AMCAOĞLU, SU PROJESİ KONUSUNDA TRT HABER’İN SORULARINI YANITLADI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, TRT HABER’in Su Projesi konusunda sorularını yanıtladı. Amcaoğlu, çalışmaların gerek Türkiye gerek KKTC ayağında hızla devam ettiğini, baraj çalışmalarının programlanan şekilde yürüdüğünü söyledi.

Proje ile ilgili olarak Kıbrıs Türk Halkı için yıllardır beklenilen, iklim koşulları nedeniyle kuraklık yaşanması, su sorununun giderek büyümesi ve artan nüfusa göre ihtiyacın artması nedeni ile bu sıkıntının ortaya çıktığını belirten Amcaoğlu, yıllardır tartışılan bu projeye Anavatan Türkiye’nin imza attığını, çalışmaların bir buçuk iki yıldır devam ettiğini ve 2014 yılının Mart ayında da tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Amcaoğlu, ülkemize suyun gelişiyle bir kısmının da tarımsal faaliyetlerde kullanılacak olmasının tarımsal alanda üretime ciddi anlamda katkısı olacağını, aynı zamanda yıllardır çeşmelerinden su içmeye hasret olan halkımızın çeşmelerinden su içebileceklerini, gelecek olan suyun kalite düzeyinin oldukça iyi olduğunu, gerek insanın yaşam kalitesini arttırma yönünde katacağı katkı gerekse tarımsal yönde sağlayacağı katkılar düşünüldüğünde hem sosyal hem ekonomik açıdan ciddi bir gelişme sağlanacağını belirtti.

Projenin ikinci ayağının ülke genelinde bu suyun dağılımı konusu olduğunu söyleyen Amcaoğlu, bununla ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını, içme ve kullanma suyunun Yeşilırmak’tan Dipkarpaza dağılımının planlandığını, Su Projesi üzerine önümüzdeki hafta başı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu ile İstanbul’da görüşeceğini ve buradaki ana isale hatlarının da yapımı konusunda olumlu bir atılımın atılacağını, bu projenin de finansmanınıTürkiye’nin karşılayacağını ifade etti.
Amcaoğlu, Anavatan Türkiye’ye bir kez daha teşekkür ettiğini, Kıbrıs Türk Halkının yaşam kalitesini arttıracak olan bu suyun aynı zamanda bir müddet sonra bir barış suyu olabileceğini, Kıbrıs meselesinde bir çözüm unsuru olabileceğini vurguladı.
Editör: TE Bilisim