Biyolojik çeşitlilik dendiği zaman akla ilk olarak o bölgede bulunan türler gelmektedir. Peki, sizce biyoçeşitlilik dediğimizde tam olarak neyi kapsamaktadır? Aslında biyolojik çeşitlilik kapsam olarak sadece tür çeşitliliği değildir. Ekosistem çeşitliliği ve gen çeşitliliği de biyolojik çeşitliliğin kapsamı içindedir. Sizce Kıbrıs Adası biyoçeşitlilik bakımından zengin midir? Aslında bir ada ülkesi olması dolayısıyla çok zengin değildir ama azımsanamayacak da biyoçeşitliliğe sahiptir. Tür çeşitliliği bakımından yapmış olduğum literatür taramasına göre; Kıbrıs Adası’nda, 200 civarı mantar, 22 yarasa, 41 derisidikenli, 246 yumuşakça, 53 kelebek, yaklaşık 5000 böcek, 67 civarı akar, 1800 civarı bitki (128 endemik), 3 kurbağa, 3 kaplumbağa, 11 kertenkele ve 11 yılan, (1 kertenkele ve 1 yılan ve 1 kurbağa endemik), 386 kuş, 343 kabuklu, 197 balık ve 39 memeli türü bulunmaktadır. İşte bu noktada tür çeşitliliğinin tanıtılması, biyoçeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Tanımadığımız bir şeyi sevebilir miyiz?
Tabi ki hayır.
Sevmediğimiz bir şeyi koruyabilir miyiz?
Tabi ki hayır.
Peki hem tanıyıp hem sevip hem de koruyabilir miyiz?
Tabi ki de evet
Çevre eğitimlerinin okul öncesi dönemde başlaması gerektiği bugün bütün eğitim camiasının hem fikir olduğu bir gerçek. Ülkemiz genelinde durum pek böyle olmasa da bazı özel kolejler bunu başarabilenlerden.
Doğal hayatın Tanı Sev Koru sloganı bu noktada oldukça anlamlıdır. Ülkemizde türlerin tanıtılması amacıyla farklı etkinlikler yapılmakta ve eğitimler verilmektedir. Ama bazen tek bir fotoğraf kırk dakikalık bir eğitimden çok daha anlamlı olabilmektedir. Doğa fotoğrafçılığı çevre eğitimini besleyen güzel bir araçtır.
Doğa fotoğrafçılığı ile tanışmam lise yıllarına dayanmaktadır. O yıllarda çok sevdiğim, bizlere matematiği sevdiren, değerli hocam Sami Tamson, orkideleri tek tek fotoğraflayarak biz öğrencilerinin çevreye farkında olmalarını sağlıyordu. Bugün bir biyoloji öğretmeni ve çevre eğitimi uzmanı olan ben de hocamı örnek alarak doğa fotoğrafları çekmekte ve öğrencilerimin çevreye farkında olmalarını sağlamak adına, facebookta oluşturduğum çevre bilinci albümü altında yayınlamaktayım. Doğa fotoğrafçılığı anlamında Kıbrıs’ta marka olmuş önemli isimlerimiz bulunmaktadır. Kendilerini facebook sayesinde tanımış olsam da sıcak ve sevecen duruşları sayesinde uzun yıllar tanışıyormuş gibiyiz. Bu isimlerin başında üstat Hasan Bağlar ve üstat Başar Taşlı gelmektedir. Kuş fotoğrafçılığı konusunda ilklerden olan fizyoterapist Barış Saydam. Doğa manzarada ise üstat Mehmet Gökyiğit… Eskiye nazaran doğa fotoğrafçılığının artması elbette çevre bilinci oluşmasında önemli etkenlerden. Unutmayın doğa bir sanat eseridir. Bunu fotoğrafalayanlar da birer sanatçı. Her zaman söylendiği gibi sanata ve sanatçıya SAYGI…


Kaynaklar
a) Echinodermata of Cyprus ,1976, Andreas Demetropoulos and Myrophora Hadjichristophorou
b) Endemic plants of Cyprus, 1998, Takis Tsintides
c) The Insects and Mites of Cyprus , 1977, Georges Georgihou
d) Butterflies of Cyprus, 2003, Christodoulos Makris
e) Seashells of Cyprus, 2000, John Orr
f) An Illustrated Introduction to the Larger Fungi of North Cyprus, 2005, Deryck Viney
g) Bat Fauna of Cyprus, 2007 Petr Benda, Vladimir Humak ve ark
h) Results of Herpetological Trips to Northern Cyprus, 2008 Bayram Göçmen , Nazım Kaşot ve ark.
i) Kıbrıs’ın Kuşları 2012 , Niyazi Türkseven
j) Natura 2000 raporları
k) CONTRIBUTION TO THE KNOWLEDGE OF THE CRUSTACEAN FAUNA OF CYPRUS ,2001,AHMET KOCATAS , TUNCER KATAGAN HÜSEYIN A. BENLI
l) http://www.rent-villas-paphos.co.uk/flora-and-fauna-of-cyprus
m) http://www.slideshare.net/lyaggeor/flora-and-fauna-of-cyprus-ecco-map