Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, hükümetin akaryakıtta ithalatçı firmaların pay oranını arttırdığı iddialarının gerçek olmadığını açıkladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 1 Haziran 2010’da benzinin litre fiyatının 2.10 TL,  ithalatçının kar payının ise yüzde 3.8’e tekabül eden 0.05 Dolar/Litre; motorinin litre fiyatının ise 1.80 TL, ithalatçı kar payının da yüzde 3.51’e  tekabül eden 0.04 Dolar olduğu kaydedildi.

Hükümetin akaryakıt fiyatlarıyla ilgili sürdürülebilir bir yapılanmaya gitmek istediği, bu amaçla ilk etapta kur riskini kaldırmak düşüncesiyle Türk Lirası uygulamasına geçtiği kaydedilen açıklamada, bayi paylarında ise yüzdelik sisteminden maktu (sabit) sisteme geçildiği ifade edildi.

Yeni düzenlemelerin yanında, Eurodisel’deki kar payları eşit kalmakla birlikte ithalatçının kar payının benzinde yüzde 3.11’e, motorinde ise yüzde 3.41’e çekildiği ifade edilen açıklamada, geçmişte yüzde 12.5 olan kar payının maktu sisteme geçilmesiyle yüzde 8 ile 9.7 arasına gerilediği vurgulandı.

Açıklamada, “Rakamlar açık ve net bir şekilde kar payındaki artışların daha az olduğunu kanıtlarken, ilgili haberlerde yer alan bilgilerin tamamen gerçek dışı olduğunu ortaya koymaktadır” denildi.

Editör: TE Bilisim