Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 28 Haziran’da gerçekleştirilecek Cenevre Zirvesi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının son dönemlerde müzakere masasına ön koşullarla gelmeye başladığını ve sürekli olarak karşılarına güvenlik ve garantilerle ilgili şartlar getirdiğini söyledi.

“Temenni ederim ki Rum tarafı bu ayak sürme oyunlarını Cenevre’ye taşımaz” diyen Akıncı, Zirve’de ilk kez paralel masalar düzeninde görüşmeler yapılacağını hatırlattı.

Güvenlik ve Garantilerin 5’li konferansta ve ikili görüşmelerde ele alınacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Amacımız büyük resmi görmektir, parça parça görüşme dönemi artık bitmiştir” dedi.

Cenevre Zirvesi’nin bir karar aşaması ve son durak olduğunu belirten Akıncı, Türk tarafının Zirve’ye bu kararlılıkla gideceğini ancak hedeflenen sonuca tek taraflı kararlılıkla ulaşılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı açıklamalarında, Kıbrıs Türkü’ne uygulanan ambargolara da değinirken bunlar arasında en önemlilerinden biri olan spor müsabakası yapma hakkının engellenmesi konusu üzerinde durdu.

Spor yapmanın bir insan hakkı olduğunu, buna uygulanan ambargonun ise bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan Akıncı, tüm dünyanın buna kulak vererek Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksızlığa dur demesi gerektiğini belirtti.

Spor yapma hakkının müzakerelerle ilişkilendirilmesini de doğru bulmadığını anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye takımlarıyla dahi maç yaptırılmayan Kıbrıs Türk gençliğine karşı suç işlendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk insanının karşısına konulan böylesi engellerin aşılabilmesinin yolunun ise Kıbrıs sorununun adil bir çözüme kavuşturulması olduğunun da altını çizdi.

Editör: TE Bilisim