Almanların başına gelen umarım bizim başımıza gelmez diyerek başlamak istiyorum köşe yazıma… Kaldı ki bu yazıda verilmek istenen mesajı umarım ilgili kişiler alacaktır. Öncelikle Almanya Berlin Havalimanında yaşanan skandalları ile ilgili ‘Bild am Sonntag’ gazetesinin haberi Alman kamuoyunda uzun süre yer aldı.

Bu olay KKTC’deki olayla bağdaştırıldığı zaman işin aslı ortaya çıkacaktır. Evet, Havaalanı inşaatının ayrı bir müteahhitlik ve inşaat uzmanlığı alanı olduğu tartışmalarını başlatırken Ercan Havalimanı özelleştirme süreci ve sonrasında Kıbrıs Türk toplumu ve Sivil Havacılığının karşılaşabileceği sorunlara da uyarı niteliğinde karşımızda durmaktadır. Aslında uzun süren tartışmalara da gebe olan bu olayın gün yüzüne net çıkmaması halen kafalarda soru işareti bırakıyor..

Sivil havacılık haberlerinin güvenilir kaynağı www.airporthaber.com sitesi söz konusu haberi sitesine taşımıştı. Habere göre skandala dönüşen ve inşaat hatalarından kaynaklanan masrafın 20 milyon euro’yu bulması beklenen Berlin Havalimanında yapılan hataları ve sonuçlarını okuyucuları ile paylaştı.

‘Havalimanı İnşaatında Binlerce Hata Var!’ başlığı ile www.airporthaber.com sitesinde yer alan ‘Bild am Sonntag’ gazetesinin haberinde Almanya’nın başkenti Berlin’de skandala dönüşen havalimanı inşaatında 20 bin hata olduğu ve havalimanının açılışının 4 kez ertelenmesinden dolayı yeni göreve gelen denetleme kurulunun aktardığı bilgiler okuyucuları ile paylaştı.

Gazete haberinde yeni yönetimin ilk etapta havalimanı inşaatındaki hataları tespit etmek için kolları sıvadığını ve irili ufaklı yaklaşık 20 bin hatanın söz konusu olduğunu bildirdi. Ne demek 20 bin hata!!! İşte bu nota çok önemli…

İlk bulgulara göre, inşaatta yangın alarm sisteminden, havalimanı terminallerine döşenen fayanslara kadar pek çok hata ortaya çıktığını yazan gazete, Yönetim Kurulu Sekreteri Rainer Bomba’nın ”Yapacağım tespit ve sınıflandırma tamamen şeffaf olacaktır” şeklindeki açıklamasına da yer verirken Denetleme Kurulu Başkanı ve Brandenburg eyaleti Başbakanı Mathias Platzeck’in açılış için bir tarih vermekten kaçındığını ve Ocak ayında yaptığı açıklamada ilk önce hataların tespit edileceğini söylediğini hatırlattı. Uzmanların oluşacak masrafın 20 milyon Euro’yu bulmasını beklediğini de haberin detayında veren gazete havalimanının en erken 2014 yılında açılabileceğini tahmin edildiğini yazmıştı.

Taş Yapı ve Terminal Şirketi (T&T) ortaklığının Ercan özelleştirme ihalesini aldıktan sonra kamuoyunu meşgul eden tartışmaların arkası gelmezken Almanya Berlin havalimanı inşaatında ve hizmete açılmasında yaşanan skandallar akıllara acaba bizde Almanların yaşadığını yaşar mıyız? sorusunu getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Ercan Havaalanı ihalesini alan T&T yetkilileri basın toplantısı düzenledi. Öncelikle söylemek isterim ki çok önemli bir detay herkesin dikkatinden kaçtı. Neydi bu nokta hemen söyleyeyim. Basın toplantısında Kaner Şirketler Grubu direktörleri ve Emrullah Turanlı yer aldı. Basın toplantısına gergin girdiği gözlerden kaçmadı ama çok önemli bir detay gözlerden kaçtı. 3. Ortak olan Terminal Yapı’nın direktörleri nerede idi?
Bu toplantı neden onlarsız gerçekleşti?

Gelelim ikinci dikkat çeken noktaya; Havalimanı İnşaatı ve Müteahhitliği ayrı bir uzmanlık alanı mı? Sözkonusu çok ortaklı şirket içerisinde işin ehli ve Havalimanı inşaatında deneyimli kanat var mı?

Emrullah Turanlı 40 yıllık tecrübem var dedi demesine de acaba bu 40 yıllık tecrübe bu Havalimanının inşası için geçerli mi?
Avrupa Birliği’nin güçlü ülkeleri arasında yer alan Almanya’da inşaat hatasının bedeli olarak skandal yaratan ihmalden sonra Almanların yaşadıkları umarım bizim başımıza gelmez.

Üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir noktada budur.

Ayrıca ne KKTC ne de Türk ekonomisinin bırakın 20 milyon euro’yu 20 euro bile kayba uğramaya tahammülünün olmadığı böylesi bir dönemde ihale şartnamesinde de yer alan Havalimanı inşaatı alanında uzman ve işin ehli olan bir firmanın bulunma şartını Ercan Havalimanı özelleştirilme sürecini yöneten hükümet ve yetkililer herhalde gözardı etmemiştir. Tabi sadece umuyoruz. Gerçi konunun muhatapları bu konuyu göz ardı etmişlerse o zaman dönüşü olmayan bir skandalla karşı karşıya kalacağımız da aşikardır.

Teknoloji ve internet ile küçük bir köye dönen Dünya’da ileriyi görmek ve olası sorunlara karşı şimdiden önlemler almak için müneccim olmaya gerek yok herhalde
Aslında esas soru şudur sanırım; ‘İşin sahibi mi işin ehli mi olmak fayda sağlayıp, amacı kazasız belasız gerçekleştirir?