Haftalar sonra derin nefes alarak başladığım ilk yazı ,neresinden başlayacağınız ,neresinden tutacağınızı bilmediğiniz olaylar ya da konuşma metinleri var ya hani işte öyle bir yazının başlangıcını okuyorsunuz şu anda ülkemizde erken genel seçimler yapıldı ve bitti (!)

Bitti mi gerçekten bilemiyorum ?

Sanki bir şeyler eksik gibi her şey normal ve yasal ama bir yerlerde bir şeyler eksik kalıyor gibi analizler ,sonuçlar, kelimeler,kavramlar , söylenen sözler , öncesi,sonrası her şey sanki birbirinin içine girmiş gibi ortada her şey net gibi görünse de sanki öyle değil yada bu satırlar benim aklımın karışık olduğunu gösteriyor bir yerlerde bir karışıklık var ya hakkımıza hayır diyelim .

Herkes seçimin galibini arıyor gibi bir havada kimileri CTP diyor ,kimileri DP\UG ,kimileri Toparlanıyoruz Hareketi , ,kimileri de bu seçimlerde aslında kazanan yok diyor. Peki kimin kazandığının ne önemi var ? Hangi partinin kazandığı ne için önemli olabilir sizce ?

Kamuda işe mi gireceksiniz mesela ?

İhalelelere girip kazanacak olan şirket sahipleri mi var mesela ?

Vatandaş olacak olanlar mı var ?

Kuyu veya inşaat izni yada mevkii değişikliği bekleyenler mi var ?

Var da var değil mi ?

Peki bu istekleri yerine getirecek tek başına bir iktidar var mı ?

Yok

İşte sonuç bu toplum hiçbir partiyi tek başına iktidara getirmeye layık bulmadı. Hiçbir parti belki de verdiği sözleri ( vaad) yerine getirebilecek güce sahip değil şu anda , zaten bu tür sözler de birebir partili olduğunu söyleyenlere ve sermaye kaynaklarına verilir sıradan vatandaşların böyle özel istekleri yoktur , sıradan vatandaşlar sağlık sisteminin değişmesi, elektrik ,su , ev kirası veya taksitleri ile ilgili nasıl iyileştirmeler yapacağı ile ilgilenir , sıradan vatandaşların gayle’leri başkadır sermaye gruplarından ,onların öyle özel istekleri yoktur , onlar asgari ücrete yapılabilme olasılığı olan zam’la ilgilenir , onlar tüp gazın fiyatı , benzine ,mazota yapılan zam’ın bütçesini nasıl etkilediği ile ilgilenir , sıradan vatandaş ihalelerle,mevki değişikliği ile, partilerin partililerine yapacakları torpilli kamu hizmetleri ile ilgilenmez mesela ! sıradan vatandaş çocuklarının okul harçlığı ile ilgilenir , iş ,aş ekmek kavgası verir öyle renklere takılı kalmaz çünkü onun günlük hayatını çok da etkilemez diye düşünür .

İşte bu nedenle sıradan vatandaşların gündemin de aslında çok da partilerin yüzde kaç oy oranı aldığı , kimin istifa ettiği yada etmediği ve hangi partinin hangi parti ile koalisyon kuracağı çok da umurunda değil .İnanın hayatımız siyaset oldu diye yakınsak da ,herkesin politika yaptığı kahveler artık boş , mutfaklarda siyaset ve siyasetciler konuşulmuyor artık ,kim nerede ne demiş çok da önemli değil.

Hiç bir şeyi önemsizleştirmeye çalışmıyorum ama doğrusunu isterseniz bence de çok öenmli değil . Bana göre ülkeleri ‘’ savunma hariç ‘’ artık siyasetcilerden çok o ülkenin ekonomik yapılarının dizayner’leri yönetiyor dolayısıyle bana göre bu seçim sonuçları belki de Türkiye için 2013-2015 ekonomik programın uygulanabilirliği açısından doğal bir referandum olarak düşünülebilir .

Neden mi ?

Kısaca yazayım çünkü UBP seçim manifestosunda bu ekonomik programa oy istemiştir, CTP de bu ekonomik programın uygulanacağına dair Ankara’ya Sibel Siber başkanlığında bir taahüd mektubu imzalamıştır her ne kadar revize edeceğiz denilse de hangi konularda ,ne gibi revizeler yapılacağını hiç açıklamamıştır , dolayısıyla bu doğal bir referandum da sayılabilir eğer öyle varsayar isek demek ki CTP’nin aldığı oy oranı ile UBP’nin almış olduğu oy oranlarının toplamı bize ekonomik program’a yüzde kaç evet dediğimizi de gösterir mi sizce ?

Bu ülkede en çok eleştirilen 2013-2015 ekonomik programın birinde tamamı (UBP) birinde de çerçevesi vardı buna ek olarak imzalanmış bir de tahüüd mektubu UBP en çok ekonomik programı uygulamak uğruna can yakmış ise bu ülkede, öyleyse %65.67 bu programa evet dediği sonucu çıkıyor olabilir mi buradan ?

Hadi hayırlısı