Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Kuzey Kıbrıs’taki dini eğitime yönelik açıklamalarını “rencide edici”, ekonomiye ilişkin açıklamalarını ise “gerçek dışı” olarak değerlendirdi.

Çakıcı yazılı açıklamasında, Atalay’ın “Kuzey Kıbrıs’ın dini eğitime ihtiyacı var” ve “KKTC’nin ekonomisi gelişti, göstergeler olumlu yönde seyrediyor. KKTC’de ekonomik hayat dinamik, özel sektör güçleniyor” yönündeki söylemlerin gerçek dışı olduğunu belirtti.

Atalay’ın “Türkiye’nin önemli sorumluluklarından birisi Kıbrıs Türk halkının gelecekte daha iyi yaşam sürmesidir” yönündeki söylemine yönelik ise Çakıcı, “Sayın Atalay bilmelidir ki, Türkiye’nin sorumluluğu Kıbrıs Türk halkına saygı göstermektir” dedi.

“Kuzey Kıbrıs’ta dini eğitimin nasıl olacağına buradaki yetkililer ile Kıbrıs Türk halkının karar vereceğini, TC’li yetkililer dahil kimsenin bu konuda karar verme ve yol gösterme gibi bir hakka sahip olmadığını” belirten Çakıcı, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk halkı sosyo-kültürel yapısını, kendi kültürüne ait düşünceleri yıllarca inançla ve kararlılıkla sürdürmüş ve korumuştur. Kimse bu konuda Kıbrıs Türküne yol göstermeye ve ders vermeye çalışmasın. Çok merak ediyorum Sayın Atalay Azerbaycan veya Türkmenistan için de ‘dini eğitime ihtiyaçları var’; oraların yetkilileri de tüm bu söylemlere ‘ilahi yarabbi şükür’ der miydi...”

“ATALAY KANARYA ADALARINDAN MI BAHSEDİYOR?”

Atalay’ın KKTC ekonomisine yönelik söylemlerinin aksine buradaki gerçeklerin çok farklı olduğunu da belirten Çakıcı, “Sayın Atalay hangi ülke ekonomisi hakkında konuşuyor anlayamadık; burası Kanarya Adaları değil ki ülke ekonomisi iyiye gidiyor desin... Yaşadıklarımıza ve gördüklerimize mi inanalım, yoksa içi boş söylemlere mi…” diye konuştu.

Çakıcı, Ankara’da oturup Kıbrıslı Türklerin nasıl olması gerektiğine yönelik fetva verilmesini Kıbrıs Türk halkına saygısızlık olarak algıladıklarını ve doğru bulmadıklarını belirtti.

“Kıbrıs Türk halkının büyük oranda fakirleştiği, alım gücünün düştüğü, işsizliğin arttığı, çek yasaklarının tavan yaptığı, alacak–verecek davalarının rekor seviyelere ulaştığı çok kötü bir dönemden geçildiğini” belirten Çakıcı, “Ülkedeki gerçekler bunlardır. Ya birileri Sayın Atalay’ı fena halde yanıltıyor, ya da Atalay kendine yakın kişileri iktidarda tutmak için bilinçli olarak gerçekleri çarpıtıyor” ifadelerini kullandı.

Çakıcı, “Kıbrıs Türk halkının geleceğine, diline, dinine yalnızca Kıbrıs Türk halkı karar verecek. Bu anlayış dışındaki hiçbir dayatma ve açıklamayı TDP olarak onaylamıyoruz. TC’li yetkilileri Kıbrıs Türk halkının her türlü iradesine saygılı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim