Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, son yıllarda gittikçe azalan harnup ağaçlarını korumak için, yangın ve fare istilalarını engellemeye yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Harnup üretiminin artırılması ve harnup ürünlerinin ekonomiye kazandırılması için bugün Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda toplantı yapıldı.

Toplantıya Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun yanı sıra İskele Belediye Başkanı Halil Orun, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ile sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Toplantıda konuşan Amcaoğlu, harnup arazilerine zarar veren fare istilalarını önlemek için zehir üretim tesisinin devreye sokulduğunu dile getirerek, yangınlarla ilgili alınan önlemlerden sonuç alınmaya başlandığını ifade etti.

Orman Dairesi’nin harnup fidanı dikimine önem verdiğini belirten Amcaoğlu, artık ormanlık alanlara çam fidanı yerine ekonomik getirisi olan zeytin ve harnup gibi ağaçların dikildiğini söyledi.

Harnubun işlenmeden, bütün olarak ihraç edilmesiyle ilgili tartışmalara da değinen Amcaoğlu, beklentilerinin harnubu işleyerek ekonomiye daha fazla katma değer yaratmak yönünde olduğunu bununla ilgili taleplerin bakanlığa geldiğini ve değerlendirildiğini söyledi.

Amcaoğlu, toplantıdan çıkacak görüş ve önerileri dikkate alarak buna göre bir eylem planı ortaya koyacaklarını söyledi.

ÇIRALI

Toplantıda konuşan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, harnup ağacının ekonomik değeriyle ilgili bilgi vererek harnup sektörünün organize edilmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlamasının mümkün olduğunu anlattı.

Dünyadaki harnup üretimiyle ilgili bilgi veren Çıralı, harnubun sanayinin değişik alanlarında kullanılabileceğini, bu nedenle ekonomik değerinin oldukça fazla olduğunu kaydetti.

KKTC’nin harnup üretimiyle ilgili bölgesel ve iklimsel bir avantajı olduğunu dile getiren Çıralı, yıllar içinde gerileyen üretimi artırarak sanayileşmeye gitmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, üretici devlet ve ilgili kuruluşları bir araya getirerek bir yol haritası belirlemeyi hedeflediklerini anlattı.

Ülkeye harnup ürünleri ithalatı yapılmasını eleştiren Çıralı, “Devletin üreticiyi koruyup desteklemesi gerekir” diyerek Türkiye’deki uygulamaları örnek verdi. 
Editör: TE Bilisim