Krallıkla yönetilmeyen bir cumhuriyette Cumhurbaşkanlığı Binası’na neden ‘saray’ dendiğini düşündüm geçenlerde. Kraliyet ailelerini tiye alan şarkısı ‘Royals’la dünya müzik listelerinde ilk sıraya yükselen, Yeni Zelandalı genç müzisyen Lorde’yi bu aralar sıklıkla dinlediğimden belki de…

17 yaşındaki Lorde, dünyadaki tüm kraliyet ailelerini saraylarında huzursuz eden single’nda ‘Biz asla kraliyet ailesinden olmayacağız. Bu kanımızda dolaşmıyor. O tip bir lüks bizim için değil. Biz farklı bir vızıltıya hasretiz. Bırak hükümdarın ben olayım. Bana kraliçe arı diyebilirsin. Ama bebeğim yöneten ben olacağım. İzin ver de bu fantaziyi yaşayayım’ diyor.

1939 yılında inşa edilen ve bugün ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ olarak bilinen yapıya KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Denktaş döneminde Cumhurbaşkanlığı Sarayı denmeye başlanmış. Merhum Denktaş o günlerdeki siyasi gücüyle seçmenin bilinçaltına saray sahibi bir kral olduğu mesajını mı göndermek istemiş bilmem. Bildiğim halk tarafından seçilen cumhurbaşkanlarının makam binasına Cumhurbaşkanlığı Sarayı denmesinin yanlış olduğudur.

Cumhurbaşkanlığı’nın sitesinde yapıya Cumhurbaşkanlığı Binası deniyor ve binanın tarihçesi aktarılırken ‘İkametgah, Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulana kadar önce toplum liderinin makam binası, daha sonraları Cumhurbaşkanlığı Sarayı adıyla hizmet verir’ ifadelerine yer veriliyor.

Cumhurbaşkanlığı makam binasına Cumhurbaşkanlığı bile ‘Saray’ demez iken binaya neden pek çoğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı diyor o zaman? Saray saray dedikçe ‘Saray’a gelen ‘kral’ ve ‘kraliçe’ler bir sonraki seçime kadar orada olacaklarını unutuyor olabilirler mi?

2. Cumhurbaşkanı Talat Cumhurbaşkanlığı’na tekrar adaylığını koyacak muhtemelen. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da adaylığını koyacağına kesin gözüyle bakılıyor. İlk Cumhurbaşkanımız zaten yıllarca Cumhurbaşkanlığı Binası’ndaydı…

Bina saray olarak bellenmese kim bilir belki de binaya rağbet bu kadar olmayacak. Tarihi binaya aynı yüzler ısrarla talip olmayacak…