre sonra 4 Mayıs 1991’de kendi gazetesi olan günlük Vatan gazetesini hayata geçirir ve 20 yıldan beri bu gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği’ni görevini de yürütür.

Kasımoğlu’nun 2004 yılında seçme makalelerinden oluşan “İpin Ucu” kitabı da yayınlanır. Toplumsal hak - adalet ve emeğe verdiği değer ile, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık ilkesinden meslek yaşamı boyunca taviz vermeyen Erten Kasımoğlu, KKTC’de 2000 cildi aşkın en zengin gazete ve belge - doküman arşivine sahip bir gazeteci olarak da biliniyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluş tarafından çeşitli alanlarda ödül ve takdir belgelerine layık görülen Kasımoğlu, 2000 yılında Yakın Doğu Üniversitesi’nin “Bir Ömür Boyu Basına Hizmet” ödülü ile ödüllendirilir. Kasımoğlu evli, üç çocuk babası ve 3 torun sahibidir.

GAZETECİLER NE DEDİ

Yakın tarihimizin birçok kesitine Erten Kasımoğlu’nun yorumu ile tanıklık edilen “Fırtınalı Günler” adlı belgesel kitapta çeşitli gazeteci ve yazarların Kasımoğlu ile ilgili düşüncelerine de yer veriliyor:

İsmail Bozkut: “KKTC’deki usta kalemlerden biri... Bir yazıyor, pir yazıyor”.

Perihan Aziz: “Saygınlığını tutarlılığından, bilgisinden, yaptıklarından kazandı. Sözlerle değil yaptıklarıyla var oldu ve var olacak”.

Cenk Mutluyakalı: “Erten Kasımoğlu, hoşgörünün ve insan sevgisinin de adıdır… Hiç durmadan ve sürekli, üretmek sorumluluğu vardır omuzlarında.”

Nezire Gürkan: “Duruşuyla saygınlık örneğidir.”

Mete Tümerkan: “Toplumsal uzlaşı ve barışın, hoşgörünün medyadaki en ateşli savunucusu… Erten Kasımoğlu, sağduyulu, uyarıcı, toparlayıcı ve tüm toplumu kucaklayan çizgisiyle yol gösterici oldu.”

Aslan Mengüç: “KKTC de en özgür ve demokrat ruhlu medya yöneticisi… Gazetecilik anlayışıyla sadece halkın vicdanına ve gerçeklere yer var.”

Ali Baturay: “Bu eser ‘kaynak kitap’ arayanlar için bir şanstır.”

Editör: TE Bilisim