Cumhuriyet Meclisi’nin onayladığı Din İşleri Dairesi Yasası, imza için Cumhurbaşkanlığı’nda.

TDP, YKP, BKP, Bağımsızlık Yolu, KTÖS, KTOEÖS, Basın-Sen, Koop-Sen, Baraka Kültür Merkezi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Doğu ve Güney Doğu Kültür Derneği ve Boran Kültür Derneği, Cumhurbaşkanından yasayı imzalamamasını istedi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı önünde açıklama yapıldı. Örgütler adına konuşan Nazen Şansal, “Din İşleri Dairesi Yasası dayatmadır” dedi ve yasanın Anayasa’nın başta laiklik ilkesi olmak üzere birçok maddesine aykırı olduğunu savundu.

Yasanın Süni-İslamı ilkesine göre düzenlendiğini kaydeden Şansal, bu düzenlemeyle diğer inanç ve din gruplarının’ süni islamın temsilcilerinin kontrolüne verildiğini öne sürdü.

Şansal, Din İşleri Dairesi Yasası ile yurtdışından görevli getirilmesinin sakıncalarına da dikkat çekerek, yasa ile Din İşleri Dairesi’ne geniş yetki tanınarak ‘ayrı bir Bakanlık’ seviyesine yükseltildiği iddia etti.

Din İşleri Dairesi Yasası ile yeni müşavir yaratılacağı, diğer dinlerin ibadet izinlerinin Daire’ye bağlanacağı, bilimsel eğitimden uzaklaşılacağı, yurtdışından para alabilmesi ile de mali özerkliğin sağlanamayacağı uyarısını yapan Şansal, ‘yasa ile gericiliğe zemin hazırlandığını’ savundu.

12 örgütün ortak açıklamasında ise Din İşleri Dairesi Yasası’nın Anayasaya aykırı ve çelişen maddeleri tek tek aktarılarak, Yasanın uygulanması ile ortaya çıkacak anomalilere dikkat çekildi.

Ortak Açıklama 12 örgütün temsilcisi tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı’na teslim edildi.

Editör: TE Bilisim