CTP-BG ve DP-UG arasında şimdilik sonlanan koalisyon görüşmelerinin ardında kopan fırtınalar durulmuyor.

DP-UG’un İçişleri ya da Maliye Bakanlığı ısrarı dışında, Milli Piyangolar Birimi’nin de Spor Dairesi üzerinden bağlı olduğu Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nı ve dönüşümlü Başbakan Yardımcılığı’nı talep etmesinin altında bir dizi rant edinme ve rant dağıtma kaygısı yattığı öne sürülüyor.

İçinden rant geçen tüm bakanlıkları kendine bağlama telaşına düştüğü ileri sürülen DP-UG’un görüşmelerde polisin İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının yolunu açmak üzere, Anayasa’nın geçici 10. Maddesi’nin kaldırılması da dahil Anayasa’da yapılacak tüm değişimleri onayladığı ancak koltuk pazarlığında ödün vermeye yanaşmadığı iddia ediliyor.

CTP-BG pazartesi gününe kadar ilçelerinde, koalisyon görüşmelerinin hangi parti ile devam ettirileceğinin yanı sıra hükümet kurma çalışmalarından çekilip çekilmeme ihtimalini de tartışacak ve konu pazartesi akşamı Parti Meclisi’nde karara bağlanacak.

Bu sürecin uzamasını işleyen bir demokrasinin gereği olarak okumak ve sabırla siyasal partilerin ceplerinde sakladıkları taşları çıkarmasını beklemek en doğrusu. Çünkü ancak bu sürecin sonunda hangi partilerin patronaj rantının, hangilerinin değişimin ve dönüşümün peşinde olduğu ortaya çıkacak.

Genellikle olumlu tepkiler alan geçici hükümet görevini sürdürürken bu sabrı göstermememiz için bir neden de yok zaten.

Ankara’nın Eroğlu antipatisinin güçlü olup olmadığını kavramak açısından da sürecin nasıl şekilleneceğini beklemek gerekecek. Ankara’nın Eroğlu’ndan Denktaş’a kadar uzattığı kırmızı çizgi, KIB-TEK ve olası diğer özelleştirmelere dayanınca beyaz bir çizgiye dönüşebilir mi mesela? Yok eğer kırmızı çizgi düşünüldüğü kadar kırmızı ise Ankara Hükümeti programda ne kadar revizyona gidilmesini kabul edecek?

Sandıktan çıkan ve sokakta maalesef artarak devam eden tepkiyi Ankara’nın aklıselim bir tavırla değerlendireceğini umuyorum. Eroğlu ve Denktaş kırmızı çizgi olarak kalacaksa, programdaki kalın çizgilerin bir kısmı patronaj rantını ortadan kaldıracak şekilde inceltilmek zorundadır çünkü.