Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı,  hellim tescili süreci ile hellimin kaliteli olması ve hak ettiği fiyata satılması için taleplerini iletti.

ÇAVUŞOĞLU: “HELLİM HAKETTİĞİ DEĞERİ BULMALI”

Bakan Çavuşoğlu da hellimin hem kültürel hem de ekonomik değere sahip bir ürün olduğunu kaydederek, bu ürünün hak ettiği fiyata ihracının yapılması gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, konuşmasında SÜTEK, TÜK ve Cypfruvex gibi kurumların tarım sektörü için hayati kurumlar olduğunu belirtti ve bu kurumları dünyanın ekonomide kullandığı yöntemleri kullanarak yönetmek gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde bakanlık ve SÜTEK tarafından gerçekleştirilen süt çalıştayında  hellim konusunun da kapsamlı olarak ele alındığını belirterek, ilerleyen günlerde ortaya çıkacak kapsamlı değerlendirme raporu çerçevesinde, gerekli adımların atılacağından kuşku duyulmamasını istedi.

ÇIRALI: “ÜRETİCİLER TESCİLE UYGUN ÜRETİM YAPMA NOKTASINA GELMELİ”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise  hellimle ilgili devam eden tescil süreci hakkında Çavuşoğlu’na bilgi aktardı. Tarım sektörünün sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için hellimin önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Çıralı, ilk hedeflerinin Kıbrıs’ta üretilen hellimin tescil standartlarına uygun hale getirilmesi olduğunu söyledi.

Hellim Denetleme Kurulu’nun faaliyetleriyle ilgili olarak da Çıralı, gerçekleştirilen denetimlerin üreticilerin tescile uygun üretim yapma noktasına gelmesi için teşvik edici olduğunu dile getirdi.

Hellimin tanıtımının yapılması, ürünün fiyatının yükseltilmesi, tescile uygun olmayan hellimin ihracatının yasaklanması ve gıda tüzüğüne uygun hellim üretilmesi için çalışmalar yapılması talebini ifade eden Çıralı, büyükbaş hayvancılığın orantısız büyümesinin durdurulup küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim