Geçtiğimiz günlerde Sayıştay raporuyla birlikte akıllı sayaç ihalesindeki anormalliklerin basında paylaşılmasına rağmen, bazı tüketicilere izinsiz doğrudan evlerinin avlusuna girerek, sessiz sedasız akıllı sayaçlar takılmaya başlandı. Sizin mülkünüze izin almadan, evinizdeki size ait sayacı, ki daha önce bunun parası sizin cebinizden çıkmıştır ve artık sizin malınızdır, söküp alıyorlar ve Çin malı olan ve daha önce bozuk raporu alan, adına da akıllı dediğimiz sayaçları, hiçbir altyapı olmadan size kakalıyorlar.
16 Haziran’da bizzat başıma gelenleri sizlere aktarmak istiyorum. İşten eve döndüğümde hemen yanımda bulunan kardeşimin evinde iki KIB-TEK çalışanı elektrik saatini sökmek üzereydiler. Onlara ne yaptıklarını sorduğumda akıllı sayaç taktıklarını söylediler. Ev sahibinden izin alıp almadıklarını sorduğumda ise yanıtları olumsuz oldu. Özel mülkümde olduklarını ve bana danışılıp sorulmadan saatimi sökemeyeceklerini onlara hatırlattım. Ancak onlar takacaklarında ısrar etti, bense taktırmayacağım konusunda ısrar ettim. Elimde Sayıştay raporu olduğunu, saatlerin bozuk olduğunu ve bunların bize külfet olarak geri döneceklerini bildiğimi onlara da söyledim.
KIB-TEK çalışanları birkaç telefon görüşmesi yaptıktan sonra, polis alıp tekrar geleceklerini söylediler. Ben de kurumun bağlı olduğu bakanı arayıp durumu kendisine izah ettim. Kendisi bana konuyla ilgileneceğini söyledi.
Eğer akıllı sayaç takılsaydı ne olurdu? Akıllı sayacı daha önce taktırmış olan birinden bilgi aldım. Kendisi adının açıklanmasını istemediği için, ben de isim vermiyorum. Eski saati takılı olduğunda kendisine 220-260 TL arasında fatura gelirken, akıllı sayacı taktıktan sonra, aynı kilowat yaktığı halde 480-520 TL arasında seyreden faturalar almaya başladığını söyledi. Kuruma gidip şikayet dilekçesi veren bu şahısa bilin bakalım ne oldu? Tam tamına altı kez takılan akıllı sayacı değiştirdiler ancak gelen faturada hiçbir değişiklik olmadığını vurguladı.
Birilerinin memnuniyeti için halkın cebini yakmak ne kadar doğrudur? Zaten okkalı bir zam almıştık elektrikten yana. Bu kadarı yeterli gelmedi mi? Elektrik kurumu neden akıllı sayaçta bu kadar ısrarlı? Vatandaş elektrik faturasını ödüyor iken, neden tüketiciye isteyip istemediği sorulmuyor ve hiçbir bilgi verilmiyor? Kendi sokağımda 47 hane var iken akıllı sayacı neden seçme birkaç eve takmaya çalışıyorsunuz? Bundaki amaç nedir? Pilot evler mi, yani kurbanlar mı seçiliyor ve bu kurbanlar neye göre seçiliyor?
Neyse ki ben zamanında müdahale edebildim. Sizler de dikkatli olun. Belki sizin evi de pilot olarak seçmişlerdir.
Ülkede olup bitenlerin halkın faydasına olması gerekirken, maalesef akıllı sayaç ihalesinin oluş şeklinden tutun da kullanılan teknolojiye ve malzemenin kalitesine ciddi anlamda şaibe düşmüştür. Bizim görevimiz yaşananları kamuoyu ile paylaşmaktır. Benimle birlikte başka gazeteci arkadaşlar da kamu adına üstümüze düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Umarım yöneticiler de kendi üzerlerine düşen görevi yaparlar.