Ülkemizde birçok projeye imza atan Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği (BİD-GED) bir yıl önce başlatmış olduğu Dünya Dama Federasyonu (FMJD) üyelik çalışmalarından olumlu sonuç elde ederek Dünya Dama Federasyonuna üye oldu.

Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği’nin (BİD-GED),  Dünya Dama Federasyonu’na (FMJD) üye olduğu bildirildi.

BİD-GED Başkanı Behcet Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Dama Federasyonu’na şu ana kadar 62 ülkenin ulusal dama federasyonlarının üyelik hakkı elde ettiğini belirterek, üyelik sonrasında BİD-GED ve  logosunun Dünya Dama Federasyonu’nun resmi sitesinde (www.fmjd.org), diğer ülkelerin ulusal dama federasyonları ile birlikte yer almaya başladığını kaydetti. 

KKTC’de dama federasyonu bulunmamasından dolayı Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği’nin üyelik başvurusunun kabul edildiğine işaret eden Çelebi, bu  üyelik sayesinde ülke damacılarının dünya dama olimpiyatları ve şampiyonalarına katılabileceklerinin altını çizdi.

Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği aracılığıyla toplumsal olarak elde edilen bu hakların, Kıbrıs Türkü’nün bir dünya vatandaşı olduğunun  kanıtı olduğunu vurgulayan Çelebi, bu üyeliğe sahip çıkılmasının sporcuların uluslararası organizasyonlara katılmasını sağlamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kısa bir süre içerisinde devlet yetkilileriyle görüşüp devlet desteği alabilmek için talepte bulunmayı düşündüklerini kaydeden Çelebi, “Devlet desteği almak; uluslar arası yarışmalara katılabilmek ve ülkemizde ata strateji geliştirme sporumuz olan ve unutulmaya terk edilmiş olan Türk Damasını, yaşatabilmek ve yayabilmek adına oldukça önemlidir” dedi.

Afrika kıtasından Güney Afrika Cumhuriyeti, Uganda, Senegal, Kamerun başta olmak üzere toplamda 18 ülke, Amerika kıtasından Canada, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Kosta Rika başta olmak üzere toplamdan 11 ülke, Asya kıtasından Çin, Kazakistan, Japonya, Türkmenistan, Özbekistan başta olmak üzere toplamdan 8 ülke,  Avrupa kıtasından Türkiye, Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda, Rusya başta olmak üzere toplamdan 28 ülke ve Avustralya kıtasından Avustralya Dünya Dama Federasyonunda yer almaktadır.

Merkezi Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Dünya Dama Federasyonu, 10 x 10 uluslar arası çapraz dama, Türk Daması, Rus Daması, Brezilya Daması başta olmak üzere diğer tüm dama çeşitleriyle ilgili faaliyetler organize etmektedir. 

Behcet Çelebi açıklamasına şöyle devam etti:

“Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği aracılığıyla toplumsal olarak elde edilen bu haklar, Kıbrıs Türkünün bir dünya vatandaşı olduğunun bir kanıtı olmuştur. Ayrıca Dünya Dama Federasyonunun Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği’nin üyelik başvurusunu kabul etmesi, diğer spor dallarındaki Dünya Federasyonlarına sporun siyasetten uzak tutulması adına önemli bir mesaj olmuştur.

Bu üyeliğe gerek devlet yetkililerinin gerekse tüm halkımızın sahip çıkması ülke sporcularımızın uluslar arası organizasyonlara ülkesi adına katılabilmesi için son derece önemlidir. Bu nedenle Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Derneği’nin dünya çapında elde ettiği bu üyeliğe gerek maddi gerekse manevi desteklerin verilmesi bizleri mutlu edecektir. Öncelikli olarak kısa bir süre içerisinde devlet yetkilileriyle görüşüp devlet desteği alabilmek adına talepte bulunmayı düşünüyoruz.

Editör: TE Bilisim