Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Liderler görüşmesi öncesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Akıncı, yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrası, Rum Meclisi’nin kararı ve liderler görüşmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı, Rum Meclisi’nin kararının, Kıbrıs Türk Halkı’nda infial yarattığına vurgu yaptı.

Rum Liderden kararın iptal edilmesini istediğini, BM’ye de rahatsızlığını aktardığını hatırlatan Akıncı, BM Genel Sekreteri’ne de mektup yazdığı bilgisini paylaştı.

Akıncı, “yarın görüşmede görüşlerimizi yüzyüze Rum Lidere de aktaracağım. Çünkü olayın vahametini tam olarak kavramadığını, konuyu hafife aldığını göstermiştir. Geçmiş yaşanan olaylara bir atıf diye nitelendirmesi, olayın boyutlarını anlamak istemediğini gösteriyor. En iyi savunma saldırı mantığı ile karşı saldırı içeren ifadeler kullanmıştır, beklediğimiz davranış bu değildir” dedi.

Kıbrıs Türk Halkı’nın tepkisinin çok önemli nedenleri olduğuna vurgu yapan Akıncı, gelecekte ortaklık kurulacağını arzu ettikleri bir toplumun liderliğinin bunu çok iyi anlaması gerektiğini söyledi

Akıncı, bunu BM’ninde çok iyi kavraması gerektiğinin altını çizdi.

Akıncı, Okullarda barış kültürünün gelişmesi gerektiğini, 67 yıl önce ENOSİS Plebisitinin okullarda kutsanmasını beklemediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, Anastasiadis’in partisi DİSİ’nin karara komitede onay, genel kuruluda da omuz vermesinin kabul edilecek bir davranış olmadığını da söyledi

Müzakerelerin temel unsuru siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkalık konusunda Anastasiadis’ten adım beklediklerini, toplumunu hazırlaması gerektiğini kaydeden Akıncı,bunun tam tersi gelişmelerin çözüme katkı yapmadığını, son kararın sürece zarar verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Meclisi’nden ENOSİS’e destek değil, GSM ve benzeri Güven Yaratıcı önlemlerle ilgili karar beklediklerini söyledi.

Anastasiadis ile görüşmesinde sadece bu konuyu ele alacağını belirten Akıncı, Anastasiadis’i dinleyeceklerini ama ne yapacağına da bakacaklarını söyledi.

Çözümün en iyi yol ve akıl işi olduğunu kaydeden Akıncı, statükonun devam edemeyeceğini, değişikliğin ya olumlu ya da olumsuza doğru evrileceğini, bundan da herkesin zarar göreceğini dile getirdi.

Tepkilerinin boyutunun daha iyi anlaşılmasını umduklarını kaydeden Akıncı, konunun ciddiyetinin sadece BMdeğil, Rumların kendi içinde de tartışma yarattığını, Anastasiadis’in danışmanlarından Tumazos Çelebis’in tepkisini hatırlattı.

Akıncı, karara karşı seslerin artması gerektiğini ancak esas rolün Anastasiadis’te olduğunu söyledi.

Rum tarafı bir karar vermek zorunda. Çözüm için hep birlikte hareket edecekmiyiz etmeyecekmiyiz ?Yoksa 1 yıl sonraki çözümlere mi yoğunlaşacaklar, bunun kararını vermek zorundadırlar. 2017 sıkıntılı olacak demiştim. Erken başladı. Görüyoruz ki çözümden seçime odaklı hale dönüştü. Bu somut olarak görüldü. Müzakerelerin gelişimini Rum tarafının tavırları ortaya koyacak. Biz kararlıyız. Ama bu her hal ve şartta değil. Bu ortaklaşa yürünecek bir yoldur. Ortak Federal Yapı, Rum Tarafının da tavrına bağlı. Çok zaman kalmadı. Birkaç içinde kendini gösterecekti, birkaç güne indi. Yarın ve yarından sonraki birkaç günü iyice değerlendirmemiz gerekecek. Bu konuda tavır nedir, Tepkimizin iyi anlaşılmadığını görüyoruz” dedi.

Teknik değil, politik düzeyde görüşme gerektiğini kaydeden Akıncı, müzakereciler görüşmesine o yüzden gitmediklerini açıkladı.

Editör: TE Bilisim