140 bin adet akıllı sayaç ihalesiyle ilgili çok çarpıcı belgelere ulaştım. CTP hükümeti tarafından atanan yönetim kurulu, daha önce Mors LTD’den alınan ve arızalı oldukları KIB-TEK test laboratuarlarında yapılan testlerle belgelenmesi üzerine ilave olarak yapılan 5 bin adet sayaç ihalesi iptal edilmişti ve Mors LTD’e daha önce vermiş olduğu 5 bin adet sayacın değiştirilmesi bildirilmişti. Sonradan nasıl olduysa, şartnamede belirtilenin dışında kusursuz bir sayaç sertifikası düzenletilerek sayaçların değiştirilmesi engellenmiş oldu.

Şimdi soruyorum: akıllı sayaçların vatandaşa külfeti ne olacak? CPRS ile çalışan bu akıllı sayaçlar için KKTC Cep telefonu şirketlerine yıllık 5 milyon TL verecektir. Dünya CPRS ile çalışan bu teknolojiden 10 yıl önce vaz geçmişti. Nedeni ise halka maliyetinin yüksek olmasıydı, çünkü hem elektrik faturası ödenecek, hem de ilgili cep telefonu şirketine CPRS maliyeti ödeniyordu.

Bugün Amerika veya Avrupa’da çalışan akıllı sayaçlar artık CPRS kullanmıyor ve bundan dolayı da devlete hizmet satın alma maliyeti düşük oluyor. Doğalgaz ve su hizmetleri de akıllı sayaçlara bağlanabiliyor dünyanın diğer bölgelerinde. Bu teknoloji adaya getirilmiş olsaydı, 20 yıl sonra da aynı teknolojiyi sorunsuz kullanabilir olurduk.

28 milyon Avroluk bu ihaleye neden başka firmaların da katılmasına engel olunmuştur? Başka alternatifler yok muydu? Öyle bir şartname düzenlemiştir ki, Mors LTD’den başka hiçbir şirket katılamazdı. Eşitlik ve rekabet ilkelerine aykırı bir durum olduğundan dolayı, bu ihale kamuoyunda soru işaretlerini çoğaltacaktır. Umarım ki, bakan ve yönetim kurulu vatandaşın mağdur olmasını engeller. Tek şirketin bir takım ayak oyunlarıyla bu ihaleyi almasının kamuya maliyeti ne olacak?
Sayaçlar gerçekten akıllı mı, yoksa bozuk mu? Neden durduk yere evimizde kullandığımız sayaçlar değiştirilmeye çalışılıyor? O da ayrı bir soru. Acaba herkesi bu sayaçları almaya zorlayacaklar mı? Zaten cebindeki kuruşu hesap eden vatandaş daha da mı mağdur olacak?

Bu eskimiş teknolojiyi bize 28 milyon Avroya kakalamaya çalışanlar ve bu konuda ısrarcı olan yönetim kurulu zan altındadır. Bunu düzeltmek ilgili bakan ve yönetim kuruluna düşer. Şeffaflıktan bahseden hükümetimiz eşitlik ve adalet adına bu ihaleyi tekrar gözden geçirmelidir. Depolarda atıl durumda duran akıllı sayaçlar, beklerken bile bozulmuş olabilirler. Amaç ülkeye yenilik ve teknoloji getirmek ise, bu işin uzmanlarıyla bilgi alışverişinde bulunup, araştırma yapılması gerekir.
Kriz halinde yaşayan KKTC halkı bu yeni yükü kaldırabilir mi?