Bakanlığımız 9 Mayıs 2014 tarihinde muhasebe mesleğinin Avrupa Birliği normlarında sürdürülebilir bir yapıda icra edilebilmesini sağlamak amacıyla; Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek Yasa Tasarısı’nı KKTC Cumhuriyet Meclisine iletilmesini sağlamıştır. Ancak, Meclisin yoğun gündemi dolayısıyla ilgili yasa gündeme alınamamıştır. Yasal sürecin uzaması nedeniyle diğer meslek örgütlerinde olduğu gibi bu meslekte de yeni eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bakanlığımız; objektif, şeffaf kriterler ve herkese eşit mesafede durma prensibinin yanı sıra Yasa Tasarısındaki yapıyla benzeşen bir formatta 22 Ocak 2015 tarihinde Muhasebe Sınav Komitesini oluşturmuştur.

Muhasebe Sınav Komitesi; Vergi Dairesi çalışanları yanında Kuzey Kıbrıs Hesap Uzmanları Birliği ve Kuzey Kıbrıs Chartered Certified Accountants ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği üyelerinin katılımıylaoluşturulmuştur. Komite, yapılan sınavların objektif kriterler ile adilbir süreçte yürütülmesi hususunda önemli görevler üstlenmiş ve Bağımsız Muhasip ve Murakıp hesap tutma ve teftiş etme A yetkisi ile B yetkisi yazılı sınavlarını tamamlamıştır.

Tüm Komite üyelerinin hazırladıkları sorulardan oluşan soru bankasından bilgisayar ortamında örnekleme yoluyla seçilen sorulardan oluşan sınavlar yapılmıştır. Komite 29 Ocak 2015’te A yetkisi ile ilgili yapılan sınava katılan 10 kişiden 3 adayı, 5 Şubat 2015 tarihinde B yetkisi için sınava giren 37 kişiden 11 kişiyi başarılı bulmuştur.

Sınavda başarılı olanlara “Bağımsız Muhasip ve Murakıp’ın hesap tutma ve teftiş etme” yetki belgeleri Maliye Bakanı Zeren Mungan ve komite yetkilileri tarafındanverilmiştir.
 
Editör: TE Bilisim