Kaliteli eğitim için kaliteli hoca ve kaliteli mekân şarttır. Ancak bu ikisi sizi zirveye taşımaya yetmez. Yetmedi de, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) okullar gurubu bünyesi için üniversitenin yönetme şeklini değiştirdi ve tüm üniversiteyi bir CEO’ya emanet etti.
CEO (Chief Executive Officer) İcra kurulu başkanı demektir. CEO, profesyoneldir ve kurumun geleceğine yön veren kişidir. Eskiden üniversiteleri rektörler idare ederdi. Ancak rektörler genelde akademik başarı sağlamış kişilerden olduğu için “atılım” ve “pazarlama” noktasında sıkıntı yaşarlardı.
Türkiye’de YÖK bu yönde bir tavsiye kararı aldı ve Üniversiteleri CEO’ların yönetmesinin daha doğru olduğunu bildirdi. Üniversite adası olan KKTC’de CEO ile çalışmaya başlayan ise “ilklerin üniversitesi” olarak bilinen GAÜ’ye naip oldu.
Dün KKTC’nin ilk üniversite CEO’su olan Asım Vehbi ile bir araya geldik kampüste. Aslında Asım Vehbi’yi çok uzun zamandan bu yana tanıyorum. İyi eğitim görmüş iyi bir aileden gelen geleceği çok parlak birisi. Ve uzun zamandır da iyi bir dostum. KKTC tarihinin ilk Çevre Bakanı olarak ta geçmişte siyasetin içinde de yer almış bir isim. Şuan tüm bilgi ve birikimini GAÜ için sarf ediyor.
GAÜ bugün 4 kıtada eğitim veriyor. Yurt dışındaki kampüsleri ile KKTC’yi temsil ediyor. ABD’den Singapur’a İstanbul’dan Canterbury’ye kadar geniş bir coğrafyada eğitim hizmeti veriyor.

GAÜ’de bugün 74 farklı ülkeden 8 bin 400 öğrenci eğitim hizmeti satın alıyor. KKTC’de en çok yabancı öğrenci ve yabacı ülke sayısı GAÜ’de. GAÜ=BM gibi…
102 programı ile Türkiye’den 4 yıllık seçilen bölümlerde ilk tercih KKTC’de GAÜ oldu bu yılda.
Ve şimdi bambaşka bir rüyanın peşinde GAÜ. Karpaz Kampüsü ile Karpaz’a hayat öpücüğü vermeye hazırlanıyor. Kampüs sayesinde bölgede gözle görülür bir canlanma bekleniyor. Kampüs inşattı hızla devam ediyor. Kısmetse gelecek yıl 7’şer haftalık periyotlarla öğrenciler buraya taşınacak. Bir nevi ilk başta kamp gibi olacak. Ancak ilerleyen zaman dilimi içerisinde tam anlamıyla bir kampüs işlevi görecek. Bölgede zaten arıcılık faaliyetleri ve diğer unsurlar başlamış durumda.
Yazının sonuna gelirken bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. “Eğitim hizmeti satın almak” Yazımda da kullandığım bu cümle aslında tüm üniversitelerimizin ve büyük kurum ve kuruluşlarımızın uyması gereken altın bir kural haline geldi. Çünkü artık bireylerin “tercih” etme seçenekleri çok fazla. Devlet dahi olsa rekabet edebilmek için “tercih” edilen olmak zorunluluk haline geldi dünyada. Tercih olabilmek içinde iyi bir strateji ve yönetim gerekiyor. Bu da uzmanların işi. Yani CEO’ların. Umarım ileride Kamu ’da da CEO’laşmalar başlar ve özel sektörün rekabeti kamuyu da harekete geçirir.

ULDAĞ MI TRODOS MU?

Dünkü StarKıbrıs Gazetesinin manşeti “Girne Boğaz Uludağ’a döndü” Dün sabah SİM TV’de sevgili Sami Özuslu bizim gazetenin manşetini verdikten sonra “Gazetenin eşik bekçisi (Genel Yayın Yönetmeni) Trados’u bilmediği için ve geldiği yer (Türkiye) bilinçaltında ona Uladağ’ı hatırlattı” göndermesinde bulundu. Sami, yorumunda haklı olabilir. Ancak biraz empati yapmış olsaydı tam tersi durumun kendisi içinde geçerli olacağını düşünebilirdi. Zira dün mini bir anket yaptım kendi çapımda. Ve tüm görüştüğüm kişileri de has be has “Gıbrıslı” seçtim. Sonuç şu: Kar denince aklınıza ilk gelen yer cevabında 8 kişin 5 tanesi Uludağ cevabı verdi. Sahi, Sami sen hiç Uludağ’a gittin mi?

Memduh ERDAL: Doktor ile Denktaş’ın barışmalarına birebir şahitlik eden birisi için bugünkü ortamda da aynı şeyler olabilir mi sizce? Mümkün mü?

Ahmet HAVUTÇU: İzin belgesini alabilirsen tüm organizasyon tamamdır. Sen yeter ki he de.

Ramazan ÖZÇELİK: Valla dün duyduklarımdan sonra inandım ki senin ruhunun bir tarafında Doğu Perincek’lik var.

Hüda HÜDAVERDİ: Geçen geceki programdan sonra telefonlarınız kitlendiğine göre artık size sayın vekilim diyebilir miyiz?

Ahmet KAPTAN: Düşünceler çatışsa da duruşunuza kimse laf edemez. Keşke herkesin sizin gibi dostu olsa.

Halil İbrahim ORUN: Çok geçmiş olsun. Soğuk havalar sizi de fena etkilemiş ve yatak döşek yatar olmuşsunuz. Nane –limon tavsiye ediyoruz.

Olgun ÜSTÜN: Sabahları YYK’da günün ilk kahvesini içip öyle üniversiteye gidiyormuşsunuz. Bu arada karşı komşunuzla görüşebiliyor musunuz?

Halit BAĞMAN: Çok yakında erkeleri sevindirecek bir haberiniz varmış. Hade hayırlısı..

Ümit BAHŞİ: Son haftalarda Cumartesi sabahları Güzelyurt pazarını geziyormuşsunuz. Hayırdır yoksa sizde mi siyasete ısınıyorsunuz.

Turgay DENİZ: Son ayların en akıllı reklamını Ticaret Odası verdi. Kim düşündüyse bravo.

Güven ARIKLI: Biliyorum bir kere gözün korktu. Ama korkunun ecele faydası yok. Cuma akşam ne dersin?

Kartal HARMAN: Dünkü manşet eğer doğruysa üstüne gitmekte fayda var. Eğer patlarsa yeni yılın ilk “feyk” haberi olur.

Adem USLU: Sen hiç merak etme ben seni ilk fırsatta Trodos’a götüreceğim. Hem de mangal karşısında çekilmiş fotoğrafını da gazeteye koyacağım.

Serhat İNCİRLİ: Dün sabah kazakla çıktığına göre ekrana yazın sıcakta da atletle çıkarsın artık. Şaka bir yana masanın altına elektrikli soba koy. İyi gelir sana.

Hüseyin SANCAR: Konyalılar Derneği olarak önümüzdeki günlerde bir dizi etkinlik planlıyormuşsunuz. Etli ekmekte var mı planlarınızın içinde.

Hakan EFE YILDIRIM: Kara liste uzayıp gitmiş şu günlerde. Ee soğuklarda kimse sabah sıcak yatağından kalkıp televizyona gelmek istemez.

İrfan Tansel DEMİR: Dünkü kar yağışı sırasında yolda kalan birçok vatandaşın yardımına Orman Dairesi ekipleri müdahale etmiş.

Pelin ŞAHİN: Sonunda Mars’a gitmek için müracaat etmişsin. Oysa bana gelsen çok ucuz bir meblağa sana Jupiter’den göl kenarı arsa satabilirdim.

Ozan CEYHUN: Dünkü tavsiyeleriniz işe yaradı ve akşam eve sağ sağlım ulaşabildim. Tekrardan teşekkürler.

Mesut GÜNSEV: Dün gece uydularda meydana gelen bir arıza yüzünden ADA TV’de sizin yandan kaymış bir görüntünüz tam 5 saat ekranda kalmış.

Rana SARRO: Duyarlılığın için teşekkürler, umarım duyarlı birileri çıkar ve özürlü vatandaşa sahip çıkar.

GÜNÜN TAVSİYESİ

Karlı ve Buzlu havalarda yola çıktığında mümkün olduğunca fren kullanma, karlı yolarda alışık olmayanlar arabaları kaydığında frene basarak süper kayıyorlar. Böyle durumlarda vites küçült, direksiyon kontrolüne önem ver ve illa fren ise el freni ile hafif aşağı yukarı fren yapma manevrası dene. Ozan CEYHUN (Almanya ve Türkiye deneyimleri)

GÜNÜN TWİTTİ

‏@aysearal
Henüz i phone 4"u çözememiş olan benim i phone 5"e geçmiş olmam gerzekligin ta kendisi…

GÜNÜN SÖZÜ

“Haberin hamallığını yapanlar, gece gündüz koşuşturmakta, düşünce özgürlüğüne sadık kalarak, görevlerini yerine getirebilmenin huzurunu duymaktadırlar.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal

BİZİM TEMEL
Karadenizlinin birinin canı fotoğraf çekilmek istemiş. Ama vesikalıklarda gerçek güzelliğinin fark edilmediğini bildiğinden, fotoğrafçıya gitmiş konuşmuş:
-Fotoğrafimu çekeceksun daa, yalniz vesikaluk olmayacak!
-Tabi efenim, 24 çarpı 32''ye ne dersiniz peki?
- 768 derim de, punin konimuzla ne alakasi vardur?"