Dünkü "Fellahoğlu suç işliyor" yazımdan sonra çok sayıda telefon aldım. Hayret eden de vardı, "böyle bir şey yok" diyen de. 
Yazıyı yazarken ortalığın karışacağını düşünmüştüm zaten.
Sosyal medyada da pek çok yorum geldi. Bunlardan bir tanesi de uzun yıllardan beridir meclis üyeliği yapan ve şu anda da yedek asbaşkan görevini üstlenmiş Alev Şensoy'du… Kaynaklarımızın yanlış olduğunu belirtti, uzun uzun yasalardan dem vurdu ve ortaya birkaç da rakam atarak kafamızı karıştırdı.
İyi ki de karıştırmış.
Biraz daha deşmek zorunda kaldık ve bakın neler bulduk;

Önce birkaç ay eskiye gidelim.
Ağustos ayında belediye çalışanlarının bayram ödenekleri Kadri başkan yurtdışında diye az kalsın yapılamıyordu.
İddia müthişti!
Asbaşkan Mustafa Hançerli belediye başkanı yerine yetkili isim olarak belediyeye gelip imza atmadığından dolayı ödeme yapılamıyordu.
Kriz büyüyordu, çalışanlar eylem yapmaya hazırlanıyordu.
İmdada yedek asbaşkan yetişti. Hızır gibi. Hemen imzaladı ve ödemeler yapıldı.
Araştırdık ve öğrendik. Suç işlendi... Asbaşkan Hançerli yasaya aykırı olmasına rağmen geçici işçilere de ödeme yapılacağı için imzalamamış.
Yedek asbaşkan belediye meclis kararı olmadan izne çıkamayan asbaşkanı izinli gösterip "süpermen" edasıyla ödemeleri yapmış.
Bakalım Sayıştay bu duruma ne diyecek?

Sonra dünkü yazımda yazdıklarımı biraz daha derinden araştırdım.
Yakın Doğu bankasındaki overdraft hesabı ufak ufak kullanılmaya başlanmış. Bu hesap yasanın öngörüldüğü şekilde "kapatılmış" ama limit açık bırakılmış.
Yani, "borcu ödedim, ama borçlanmaya devam edebilirim" durumu...
Gerçekten zekice!
Bu kıvraklıkları ancak Cemal Bulutoğluları yapabilirdi.
Ama, Alev Şensoy onunla uzun süre çalışmış olacak ki o da öğrenmiş galiba.
Bu hesaptaki limit esas ne zaman kullanılacak biliyor musunuz?
Pazartesi gün. Yani yarın…
Niye dersiniz?
Geçtiğimiz günlerde belediye çalışanlarının eylemine konu olan işçilere eksik maaş ödemesi yapılsın diye.
Anlat bakalım Alev hanım!
Hesaplarda para yokken bu ödemeyi overdraft hesabını kullanmadan yapabilir misiniz?
Bu hesabı diğer eksik maaşlar için yedek akçe olarak kullanmayı düşünüyor musunuz?
Bu talimatı imzalayan herkes (müdür, amir, başkan, asbaşkan, yedek asbaşkan) suç işlemiş olacak. Farkında mısınız?
Bunun borçlanma olmadığını birileri külahıma anlatsın artık.
Aşağıda Alev Şensoy’un dünkü yazımıza verdiği cevabi yazısını da yayınlıyoruz…
Bugünkü yazımıza vereceği cevabı da dört gözle bekliyoruz.

“Sevgili Levent Özadam,
İstihbarat kaynaklarınız bu sefer sizi yanılttılar sanırım. LTB'nin 45/2011 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’na göre şu ana kadar yapılandırdığımız borcu 18 milyon TL'dir. Yapılandırma kapsamında değerlendirilen diğer borç ise Çangar Finans'tan alınan 10 milyon sterlinlik borcun birikmiş faiz stokuyla birlikte yaklaşık 5 milyon sterlinlik kısmıdır. Sizin de bildiğiniz gibi bu konu mahkemededir ve halihazırda bu borcun 2 milyon sterlinlik faiz stokunda bir indirim yapılması konusunda uzlaşı arayışı vardır.
Size aktarılan gibi yasa hilafına yapılandırılacak bir rakam yoktur. Yapılandırma ile ilgili her türlü karar, banka sözleşmesi, anlaşma dökümanlarını istediğiniz zaman sizlere ulaştırabilirim…”

(Alev ŞENSOY)



“Öksüz kaldık”

“Bilge bir adam olduğunu anlamak güç değildi ama doğrusu biraz huysuzdu. TDK'ya inat, "y" yerine "ğ" kullandığı sözcüklerle Kıbrıslılığı vurgulardı yazılarında benim gözümde.
Ne sorsanız bilirdi. Şimdiki gibi "google" yokken ayaklı ansiklopedi derdik O'na.
Kıbrıs gazetesinde 4 yıl muhabirlik, 1.5 yıl gece editörlüğü yaptığım yıllarda yine kültür-sanat sayfasını hazırlar, tashihçilik de yapardı gece geç saatlere dek..
Sayfalar önüne gidip gelirken mutlaka bir şeyler anlatır, bilgimize bilgi katardı.
Kapalı yerlerde sigara yasağının henüz olmadığı yıllarda içtiği Harman sigarası bütün "press hall"u kokuturdu. Bıyıkları da sapsarıydı sigara dumanından hatta...
Bugün bolca vaktim vardı ve Kıbrıs gazetesini hatmedercesine okudum. O'nun sayfasındaki her şeyi de satır satır okudum. Hatta bilgimizi sınadığı bölümdeki soruların çoğunu bugün doğru yanıtladığım için çok da mutlu oldum. Genelde çuvallarım onun sorularında. Sorulardan ikisi de kendisiyle ilgiliydi.. Yine gazetede yurt dışında yaşayan kardeşiyle ilgili de bir haber vardı. Gazeteyi elimden bıraktım, telefonuma bir mesaj düştü: "Bener Hakkı Hakeri ölü bulundu!"
"Hayır olamaz" dedim yüksek sesle...
Işıklar içinde uyu Bener hocam.. Kıbrıs Türk edebiyatı, şiiri, tarihi ve basını bir kez daha öksüz kaldı...”

(Özgül Gürkut MUTLUYAKALI)


Bener Hakkı Hakeri adlı kişi(!)

“Çok değerli edebiyatçı, araştırmacı Bener Hakkı Hakeri hocamızı kaybettik. Resmi haber ajansı TAK'ın haber paketinde bu haberi verirken yaptığı ayıp tarihe geçecek.
Haberde "Bener Hakkı Hakeri adlı kişi" ifadesi kullanıldı.
Yazıklar olsun!

(Oya GÜREL)


“Elektrik zammı cinayettir!”


“Ne o? Mızrak çuvala sığmıyor mu? Allah Allah...
Öneriler müthiş:
Hem elektriğe zam yapılsın hem kamu çalışanlarının maaşlarına ve asgari ücrete! Rasyonel olan buymuş. Çünkü bu ülkede rasyonalite sınırsız kaynağa göre öğretilmiştir insanımıza. Bölüşüme yani...
Kamu maliyesi, bütçe açıkları, kamu borçları ne olacak?
Acilen Enerji Dairesi kurulmalı, KIBTEK özerkleştirilip düzenleme, denetleme ve lisans sağlama fonksiyonları geliştirilmelidir.
Vizyoner bir yaklaşımla bütünlüklü bir projelendirme olmaksızın elektriğe yapılacak zam, cinayettir...”

(Birikim ÖZGÜR)

GÜNÜN FOTOĞRAFI


MESAJ KUTUSU

Sayın Mustafa HANÇERLİ, LTB’nin borçlanmaları konusunda artık konuşma zamanı gelmedi mi? Konuşun ki kamuoyu içeride olan biteni tüm ayrıntılarıyla sizin ağzınızdan dinlesin…

Sayın İrsen KÜÇÜK
, 2014 model Mercedes marka yeni siyah aracınız hayırlı ve uğurlu olsun. 130 bin Euro’luk bu pahalı araç tüm aile için bayram hediyesi anlamı da taşıyor. Kazasız belasız sürüşler dileriz.

Sayın Arif ALBAYRAK, ardı ardına gelen zamlar sonrasında kamuoyu meclise yine bir gün eşekle gelip zamları protesto etmenizi bekliyor. Hem iktidardayken daha anlamlı olacağını düşünenlerin sayısı bir hayli fazla…

Sayın Aziz GÜRPINAR,
Dikmen’de 170 büyük baş hayvanı olan bir şahsa sosyal yardımdan aylık 700 TL bağlandığını biliyor muydunuz? Bölge halkı bu yardımın kesilmesini talep ediyor…

Sayın Osman BAYHANLI, Vakıflar Bankası yönetim kurulu başkanlığınız hayırlı ve uğurlu olsun. Bundan daha iyi bir bayram hediyesi olamazdı değil mi?

Sayın Vakkas ALTINBAŞ, Lefkoşa Park Evleri sitesindeki 10 katlı apartmanın yapımında bazı yasa dışı uygulamalar olduğu iddia ediliyor. Kamuoyu bu konuda çok ciddi bir açıklama bekliyor bizden iletmesi!

Sayın Tülay SÖNMEZ,
Vakıflar Bankası yönetim kurulu üyeliğine atandığınızı öğrendik. Hayırlı ve uğurlu olsun. Başarılı çalışmalarınızın devamını dileriz.

Sayın Atilla ATAKANLI, UBP Dikmen örgüt lokalini ayda 300 TL öneren kişiye değil de niçin 150 TL öneren kişiye verdiğiniz parti içinde tartışma konusu olmuş. Bu kararın ilçeden döneceği söyleniyor.

Sayın Sami DAYIOĞLU, bakanlığınız döneminde yaptığınız bazı açıklamalar Cypruvex’in banka ile arasını açtığı için narenciye ödemelerinin yapılmadığı iddia ediliyor. Yönetim kurulu bu konuda epey tepkili…

Sayın Turgay AVCI,
bayram öncesi mahkemenin 10 bin TL’lik tazminat kararı biraz canınızı sıkabilir ama siz 100 bin TL ceza beklerken hiç yoktan iyidir. Şener hoca bu parayla bayramda kurban kesecek mi çok merak ediyoruz…

Sayın Hasan HASTÜRER, bayram sonrası Havadis ile yolları ayırıp yeni gazetenizde yazmaya başlayacağınızı duyduk. Bu arada sürpriz yapıp Kıbrıs gazetesine de dönebileceğiniz iddia ediliyor. Hakkınızda hayırlı artık. Bu arada bizim ofisi arayıp arkadaşlara bir takım suçlamalar getirmeniz hoş olmadı. Bir derdiniz olursa beni arayacaksınız…

Sayın Murat OBENLER, Antalya Altın Portakal Festivali size çok yaramadı diyorlar. Sapsağlam gittiğiniz festivalden dönerken perişan halde olduğunuz görülmüş. Büyük geçmiş olsun, C vitamini yüklemesi yapmakta yarar var…

Sayın Ömer KÖSE, Büyükkonuk Belediye Başkan adaylığı için kanınıza girmek isteyen bir grubun son günlerde iyice bastırdıkları söyleniyor. Gaza gelmemekte yarar görüyoruz. Zira adanın altındaki doğalgaz bir çoğunu etkiledi…

Sayın Oktay KAYALP,
23 dairelik bir apartmandan 23 bin TL kanalizasyon katkı payı istemeniz epey tartışma konusu olmuş. Bölgede bu konuda bayram sonrası bazı eylemler olabilir diyorlar, hazırlıklı olun…





Günün Fıkrası

Bunak

Adamın biri evlenmeye karar vermiş ama yaşı 75. Kızda 22.
Çocukları, torunları evlenmesin diye adamı ikna etmeye çalışmışlar:
- “Babacım bak yaşın ilerledi. Kalbin dayanmaz” demiş.
Ama adamı ikna ne mümkün. Kimseyi dinlememiş. Kızla evlenmişler. Gerdek gecesi olmuş, sabah olmuş, derken saat öğleni bulmuş, yeni evlilerden hala ses seda çıkmıyormuş.
Aradan birkaç saat geçtikten sonra kapı açılmış ve kız bitkin bir vaziyette dışarıya çıkmış.
Yaşlı adamın oğlu hemen koşmuş ve endişe ile sormuş:
- “Neler oldu? Babam iyi mi?”
Kız:
- “Evet çok iyi idi” demiş. “Ben yoruldum da. Biraz mola verdik” diye ilave etmiş.
Çocuk:
- “Allah Allah! 75 yaşında bir adam, nasıl oluyor da bu kadar aktif olabiliyor?”
Kız:
- “Yok canım aktif değil, adam bunak yapıyor unutuyor, yapıyor unutuyor!”