Başbakan Tufan Erhürman, “amacımız müzakerelere bir takım ön şartlar koymak değil, amacımız bizi sonuca ulaştıracak modaliteye sahip müzakere sürecinin başlamasıdır” dedi. 
Başbakan Erhürman, Cumhurbaşkanının ve CTP Genel Başkanı olarak kendisinin görüşlerinin bu yönde olduğunu ifade etti. 
Erhürman, iki liderin çerçevesi ve metodolojisi, sonuç odaklı ve takvimi belli bir müzakere masasını oluşturamayacaksa, müzakereler konusunda Kıbrıs Türk tarafının adım atmasının mümkün olmayacağını dile getirerek, kendi kafasında bunun bir yol ayrımı anlamına geldiğini belirtti. 
Erhürman, bugün, basını bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

“MALUMUN İLANI… “

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamaları ile ilgili soruları da yanıtlayan Başbakan Erhürman, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in “sayısal eşitlik değildir, siyasal eşitlik , biz siyasal eşitliği kabul ediyoruz, ama sayısal eşitliği kabul etmiyoruz” açıklamasının aslında malumun ilanından başka bir şey olmadığını vurguladı. 
Anastasiades’in hiçbir yeni şey söylemiş olarak kabul edilemeyeceğini belirten Başbakan Erhürman, siyasal eşitliğin, sayısal eşitlik anlamına gelmediği, başka bir anlama geldiğinin bugüne kadar onlarca BM kararında, Güvenlik Konseyi kararında yer aldığını ve müzakere sürecinin çok bilinen bir ilkesi olduğunu söyledi. 
Zaman zaman siyasal eşitliği sağlamanın yolunun, sayısal eşitlik olduğunun kabul edilmiş bir şey olduğunu anımsatan Başbakan Erhürman, bugüne kadarki bütün müzakerelerde senatoda, hep sayısal eşitliğin sağlanmasının konuşulduğuna işaret etti. 
“Demek ki zaman zaman siyasi eşitlik, sayısal eşitlikle sağlanabilir ilkesi kabul edilmiştir, bugüne kadar Yüksek mahkemenin oluşumunda hep sayısal eşitlik kavramı gündeme gelmiştir” diyen Erhürman, bunların müzakereler tarihinde çok bilindik konular olduğunu belirtti. 
“BU KONULAR YENİ SÖYLENMEDİ”
Bu konuların bugün sanki yeni bir şey söylenmiş gibi dile getirilmesinin hiçbir anlamı olmadığını ifade eden Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “bir yol ayrımındayız” açıklamasının ise şöyle düşündüğünü ifade etti: 
“Gerçekten biz bu müzakere masasını bu dönemde kurabilecek miyiz, kuramayacak mıyız konusunda elbette bir yol ayrımı söz konusu. Bu sosyal buluşma sonuçta bir takım ön kabullerin ortaya konulmasını gerektiren bir buluşma olacak. 
Biz buluşalım da ne olacaksa, ne yaşanırsa yaşansın, zaten onun arkasından müzakere masasına oturacağız, orada konuşuruz işin esasını, anlamına gelecek bir sosyal buluşma değil bu. Cumhurbaşkanı diyor ki, bu buluşmada Anastasiadis bize esasa dair bazı noktalarda da o ışığı göstermeli. Esasa dair o noktalarda ışık gösterilmezse, sırf müzakere masası kurulsun da dostlar alışverişte görsün misali müzakereye tekrar başlayalım biçimindeki bir müzakere sürecinde ben yokum diyor. Benim de AKEL’le yapılan görüşmeden sonra yaptığım açıklamada söylediğim, bir müzakere masası kurulacaksa sonuç odaklı, takvimi belli bir müzakere masası olmalı, yönündeydi. Bu ülkede ucu bucağı olmayan, sonu olmayan, ucunu kestiremediğimiz müzakere süreçlerinin içine hapsolmayı çok anlamlı bulmuyoruz. Bu tecrübeyi çok yaşadık.”
“AMACIMIZ MÜZAKERELERE BİR TAKIM ÖN ŞARTLAR KOYMAK DEĞİL”
“Ben bunu çözümü isteyen bir partinin genel başkanı olarak söylüyorum, amacımız müzakerelere bir takım ön şartlar koymak değil, amacımız bizi sonuca ulaştıracak modaliteye sahip müzakere sürecinin başlamasıdır” diye devam eden Başbakan Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ve CTP Genel Başkanı olarak kendisinin de görüşlerinin bu yönde olduğunu kaydetti. 
Bu sosyal buluşmanın Cumhurbaşkanı Akıncı’nın değimiyle “niyeti anlamak için” olacağını vurgulayan Başbakan Tufan Erhürman, “Bizim beklentimiz Anastasiades’in sosyal buluşmada burada buluştuk müzakere masasına oturalım dememesidir. Biz hep böyle bizi çözüme ulaştıracak bir şey olarak gördük müzakereleri. Bir çok müzakere masası kuruldu geçmişte, bizi çözüme ulaştırmadı. Biz öyle bir modalite ve çerçeveyle bir müzakere masası kurulsun ki, bizi belli bir tarihe kadar çözüme ulaştırsın. Bu, çözüm isteyen Cumhurbaşkanı’nın ve CTP Genel Başkanı olarak benim ortak kanaatimizdir” dedi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “ortak bir noktaya varılamayacaksa, yollara ayrı ayrı devam edilecek” yönündeki açıklamasına atıfta bulunularak “KKTC’nin önünde, gidilecek hangi ayrı yol olduğunun” sorulması üzerine ise Başbakan Erhürman, kendisinin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sözlerini anlamlandırmaya ve yorumlamaya mevhum olmadığını, kendisinin öyle bir şey yapmasının haddini aşmak olacağını söyledi. 
Kendi düşüncesinin ise, iki liderin çerçevesi ve metodolojisi, sonuç odaklı ve takvimi belli bir müzakere masasını oluşturamayacaksa, müzakereler konusunda Kıbrıs Türk tarafının adım atmasının mümkün olmayacağı yönünde olduğunu dile getiren Başbakan Erhürman, kendi kafasında bunun bir yol ayrımı anlamına geldiğini belirtti. 
Farklı yollara mı gidilecek derken Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, müzakere masası oluşmazsa herkesin kendi bünyesi içinde, kendi yol haritasını çizeceğine işaret ettiğini düşündüğünü dile getiren Erhürman, “Cumhurbaşkanının söylediklerini ben tercüme ediyorum gibi anlamayın” dedi. 

Editör: TE Bilisim