Kıbrıs müzakereleri sürecinde kurulan iki toplumlu teknik komitelerden “Çevre Komitesi”, ara bölgedeki yangınların önlenmesi için çalışma başlattı.

Çevre Teknik Komitesi’nden yapılan basın açıklamasında, “Ara bölgedeki yangınların önlenmesi için işbirliği” projesi kapsamında ilk etapta yapılacak çalışmaların Yeşilırmak ve Lefke ile sınırlı olacağı belirtildi.

Ara bölgede çıkan yangınların Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumları etkileyen bir sorun olmasına karşın “çözümlenmesi zor ve karmaşık” olduğu ifade edilen açıklamada “Ara bölgedeki yangınların önlenmesi için işbirliği” inisiyatifinin Çevre Teknik Komitesi tarafından 2008’de oluşturulduğu, daha sonra ise Yangınları Önleme Uzmanları Çalışma Grubu’nun şekillendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, Çevre Teknik Komitesi’nin Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ile Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki mühendislerin şemsiye kuruluşu ETEK tarafından uygulanacak, yeni bir çevresel güven artırıcı önlem projesini hayata geçireceği ifade edildi.

“Ara bölgedeki yangınların önlenmesi için işbirliği” adlı proje ile soruna çözüm bulunmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, proje çerçevesinde ara bölgedeki yangınlarla ilgili ‘mevcut durum değerlendirmesi’ yapılması, yetersiz yangın önleme alanları, yüksek yangın risk alanları ve risk altındaki kaynakların tespitinin öngörüldüğü kaydedildi.

Mevcut yangın yönetim sistemi ve önleme tedbirlerinin uygunluğunun ve etkinliğinin de değerlendirileceği belirtilen açıklamada, proje ile birlikte yangının başlama ve yayılmasını etkileyen ana neden ve faktörlerin tespit edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu projenin hedeflenen çıktısı, bölge sakinleri de dahil tüm ilgililerin katılımı ile ara bölgede meydana gelen yangınlar konusunun bir an önce çözümlenebilmesi için işbirliğinin temellerini oluşturmaktır. Projenin bu aşaması, yangınları önleme güven artırıcı önlemlerinin oluşumu için gerekli araştırma ve bilgilendirmeyi içerecektir” denildi.
Editör: TE Bilisim